Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne

Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.

Autor Tematu
Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne

Post autor: Wałasz »

Chciałem to zamieścić wcześniej, ale zawsze odkładałem na później. Skoro już Spaff poruszył ten wątek, to szybko wyjaśnię, o co chodzi zainteresowanym. Z usługą "Geoportal" są związane różne serwisy internetowe - sam najczęściej korzystam z tego: https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html

Jest znacznie bardziej praktyczny niż np. https://polska.e-mapa.net/ , gdyż posługuje się zdjęciami satelitarnymi, na które nałożone są granice działek oraz adresy nieruchomości. Można też - tak jak w innych serwisach - sobie włączyć opcję "Państwowy Rejestr Granic", dzięki czemu widoczne są granice miast oraz różnych obrębów ewidencyjnych, zwykle odpowiadających dzielnicom lub sołectwom albo innym okręgom w mieście. Natomiast chciałbym zwrócić Waszą uwagę na co najmniej trzy kategorię innych usług tego serwisu:

I. Ortofotomapy archiwalne - najstarsze zwykle od ok. 2005 r. (nasze rejony) do lat 90. (np. część zachodniopomorskiego)

Trochę szkoda, że nie ma u nas z lat 90. XX w. takiej ortofotomapy. Dla np. powiatu bytowskiego jest - i to kolorowa! A u nas tylko 2005 i monochromatyczna. :(

II. Archiwalne zdjęcia lotnicze - najstarsze od 1944 r. do lat 70. (u nas bodajże 1967, w Gdańsku następna dekada)

Kupiłem sobie mapę lotniczą Czyżykowa i okolic. Szkoda, że z 1967 r. , a nie z 1964 r., bo jeszcze można byłoby na Konarskiego/Polnej dworek dóbr rycerskich zobaczyć, a tak tylko pozostałość jakiegoś budynku gospodarczego. Ale za to na Górkach Przemysłowych sporo ciekawostek i budowli, których dziś nie ma.

III. Lidar - numeryczny skan terenu. Ten artykuł podaje linki do czterech modeli: https://archeologia.com.pl/lidar-komple ... ie-szukac/ Oczywiście, jak kogoś to głębiej interesuje, to może ustawić sobie inne parametry.

Miłej zabawy!
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowania (total 4):
spaff (28 gru 2025, o 11:22) • geo (29 gru 2025, o 12:04) • zunia (29 gru 2025, o 13:41) • LukaszB (7 sty 2026, o 22:10)
Ocena: 50%
Awatar użytkownika

geo
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
Kontakt:

Re: Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne

Post autor: geo »

Z tym kupowaniem to świetna sprawa, już mam Kończewice a w drodze rejon Ocypla i Pinczyn!
Za ten post autor geo otrzymał podziękowania (total 3):
Wałasz (29 gru 2025, o 12:41) • zunia (29 gru 2025, o 13:41) • spaff (29 gru 2025, o 21:39)
Ocena: 37.5%
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy
Kontakt:

Post autor: spaff »

Wałasz pisze: 28 gru 2025, o 11:13 (...) Z usługą "Geoportal" są związane różne serwisy internetowe - sam najczęściej korzystam z tego: https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html
Jest znacznie bardziej praktyczny niż np. https://polska.e-mapa.net/ , gdyż posługuje się zdjęciami satelitarnymi, na które nałożone są granice działek oraz adresy nieruchomości. Można też - tak jak w innych serwisach - sobie włączyć opcję "Państwowy Rejestr Granic", dzięki czemu widoczne są granice miast oraz różnych obrębów ewidencyjnych, zwykle odpowiadających dzielnicom lub sołectwom albo innym okręgom w mieście. (...)
Absolutnie się nie zgadzam :P

W moim odczuciu E-mapa jest zdecydowanie przyjemniejsza w obsłudze. W pasek przeglądarki internetowej wpisuję adres: nazwa_gminy.e-mapa.net (np. tczew.e-mapa.net lub mtczew.e-mapa.net) i tylko pozostaje mi wybranie obrębu i wpisanie numeru działki bez szukania tego miejsca w Geoportalu - tak samo proste jest odnajdywanie adresów. Ortofotomapa na E-mapie jest dostępna. Na E-mapie jest bardzo prosty dostęp do archiwalnych zdjęć satelitarnych. Adresy, granice działek, obrębów, nazwy ulic, obrysy budynków, uzbrojenie podziemne, itp. (jak na mapie do celów projektowych) - to wszystko jest w E-mapie. E-mapa jest świetna w generowaniu plików PDF w formatach takich jak m.in. A2, A3, A4.

