Szkoła Morska

mzk
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 119 razy
Kontakt:

Re: Szkoła Morska

Post autor: mzk »

Tylko gdyby zrobiono ją od razu po wojnie, to raczej nie zapomniano o słowie "Państwowa". Nie jestem jednak tutaj znawcą. Co należy zauważyć, że oznaka ta nie różni się tylko materiałem. W oryginale pazury kotwicy prawie stykały się z rumbami. Same rumby nawet nie przypominają tych z oryginału - chociaż są zamontowane w odpowiednich miejscach. Uderza jeszcze jedno - czcionka jest bardzo podobna, ale nie jest tożsama. Widać na przykładzie liter "A" i "R". Poza tym "K" w wyrazie szkoła nie powinno być aż tak wyśrodkowane do osi koła. To raczej nie odlew, bo ten aż tak by nie mógł różnić się od oryginały (mógłby różnić się szczegółowością, ale nie ułożeniem i kształtem liter). Jakbym miał stawiać hipotezę, to mamy do czynienie z dokonaną po latach próbą odtworzenia tej odznaki.
Tutaj muszę pokusić się jednak o uwagę. W Internecie znajdziecie Państwo różne wzory. Ja posiłkuję się tą znajdującą się w zbiorach Uniwersytetu Morskiego.
Za ten post autor mzk otrzymał podziękowania (total 2):
Wałasz (25 kwie 2025, o 07:40) • zombiepig10 (25 kwie 2025, o 10:31)
Ocena: 25%

zombiepig10
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zombiepig10 »

Znalazłem taką przerobioną odznakę która jest bardzo podobna do mojej. Mam też 2 zdjęcia porównawcze znalezionych oryginałów i mojego egzemplarza. Oryginały się różnią i jeden jest podobny do mojego egzemplarza. Zakładam że to oryginał ze względu na to że na stronie na której go znalazłem jest datowany na 1920-1930. Czy jest to możliwe żeby znaleźć jakieś informacje lub zdjęcia tej odznaki z tamtego okresu? Jestem studentem UMG i zastanawiam się czy jako student mogę poszukać jakiś informacji w archiwum uczelni lub od koła absolwentów.
Załączniki
Screenshot_20250425_113450_Gallery.jpg
Screenshot_20250425_112855_Gallery.jpg
Screenshot_20250425_113025_Gallery.jpg
Screenshot_20250425_111507_Gallery.jpg

mzk
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 119 razy
Kontakt:

Post autor: mzk »

zombiepig10 pisze: 25 kwie 2025, o 10:31 Znalazłem taką przerobioną odznakę która jest bardzo podobna do mojej. Mam też 2 zdjęcia porównawcze znalezionych oryginałów i mojego egzemplarza. Oryginały się różnią i jeden jest podobny do mojego egzemplarza. Zakładam że to oryginał ze względu na to że na stronie na której go znalazłem jest datowany na 1920-1930. Czy jest to możliwe żeby znaleźć jakieś informacje lub zdjęcia tej odznaki z tamtego okresu? Jestem studentem UMG i zastanawiam się czy jako student mogę poszukać jakiś informacji w archiwum uczelni lub od koła absolwentów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeżeli jest Pan studentem UMG, to ma Pan ułatwione zadanie. Proszę skontaktować się z p. Małgorzatą Sokołowską, redaktorką UKM.

pozdrawiam,
Za ten post autor mzk otrzymał podziękowania (total 2):
spaff (25 kwie 2025, o 17:39) • LukaszB (28 kwie 2025, o 18:20)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika

spaff
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 205 razy
Otrzymał podziękowań: 172 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

Nic o facecie na forum nie znalazłem, ale można odnotować.

Dziennik Bałtycki, 1966, nr 198

Zgon kpt. ż.w. Tadeusza Meissnera
Z Polską na morzu związał się od swych najmłodszych lat. Gdy jeszcze nie mieliśmy floty handlowej, gdy bandera polska powiewała tylko na niewielkich torpedowcach i dwóch kanonierkach Marynarki Wojennej, które stacjonowały w Pucku, w służbę morzu oddał się Tadeusz Meissner, wstępując do Państwowej Szkoły Morskiej, którą właśnie otwarto w Tczewie. Wcześniej zrzucił mundur żołnierski, aby walczyć w powstaniu śląskim. Wraz z najstarszymi uczniami szkoły tczewskiej stał się jednym z kadry, która na morzach świata dowiodła, że Polak potrafi być też dobrym marynarzem.
Trudna była wówczas droga absolwenta Szkoły Morskiej. Pod rodzimą banderą pływało się tylko na szkolnym „Lwowie”, dalszą praktykę morską trzeba było zdobywać na obcych jednostkach, by wreszcie doczekać się własnej floty.
(...)

Obrazek
Załączniki
ODPOWIEDZ