Schrony i bunkry
Regulamin forum
1. Zamieszczamy posty dotyczące obszarów w promieniu 100km od Tczewa
2. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Zamieszczamy posty dotyczące obszarów w promieniu 100km od Tczewa
2. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Re: Schrony i bunkry
Schemat umocnień bojowych mostu w Tczewie z 1939 roku
http://www.fortyfikacje.net/pisz/fort/tczew001.htm
http://www.fortyfikacje.net/pisz/fort/tczew001.htm
- Załączniki
-
- bunkry.jpg (74.96 KiB) Przejrzano 6324 razy
- bunkry.jpg (74.96 KiB) Przejrzano 6324 razy
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
niejaki @Cez obiecał wrzucić na forum fotkiniespokojna66 pisze:http://www.tczewska.pl/galeria/881/odwi ... ge-details
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Witam, co do artykułu na stronie tczewskiej , wie ktoś gdzie znajdują się pozostałe schrony (5 ) na starym mieście?
Z nieoficjalnych informacji dowiedziałem się , że jeden jest pod kamienicami przy ulicy Paderewskiego, a drugi na Kościuszki.
Z nieoficjalnych informacji dowiedziałem się , że jeden jest pod kamienicami przy ulicy Paderewskiego, a drugi na Kościuszki.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Z oficjalnych źródeł w tym wątku Forum DT viewtopic.php?p=7498#p7498lestattcv pisze:Witam, co do artykułu na stronie tczewskiej , wie ktoś gdzie znajdują się pozostałe schrony (5 ) na starym mieście?
Przy nowym budynku Telekomunikacji z lat 80-tych jest tyle wylotów wentylacyjnych, że na bank jest tam coś grubszego pod ziemią
Tak, jeśli chodzi o TPSA to faktycznie jest to potwierdzony schron. Ostatnio byłem na tym terenie i zauważyłem owego grzybka, a w nim schody na doł z prętów zbrojonych.be-good pisze:Przy nowym budynku Telekomunikacji z lat 80-tych jest tyle wylotów wentylacyjnych, że na bank jest tam coś grubszego pod ziemią.
Witam wszystkich bardzo serdecznie, dzięki życzliwości Łukasza B, udało mi się sfotografować schrony przy ulicy 1-go Maja, oraz Kościuszki. Jednocześnie bardzo chciałem podziękować Łukaszowi za użyczenie mi swojego czasu, oraz mam nadzieje ze z czasem uda się odwiedzić i sfotografować pozostałe:)
Kościuszki:
Kościuszki:
Schron przy ulicy 1-go Maja:
- Załączniki
-
- 12.jpg (206.38 KiB) Przejrzano 6231 razy
- 12.jpg (206.38 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
- Wyjście ewakuacyjne ze schronu.
- 11.jpg (362.05 KiB) Przejrzano 6231 razy
- Wyjście ewakuacyjne ze schronu.
- 11.jpg (362.05 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
- 10.jpg (105.65 KiB) Przejrzano 6231 razy
- 10.jpg (105.65 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
- 9.jpg (101.55 KiB) Przejrzano 6231 razy
- 9.jpg (101.55 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
- 8.jpg (128.68 KiB) Przejrzano 6231 razy
- 8.jpg (128.68 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
- 7.jpg (115.44 KiB) Przejrzano 6231 razy
- 7.jpg (115.44 KiB) Przejrzano 6231 razy
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
A tam zaraz życzliwości, ja nie miałem odwagi sam tam wejśćlestattcv pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie, dzięki życzliwości Łukasza B, udało mi się sfotografować schrony przy ulicy 1-go Maja, oraz Kościuszki. Jednocześnie bardzo chciałem podziękować Łukaszowi za użyczenie mi swojego czasu, oraz mam nadzieje ze z czasem uda się odwiedzić i sfotografować pozostałe:)
Kościuszki:
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II