znalezione w necie.
Stary Dworzec
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
Nika
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Stary Dworzec
znalezione w necie.
- Załączniki
-
- 0035956.jpg (87.45 KiB) Przejrzano 1712 razy
- 0035956.jpg (87.45 KiB) Przejrzano 1712 razy
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
http://pantografpkp.republika.pl/historia.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... d=0&do=175" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=3514" onclick="window.open(this.href);return false;
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Mam koło siebie naocznego świadka tamtych dni...Moja mama przyjechała do Tczewa w maju 1945 roku, budynku dworca nie było!, w budynku noclegowni w piwnicy był również szewc-pracował tam pan Magulski Leon (między innymi), przy noclegowni był niski czerwony domek a w nim punkt Czerwonego Krzyża, w nim mieli również pokoje Rosjanie. W żółtym budynku obok noclegowni po wojnie mieściła się restauracja,czynna całą dobęmzk pisze:Dworzec funkcjonował i w listopadzie 1945 r. Istniała na nim (oprócz jednostki Zaporowej) m.in placówka Armii Czerwonej oraz punkt wydawania żywności Polskiego Czerwonego Krzyża w Tczewie.
W małym żółtym budynku bliżej mostu mieli swoje pomieszczenia polscy żołnierze...
- Załączniki
-
- stołówka 1945.jpg (444.93 KiB) Przejrzano 1676 razy
- stołówka 1945.jpg (444.93 KiB) Przejrzano 1676 razy
-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Czyli funkcjonowanie dworca w 1946 można całkowicie wykluczyć.
Natomiast mówię w 45r. nie wiadomo jak to wyglądało.
-
mzk
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 124 razy
- Kontakt:
Szanowni Państwo,niespokojna66 pisze:Mam koło siebie naocznego świadka tamtych dni...Moja mama przyjechała do Tczewa w maju 1945 roku, budynku dworca nie było!, w budynku noclegowni w piwnicy był również szewc-pracował tam pan Magulski Leon (między innymi), przy noclegowni był niski czerwony domek a w nim punkt Czerwonego Krzyża, w nim mieli również pokoje Rosjanie. W żółtym budynku obok noclegowni po wojnie mieściła się restauracja,czynna całą dobęmzk pisze:Dworzec funkcjonował i w listopadzie 1945 r. Istniała na nim (oprócz jednostki Zaporowej) m.in placówka Armii Czerwonej oraz punkt wydawania żywności Polskiego Czerwonego Krzyża w Tczewie.wejście do niej było od strony ulicy.Restaurację prowadziła pani Leopold z siostrzeńcem z Bydgoszczy
W małym żółtym budynku bliżej mostu mieli swoje pomieszczenia polscy żołnierze...
Prosiłbym o zapoznanie się z całym zapisem naszych deliberacji. Ja już potem wskazuje, że chodzi mi o to, iż funkcje dworca przejął inny budynek. Wcześniej wskazuje, że budynek, który ogólnie postrzegamy jako dworzec był zniszczony od marcowego pożaru [1945] i pozostały po nim ruiny. Swoje hipotezy staram się opierać na materiałach archiwalnych.
Pozdrawiam
M. Kłodziński
-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
Mapka, widać na niej stary dworzec oraz tory przez Wisłę.
- Załączniki
-
- mapa Dirschau.jpg (415.82 KiB) Przejrzano 1636 razy
- mapa Dirschau.jpg (415.82 KiB) Przejrzano 1636 razy
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
-
mirza3
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Drugą - szklana ściana oddzielająca poczekalnię I i II klasy od poczekalni wspólnej:...
Ponieważ należało się obawiać, że oświetlenie dużej poczekalni światłem dziennym przez znajdujące się na obu jej końcach okna, które umieszczone były pod częściowo przykrytym szkłem dachem peronów, nie będzie wystarczające, w środku sali wykonane został świetlik, jak pokazane to zostało w rzucie i na przekroju. Wznosi się on dwuspadowo z poziomego sufitu i jest pokryty płytami z przezroczystego szkła surowego. W dachu znajduje się większy świetlik zewnętrzny. Przestrzeń pomiędzy nimi tworzy całkowicie zamknięte poddasze, zarówno dla utrzymania ciepła w pomieszczeniu, jak i też w celu powstrzymania osadzania się kurzu na poddaszu. ...
Trzecią i najbardziej zaskakującą swoja praktycznością - wspomniane wcześniej szklane zadaszenie peronów wzdłuż budynku dworca, o szerokości ok. 2,5 m, które zwiększało ilość dziennego światła dochodzącego do okien budynku:...
Sale zostały przedzielone szklaną ścianą, w całości przezroczystą, z podziałami podkreślonymi paskami z czerwonego szkła oraz maswerkami (rozetami) z ornamentami z zielonego szkła. ...
Nie należy też zapominać o zwróconej w strone Wisły i mostu, przeszklonej elewacji poczekalni I i II klasy, która oświelona 3 gazowymi żyradolami o 30 palnikach każdy musiała sprawiać nocą niesamowite wrażenie. Nie było wprawdzie szklanych podłóg, ale i tak, jak napisała Deotyma, był to:...
Płatwie z kątowników łączą dźwigary dachowe i na tych płatwiach znajduje się pokrycie wykonane na szerokości 8 stóp wzdłuż budynku z dużych płyt ze szkła surowego, a na pozostałej powierzchni z falistej blachy stalowej. ...
... prawdziwy wzór architektury dziewiętnastego wieku, utwór z samego żelaza i kryształu...
Pozdrawiam
-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
Mamy więc szklaną ścianę (dworzec się nią szczycił) i świetlik. Prawdopodobnie były jeszcze dwa świetliki dobudowane później
-według naocznych świadków oba dziedzińce dworca były oszklone. No nie wiem na ile to prawda.
Taką reprezentacyjną salą była właśnie wspomina wcześniej poczekalnia I i II klasy.
Z tego co słyszałem było tam prześlicznie, nazywano ją potocznie - i tu uwaga SZKLANĄ SALĄ
I jeśli były szklane kafle podłogowe to tylko tam
Ciekawe były też detale architektoniczne w tejże sali:
Kolumna szklanej ściany (stały parami po dwie, razem cztery) Kolumny ścienne (było aż ich dziesięć) Rozmieszczenie kolumn
-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
znalezione gdzieś na dysku
Wnętrze Szklanej sali i słynny żyrandol
- sorki za jakość, lepszej nie posiadam