No to rozumiem skąd te nieścisłości. Sorry za trochę ostry komentarz.be-good pisze:Szczerze zazdroszczę wiedzy w dziedzinie lodołamaniaW.Danielewicz pisze: ...Czasami trzeba wiedzieć co się pisze.
A zdjęcie z archiwum NAC nie jest z 1935 r. lecz z przed 1918. Na nim jest GARDENGA, która odeszła na Odrę w 1917 r. a więc nie mogło jej być w 1935 r. w tle DREWENZ![]()
![]()
- w moim poscie cytowałem opis zdjęcia z NAC:
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/87821/
[ Obrazek ]
Lodołamacze i lodołamanie
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
W.Danielewicz
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Lodołamacze i lodołamanie
-
W.Danielewicz
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
W archiwum NAC jest wiele wpaniałych rarytasów z żeglugi i nie tylko. To co pokazują w necie to bardzo mała część. Niestety cennik za pozyskanie
innych fotek jest dość wysoki. Druga sprawa to błędne opisy. Chciałem kiedyś za pomoc w indentyfikacji otrzymać od nich to i owo. Niestety nie skorzystali
z mojej oferty. Dodam że statki to moje hobby i praca. Z wykształcenia jestem żeglugowcem dziś co prawda nie pływam ale zajmuje się jak ja to nazywam
"mokrymi sprawami". Historią żeglugi pasjonuje się od prawie 35 lat. Mam wiele fotografii i opisów historii statków. Zainteresowanym polecam stronę "żegluga śródlądowa wczoraj dziś i jutro", którą współredaguje. To tak wskrócie o mnie. Myślę że można pokusić się o wydanie pracy np. pt. TCZEW na burtach statków i okrętów chodzi tu też o nazwę DIRSCHAU. Zastanawiam się kogo tym zainteresować ?. Muzeum Wisły lub Fabrykę Sztuk. No niewiem sam. A tak przy okazji mimo bliskości Tczewa bo mieszkam w Gdańsku i bywałem kiedyś tam często kiedy było jeszcze PBW czy stocznia mało o tym mieście wiedziałem. Dziś ponieważ jestem tam prawie codziennie ze względu na pracę - dopiero poznaje to miasto i uczę się go.
innych fotek jest dość wysoki. Druga sprawa to błędne opisy. Chciałem kiedyś za pomoc w indentyfikacji otrzymać od nich to i owo. Niestety nie skorzystali
z mojej oferty. Dodam że statki to moje hobby i praca. Z wykształcenia jestem żeglugowcem dziś co prawda nie pływam ale zajmuje się jak ja to nazywam
"mokrymi sprawami". Historią żeglugi pasjonuje się od prawie 35 lat. Mam wiele fotografii i opisów historii statków. Zainteresowanym polecam stronę "żegluga śródlądowa wczoraj dziś i jutro", którą współredaguje. To tak wskrócie o mnie. Myślę że można pokusić się o wydanie pracy np. pt. TCZEW na burtach statków i okrętów chodzi tu też o nazwę DIRSCHAU. Zastanawiam się kogo tym zainteresować ?. Muzeum Wisły lub Fabrykę Sztuk. No niewiem sam. A tak przy okazji mimo bliskości Tczewa bo mieszkam w Gdańsku i bywałem kiedyś tam często kiedy było jeszcze PBW czy stocznia mało o tym mieście wiedziałem. Dziś ponieważ jestem tam prawie codziennie ze względu na pracę - dopiero poznaje to miasto i uczę się go.
-
Jadzia
- Moderator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 293 razy
No to zapraszamy do wątku o statkach "Tczew" - może dowiemy się o nich czegoś więcej
viewtopic.php?f=106&t=567
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
riot
- Administrator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 436 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Foty, które "raczej" nie pojawiły się w tym wątku
. Lodołamacze, które stacjonowały w Tczewie.
źródło: http://strefahistorii.pl/
źródło: http://strefahistorii.pl/
- Ocena: 25%
-
krzysiaczek84
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
- Kontakt:
Lodołamacz Narutowicz, rok 1936
Ostatnio zmieniony 10 lut 2019, o 00:35 przez Jadzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodano źródło
Powód: Dodano źródło
-
mieczy
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 272 razy
- Otrzymał podziękowań: 113 razy
- Kontakt:
Było już kilka razy, ale wydaje mi się, że ten obraz jest najlepszy jakościowo. 
- Ocena: 25%
-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 283 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
- Kontakt:
Lodołamanie:
Dziennik Bałtycki,1956, nr 47
Na Wiśle trwa walka z pokrywą lodową
7 lodołamaczy w akcji
A więc nareszcie PIHM za powiada odwilż! Komunikat ten, powitany przez wszystkich z prawdziwą ulgą, przypomina jednak o drugiej krańcowości — o groźbie powodzi.