Prawdopodobnie wiele funkcji Geoportal i E-mapa mają wspólnych - kwestia potrafienia dotarcia do nich, bo na pewno korzystają z tych samych baz danych.

Oczywiście E-mapy używam bardziej zawodowo niż historycznie i stąd może wynikać moje wypaczenie mózgu :P
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Wałasz pisze: 28 gru 2025, o 11:13 (...)
II. Archiwalne zdjęcia lotnicze - najstarsze od 1944 r. do lat 70. (u nas bodajże 1967, w Gdańsku następna dekada)
(...)
Miłej zabawy!
O krucafik! Zabawa przednia - muszę postudiować co chcę zakupić.

Poglądowe (miniatura czyli niekupione) zdjęcie Suchostrzyg z 1967 r., w tym i posterunku odgałęźnego Tczew Suchostrzygi, o którym wątek stanowi genezę niniejszego tematu:

Obrazek
Załączniki
Suchostrzygi - zdjęcie lotnicze pionowe
Suchostrzygi - zdjęcie lotnicze pionowe

Autor Tematu
Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

spaff pisze: 29 gru 2025, o 20:27 W moim odczuciu E-mapa jest zdecydowanie przyjemniejsza w obsłudze. W pasek przeglądarki internetowej wpisuję adres: nazwa_gminy.e-mapa.net (np. tczew.e-mapa.net lub mtczew.e-mapa.net) i tylko pozostaje mi wybranie obrębu i wpisanie numeru działki bez szukania tego miejsca w Geoportalu - tak samo proste jest odnajdywanie adresów. Ortofotomapa na E-mapie jest dostępna. Na E-mapie jest bardzo prosty dostęp do archiwalnych zdjęć satelitarnych. Adresy, granice działek, obrębów, nazwy ulic, obrysy budynków, uzbrojenie podziemne, itp. (jak na mapie do celów projektowych) - to wszystko jest w E-mapie. E-mapa jest świetna w generowaniu plików PDF w formatach takich jak m.in. A2, A3, A4.

Prawdopodobnie wiele funkcji Geoportal i E-mapa mają wspólnych - kwestia potrafienia dotarcia do nich, bo na pewno korzystają z tych samych baz danych.
Z tego, co ustaliłem, Geoportal.gov.pl i mapy.geoportal.gov.pl to serwisy oficjalne, obsługiwane przez Główny Urząd Geodezji i Kartografii, natomiast e-mapa Polski jest serwisem prywatnym, administrowanym przez firmę GEO-SYSTEM Sp. z o.o. Ta druga pobiera dane z oficjalnych rejestrów (m.in. z GUGiK) oraz lokalnych geoportali powiatowych i gminnych. Faktycznie, jest chwalona za bardziej przejrzysty interfejs oraz m.in. ułatwioną funkcję szybkiego podglądu planów zagospodarowania przestrzennego, zintegrowanego bezpośrednio z widokiem działki.
Ja początkowo używałem częściej e-mapy (ze względu na to, że w SIP była opcja nakładania archiwalnych planów z lat 1904, 1931 i 1939), a potem przerzuciłem się na mapy.geoportal pewnie z tego względu, że od razu wgrywał się widok satelitarny nałożony na mapę geodezyjną, podczas gdy na e-mapie tego nie ma. Ortofotomapę trzeba włączyć tam ręcznie. Ale teraz patrzę, że faktycznie jest ułatwiona opcja wgrywania tam historycznych ortofotomap z paskiem czasu oraz dostęp do informacji o zdjęciach lotniczych.
Przyznam, że nie korzystam z zaawansowanych funkcji ww. portali, gdyż raczej albo używam ich dla hobby (jak w przypadku Dawnego Tczewa), albo przy tworzeniu historycznych artykułów czy badaniach historycznych nieruchomości zabytkowych. Z tym że i wtedy najczęściej tylko PrintScreen do Painta. Pewnie można to lepiej zrobić, żeby pobierać odcinki map w wyższej rozdzielczości.
spaff pisze: 29 gru 2025, o 21:24 O krucafik! Zabawa przednia - muszę postudiować co chcę zakupić.

