„Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego

Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
Awatar użytkownika

Autor Tematu
LukaszB
Burmistrz
Burmistrz
Reakcje:
Podziękował;: 769 razy
Otrzymał podziękowań: 608 razy

„Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego

Post autor: LukaszB »

Książka wydana (z naszym małym udziałem) z okazji tegorocznego 100lecia Niepodległości.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II

Pet5
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego

Post autor: Pet5 »

Szukam, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie możną ją kupić przez neta :(
Awatar użytkownika

Autor Tematu
LukaszB
Burmistrz
Burmistrz
Reakcje:
Podziękował;: 769 razy
Otrzymał podziękowań: 608 razy

Re: „Port Morski w Tczewie w okresie II Rzeczpospolitej” Stanisława Sarnowskiego

Post autor: LukaszB »

Pet5 pisze: 13 kwie 2018, o 17:14 Szukam, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie możną ją kupić przez neta :(

Od autora otrzymaliśmy 20 egzemplarzy książki w specjalnej cenie (16 zł sztuka). Chętnych proszę o pw ::dawnytczew
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II

GabberTech
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Znajomość języków obcych: Niemiecki -Biegle
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: GabberTech »

Czy jest szansa zakupienia tej książę w formie elektronicznej ?

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Post autor: Wałasz »

Najlepiej zapytać w Wydawnictwie Pomorskim: https://www.portalpomorza.pl/firma/4,wy ... -pomorskie
Może red. Marian Sarnowski będzie zorientowany.
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
LukaszB (8 cze 2024, o 21:51)
Ocena: 12.5%

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Post autor: Wałasz »

Należy się pochwała za dużą aktywność i podawanie wartościowych materiałów. Prawie jak w pierwszych latach działalności Forum Dawnego Tczewa, kiedy dziennie pojawiało się pełno wartościowych postów.
Mam taką propozycję. Z tego, co wcześniej czytałem, te grafiki są generowane przez zewnętrzny serwer i za jakiś czas mogą być już niedostępne. Jeżeli tak, to żeby Czytelnicy Forum w przyszłości nie utracili wątku w takim przypadku, może warto byłoby pod takim postem podawać od razu pełne dane o zasobie, w tym zwłaszcza tytuł, numerację zamieszczanych stron i bezpośredni link do dokumentu.
Jest to o tyle ważne, że aktualnie widzimy tytuł i numery stron, ale później już może tego nie być. A w podany wyżej sposób, jeżeli obrazy nie będą w przyszłości dostępne (w wielu miejscach na forum DT tak jest), to zainteresowanym będzie łatwiej dotrzeć do właściwego źródła, gdyby ktoś poszukiwał.
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

Wałasz pisze: 17 sty 2025, o 10:39 Należy się pochwała za dużą aktywność i podawanie wartościowych materiałów. Prawie jak w pierwszych latach działalności Forum Dawnego Tczewa, kiedy dziennie pojawiało się pełno wartościowych postów.
Dzięki. Tak początki tego forum to było piękne czasy jeszcze nie mając konta czytałem z zapartym tchem wszelakie odkopane informacje, nawet te o o obywatelu Kowalskim co ukradł paczkę papierosów i butelkę wódki. Ja sobie drążę i zbieram materiały w dwóch tematach niezwiązanych z Tczewem do własnych projektów, no ale jako mieszkaniec tego zacnego miasta gdy widzę gdzieś coś o Tczewie to szkoda by się marnowało to wklejam tu.
Wałasz pisze: 17 sty 2025, o 10:39 Mam taką propozycję. Z tego, co wcześniej czytałem, te grafiki są generowane przez zewnętrzny serwer i za jakiś czas mogą być już niedostępne. Jeżeli tak, to żeby Czytelnicy Forum w przyszłości nie utracili wątku w takim przypadku, może warto byłoby pod takim postem podawać od razu pełne dane o zasobie, w tym zwłaszcza tytuł, numerację zamieszczanych stron i bezpośredni link do dokumentu.
Jest to o tyle ważne, że aktualnie widzimy tytuł i numery stron, ale później już może tego nie być. A w podany wyżej sposób, jeżeli obrazy nie będą w przyszłości dostępne (w wielu miejscach na forum DT tak jest), to zainteresowanym będzie łatwiej dotrzeć do właściwego źródła, gdyby ktoś poszukiwał.
Właśnie sprawa jest taka że w pierwszych postach w ostatnio wzmożonym okresie mojego działania wrzuciłem pliki na zapodaj.net i ten przetrzymuje pliki przez 3 miesiące tylko - problemu tego nie ma na imgur, gdzie teraz wrzucam, ALE kiedyś było tak że te obrazy jakoś się wrzucały na forum, dostawały znak wodny i chyba zostawały na serwerze dawnegotczewa.pl - nie znam tej mechaniki.
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowanie:
Wałasz (17 sty 2025, o 21:36)
Ocena: 12.5%
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Rocznik rady interesantów portu w Gdyni - rok V - 1935

Stan zarejestrowanych w Gdańsku jednostek powyżej 100 BRT, który od kilku lat się nie zmieniał, powiększył się w roku 1935 o parowiec pasażerski „Carmen", utrzymujący ruch pasażerski w miesiącach letnich między Gdynią i Tczewem.

Obrazek

Obrazek
Załączniki
00.png
42.png
X1.png
X3.png
X2.png
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Księga pamiątkowa Bandera Polska (1928)

Fragmenty ze sporo informacji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dedykowany podrozdział:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklama na koniec:

Obrazek
Załączniki
89.png
102.png
103.png
104.png
105.png
129.png
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Przegląd Morski, nr 11, 1929, Polskie porty morskie w oświetleniu Komisji Doradczo-Technicznej Ligi Narodów

Kronika zagraniczna
Zakańczając swoje oględziny portów polskich zwiedzeniem Tczewa, zajęli się rzeczoznawcy badaniem dwóch projektów, które mają udostępnić wielkim statkom morskim zawijanie do Tczewa. Jeden z tych projektów podaje utworzenie kanału morskiego, łączącego Tczew z Bałtykiem, a drugi - usunięcie ławic piasku przy ujściu Wisły do morza i ułatwienie w ten sposób wielkim statkom morskim przybijania do wybudowanych tam nabrzeży. Oba te projekty uznali rzeczoznawcy za bardzo kosztowne do tego stopnia, że nie opłaciłoby się przy znacznem nawet zawijaniu wielkich oceanowców do Tczewa. Tczew zdaniem ekspertów, powinien zostać portem morskim dla żeglugi przybrzeżnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Załączniki
000.png
099.png
100.png
101.png
ODPOWIEDZ