Przed kilku dniami przy ujściu Wisły powstał 6-kiIometrowy zator lodowy, sięgający aż do Tczewa. Do akcji wyruszyła flotylla 7 lodołamaczy z Rejonu Dróg Wodnych w Tczewie, która wspomagana przez holowniki portowe odblokowała koryto rzeki.
Obecnie lodołamacze posuwają się bezustannie w górę Wisły, a czołówka osiągnęła już rejon mostu Knybawa na południe od Tczewa.
Przy ujściu da Bałtyku czuwają nadal 2 lodołamacze „Wilk“ i „Kuna“, które torują krze drogę do morza.
Jak dotychczas, walka z lodem rozwija się pomyślnie i sytuacja jest w pełni opanowana.
(elte)
![Obrazek]()
Dziennik Bałtycki,1956, nr 47
Na Wiśle trwa walka z pokrywą lodową
7 lodołamaczy w akcji
A więc nareszcie PIHM za powiada odwilż! Komunikat ten, powitany przez wszystkich z prawdziwą ulgą, przypomina jednak o drugiej krańcowości — o groźbie powodzi.
Przed kilku dniami przy ujściu Wisły powstał 6-kiIometrowy zator lodowy, sięgający aż do Tczewa. Do akcji wyruszyła flotylla 7 lodołamaczy z Rejonu Dróg Wodnych w Tczewie, która wspomagana przez holowniki portowe odblokowała koryto rzeki.
Obecnie lodołamacze posuwają się bezustannie w górę Wisły, a czołówka osiągnęła już rejon mostu Knybawa na południe od Tczewa.
Przy ujściu da Bałtyku czuwają nadal 2 lodołamacze „Wilk“ i „Kuna“, które torują krze drogę do morza.
Jak dotychczas, walka z lodem rozwija się pomyślnie i sytuacja jest w pełni opanowana.
(elte)

-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Wklejam bardziej dla zdjęcia z akcji lodołamania pod Tczewem (że takie istnieje i może gdzieś jest lepsza jakość na której coś widać) niż dla treści.
Dziennik Bałtycki 1963, nr 24
LODOŁAMACZE W AKCJI
Rejon Dróg Wodnych w Tczewie przystąpił do akcji usuwania pokrywy lodowej na Wiśle w jej dolnym biegu. W akcji tej bierze udział dziesięć lodołamaczy. Dotychczas skruszono lód na odcinku od ujścia Wisły do miasta Gniew.
Na zdjęciu: lodołamacze w akcji.
CAF — fot. Kosycarz
![Obrazek]()
Dziennik Bałtycki 1963, nr 24
LODOŁAMACZE W AKCJI
Rejon Dróg Wodnych w Tczewie przystąpił do akcji usuwania pokrywy lodowej na Wiśle w jej dolnym biegu. W akcji tej bierze udział dziesięć lodołamaczy. Dotychczas skruszono lód na odcinku od ujścia Wisły do miasta Gniew.
Na zdjęciu: lodołamacze w akcji.
CAF — fot. Kosycarz

-
spaff
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Dziennik Bałtycki, 1970, nr 49
Zimowy „pociąg“ na Wiśle
Lodołamacze z Tczewa, walcząc z grubą pokrywą lodową, dotarły 26 bm. w rejon Nieszawy. Po przebyciu dalszych ok. 30 kilometrów, przeprawią się przez śluzę włocławskiej zapory, aby następnie dopłynąć do Płocka.
Tymczasem na wolnej od lodu dolnej Wiśle po raz pierwszy zimą przepłynął „pociąg” złożony z holownika i 2 barek. Towarzyszył im lodołamacz „Tapir”. Barki transportują duże elementy przeznaczone na budowę we Włocławku. Na razie jednostki czekają w Fordonie na oczyszczenie nowego fragmentu rzeki z lodów.
![Obrazek]()
Zimowy „pociąg“ na Wiśle
Lodołamacze z Tczewa, walcząc z grubą pokrywą lodową, dotarły 26 bm. w rejon Nieszawy. Po przebyciu dalszych ok. 30 kilometrów, przeprawią się przez śluzę włocławskiej zapory, aby następnie dopłynąć do Płocka.
Tymczasem na wolnej od lodu dolnej Wiśle po raz pierwszy zimą przepłynął „pociąg” złożony z holownika i 2 barek. Towarzyszył im lodołamacz „Tapir”. Barki transportują duże elementy przeznaczone na budowę we Włocławku. Na razie jednostki czekają w Fordonie na oczyszczenie nowego fragmentu rzeki z lodów.