„Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
„Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
Książka wydana (z naszym małym udziałem) z okazji tegorocznego 100lecia Niepodległości.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
Pet5
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
Szukam, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie możną ją kupić przez neta 
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego
Od autora otrzymaliśmy 20 egzemplarzy książki w specjalnej cenie (16 zł sztuka). Chętnych proszę o pw
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
GabberTech
- Przybysz

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Niemiecki -Biegle
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Czy jest szansa zakupienia tej książę w formie elektronicznej ?
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 490 razy
- Otrzymał podziękowań: 464 razy
- Kontakt:
Najlepiej zapytać w Wydawnictwie Pomorskim: https://www.portalpomorza.pl/firma/4,wy ... -pomorskie
Może red. Marian Sarnowski będzie zorientowany.
Może red. Marian Sarnowski będzie zorientowany.
- Ocena: 12.5%
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 490 razy
- Otrzymał podziękowań: 464 razy
- Kontakt:
Należy się pochwała za dużą aktywność i podawanie wartościowych materiałów. Prawie jak w pierwszych latach działalności Forum Dawnego Tczewa, kiedy dziennie pojawiało się pełno wartościowych postów.
Mam taką propozycję. Z tego, co wcześniej czytałem, te grafiki są generowane przez zewnętrzny serwer i za jakiś czas mogą być już niedostępne. Jeżeli tak, to żeby Czytelnicy Forum w przyszłości nie utracili wątku w takim przypadku, może warto byłoby pod takim postem podawać od razu pełne dane o zasobie, w tym zwłaszcza tytuł, numerację zamieszczanych stron i bezpośredni link do dokumentu.
Jest to o tyle ważne, że aktualnie widzimy tytuł i numery stron, ale później już może tego nie być. A w podany wyżej sposób, jeżeli obrazy nie będą w przyszłości dostępne (w wielu miejscach na forum DT tak jest), to zainteresowanym będzie łatwiej dotrzeć do właściwego źródła, gdyby ktoś poszukiwał.
Mam taką propozycję. Z tego, co wcześniej czytałem, te grafiki są generowane przez zewnętrzny serwer i za jakiś czas mogą być już niedostępne. Jeżeli tak, to żeby Czytelnicy Forum w przyszłości nie utracili wątku w takim przypadku, może warto byłoby pod takim postem podawać od razu pełne dane o zasobie, w tym zwłaszcza tytuł, numerację zamieszczanych stron i bezpośredni link do dokumentu.
Jest to o tyle ważne, że aktualnie widzimy tytuł i numery stron, ale później już może tego nie być. A w podany wyżej sposób, jeżeli obrazy nie będą w przyszłości dostępne (w wielu miejscach na forum DT tak jest), to zainteresowanym będzie łatwiej dotrzeć do właściwego źródła, gdyby ktoś poszukiwał.
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 284 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Dzięki. Tak początki tego forum to było piękne czasy jeszcze nie mając konta czytałem z zapartym tchem wszelakie odkopane informacje, nawet te o o obywatelu Kowalskim co ukradł paczkę papierosów i butelkę wódki. Ja sobie drążę i zbieram materiały w dwóch tematach niezwiązanych z Tczewem do własnych projektów, no ale jako mieszkaniec tego zacnego miasta gdy widzę gdzieś coś o Tczewie to szkoda by się marnowało to wklejam tu.
Właśnie sprawa jest taka że w pierwszych postach w ostatnio wzmożonym okresie mojego działania wrzuciłem pliki na zapodaj.net i ten przetrzymuje pliki przez 3 miesiące tylko - problemu tego nie ma na imgur, gdzie teraz wrzucam, ALE kiedyś było tak że te obrazy jakoś się wrzucały na forum, dostawały znak wodny i chyba zostawały na serwerze dawnegotczewa.pl - nie znam tej mechaniki.Wałasz pisze: ↑17 sty 2025, o 10:39 Mam taką propozycję. Z tego, co wcześniej czytałem, te grafiki są generowane przez zewnętrzny serwer i za jakiś czas mogą być już niedostępne. Jeżeli tak, to żeby Czytelnicy Forum w przyszłości nie utracili wątku w takim przypadku, może warto byłoby pod takim postem podawać od razu pełne dane o zasobie, w tym zwłaszcza tytuł, numerację zamieszczanych stron i bezpośredni link do dokumentu.
- Ocena: 12.5%
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Rocznik rady interesantów portu w Gdyni - rok V - 1935
Stan zarejestrowanych w Gdańsku jednostek powyżej 100 BRT, który od kilku lat się nie zmieniał, powiększył się w roku 1935 o parowiec pasażerski „Carmen", utrzymujący ruch pasażerski w miesiącach letnich między Gdynią i Tczewem.
![Obrazek]()
![Obrazek]()

-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Księga pamiątkowa Bandera Polska (1928)
Fragmenty ze sporo informacji:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Dedykowany podrozdział:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Reklama na koniec:
![Obrazek]()

Dedykowany podrozdział:

Reklama na koniec:

-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Przegląd Morski, nr 11, 1929, Polskie porty morskie w oświetleniu Komisji Doradczo-Technicznej Ligi Narodów
Kronika zagraniczna
Zakańczając swoje oględziny portów polskich zwiedzeniem Tczewa, zajęli się rzeczoznawcy badaniem dwóch projektów, które mają udostępnić wielkim statkom morskim zawijanie do Tczewa. Jeden z tych projektów podaje utworzenie kanału morskiego, łączącego Tczew z Bałtykiem, a drugi - usunięcie ławic piasku przy ujściu Wisły do morza i ułatwienie w ten sposób wielkim statkom morskim przybijania do wybudowanych tam nabrzeży. Oba te projekty uznali rzeczoznawcy za bardzo kosztowne do tego stopnia, że nie opłaciłoby się przy znacznem nawet zawijaniu wielkich oceanowców do Tczewa. Tczew zdaniem ekspertów, powinien zostać portem morskim dla żeglugi przybrzeżnej.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Zakańczając swoje oględziny portów polskich zwiedzeniem Tczewa, zajęli się rzeczoznawcy badaniem dwóch projektów, które mają udostępnić wielkim statkom morskim zawijanie do Tczewa. Jeden z tych projektów podaje utworzenie kanału morskiego, łączącego Tczew z Bałtykiem, a drugi - usunięcie ławic piasku przy ujściu Wisły do morza i ułatwienie w ten sposób wielkim statkom morskim przybijania do wybudowanych tam nabrzeży. Oba te projekty uznali rzeczoznawcy za bardzo kosztowne do tego stopnia, że nie opłaciłoby się przy znacznem nawet zawijaniu wielkich oceanowców do Tczewa. Tczew zdaniem ekspertów, powinien zostać portem morskim dla żeglugi przybrzeżnej.