Poglądowe (miniatura czyli niekupione) zdjęcie Suchostrzyg z 1967 r., w tym i posterunku odgałęźnego Tczew Suchostrzygi, o którym wątek stanowi genezę niniejszego tematu:
Ciekawe też, czy w tym czasie dworek Amalienhof rodziny Schwartz (ob. Aleja Solidarności 11), nieopodal hotelu Carina (Malinowo), posiadał jeszcze oryginalny dach, czy był już po przebudowie i miał to ohydne płaskie zadaszenie, które pozostało do dziś. Na takiej fotografii pewnie będzie jeszcze wiele obiektów, które uległy potem rozbiórce.
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
spaff (30 gru 2025, o 13:24)
Ocena: 12.5%
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Te zdjęcia lotnicze to coś niesamowitego, mimo że nie dotyczą jakichś bardzo dawnych czasów, to na tych z 1967 roku zaobserwowałem dziesiątki ciekawostek, których będę tu używać w rozpoczynającym się roku.
Przykładowe obserwacje:
- jakiś okrągły wielki szkielet na terenie kombinatu Malinowo przy kominach (nie wiem co to);
- nigdy nie było toru kolejowego do zakładu Polmo (prawdopodobnie), to taka legenda z moich kręgów że był;
- w ogóle nie byłem świadomy, że sady malinowskie były w okolicy terenu obecnej Szkoły Podstawowej nr 12;
- nieistniejący, a o którym słyszałem, budynek ekspedycji kolejowej po drugiej stronie torów magistralnych względem okrąglaka;
- szokuje potężna Abisynia;
i wiele wiele innych.

Poniżej 3 zdjęcia, na które mam licencję na udostępnianie bez ograniczeń.

Oryginały (pliki *.tif, ponad 40 MB na plik):
https://www.dropbox.com/scl/fi/oyfovj20 ... d5xuw&dl=0
https://www.dropbox.com/scl/fi/0wkr20u2 ... dxrqi&dl=0
https://www.dropbox.com/scl/fi/3ci0shpb ... 4xy8d&dl=0

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę psuje efekt cenzura wojskowa.
Wałasz pisze: 30 gru 2025, o 11:01 Ciekawe też, czy w tym czasie dworek Amalienhof rodziny Schwartz (ob. Aleja Solidarności 11), nieopodal hotelu Carina (Malinowo), posiadał jeszcze oryginalny dach, czy był już po przebudowie i miał to ohydne płaskie zadaszenie, które pozostało do dziś. Na takiej fotografii pewnie będzie jeszcze wiele obiektów, które uległy potem rozbiórce.
Wydaje się że wówczas chyba był dwuspadowy - zapraszam do interpretacji.
Załączniki
Zdjęcie lotnicze, Tczew, 1967
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowanie:
Wałasz (2 sty 2026, o 22:32)

Autor Tematu
Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

Jedno z tych zdjęć posiadam (Czyżykowo-Górki) - nabyłem je jak tylko dowiedziałem się o takiej możliwości, potem więcej już nie kupowałem. Ogółem mnóstwo detali do analiz. Do wielu spraw, o których pisałeś, nie potrafię się na ten moment ustosunkować.

Na Suchostrzygach widać jeszcze pozostałości dawnego majątku masona Alfreda Siega i jego cegielni, w pobliżu terenu której bisko 2 dekady temu wzniesiono kościół. A co do dworu Schwartzów, to wszystko jednak wskazuje na to, że już wtedy był przebudowany, tak jak tu. Szczegóły dachu wydają się podobne - tylko tej narożnej dobudówki parterowej z balkonem chyba jeszcze nie było.
Myślę, że najlepiej będzie kontynuować dyskusję w poszczególnych wątkach. Taka jedna mapa to skarbnica dla wielu tematów. :) Suchostrzygi wciąż nie są dobrze zbadane, pod kątem rozwoju osadnictwa i zmian przestrzennych od XIX w.
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
spaff (3 sty 2026, o 13:24)
ODPOWIEDZ