zielu pisze:Też zastanawiałem się nad dzisiejszym parkiem, pytanie kiedy ten teren włączono do granic miasta?
Wg Romana Landowskiego, w roku powstania Towarzystwa Upiększania Miasta, tj. w 1889. Przedtem podominikańskie tereny należały do rodziny Petersów.
zet48 pisze:Chyba mam rozwiązanie zagadki ...to tereny obecnego Parku Miejskiego
Kiedyś ogrody i tereny zielone wraz z naturalnym parowem należały do Zakonu Dominikanów - potwierdzenie znalazłem na mapie z okresu wojen napoleońskich.
Forma Nonnenmorgen sugeruje nie ogólnie tereny zakonne lecz bardziej precyzyjnie - należące do zakonnic. Należałoby więc szukać ziem należących, choćby przejściowo, do klasztoru żeńskiego.
zunia pisze:Google wyszukało jeszcze coś takiego. Nie mam pojęcia , co to, nie znam niemieckiego. Widzę Subkowy, Tczew.
Wynika z tego, że w Nonnenmorgen był 1 królewski "dym", czyli porządny dom z kominem oraz 12 "dusz" czyli mieszkańców, niekoniecznie w tym jednym domu, bo przepisy podatkowe omijano budując "kurne" chaty (bez komina). Całość obsługiwana była przez kościół i pocztę w Tczewie.
LukaszB pisze: Ewidentnie mamy więc do czynienia z terenem zakonnym leżącym na obszarze / w najbliższej okolicy Tczewa, który został w 1857 roku wąłczony do miasta.
Przed zniesieniem statusu twierdzy, tj. rokiem 1868, trudno sobie wyobrazić przyłączenie do miasta czegokolwiek leżącego poza linią szańców. To utrudnienie ale i ułatwienie zarazem. Może należałoby szukać w stronę mostów, zwłaszcza, że data wygląda znajomo.