Zarejestrowałam się tu, bo szukam informacji na temat drobnego szczegółu: czego pozostałością są te pale?

Przechodzę obok nich dość często, są dla mnie swego rodzaju miernikiem stanu wody i wciąż się zastanawiam, co też było w tym miejscu. I kiedy?

Może cumowisko dla barek? Fota z okresu okupacjiYoshko pisze:Witam wszystkich.
Zarejestrowałam się tu, bo szukam informacji na temat drobnego szczegółu: czego pozostałością są te pale?

Może to zbyt śmiała teza, ale pale mogą być pozostałością po ... pomoście! Tytuł zdjęcia wskazuje na rok 1927, kiedy to (za wiki)Yoshko pisze:Witam wszystkich.
[ Obrazek ]
Przechodzę obok nich dość często, są dla mnie swego rodzaju miernikiem stanu wody i wciąż się zastanawiam, co też było w tym miejscu. I kiedy?
Dnia 19 czerwca 1927 w Tczewie w obecności (i jednocześnie jego pierwszych pasażerów) ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego oraz żony i córek marszałka Józefa Piłsudskiego podniesiono na nim polską banderę. Statek ten w odróżnieniu od innych polskich jednostek marynarki handlowej malowanych na czarno, był całkowicie biały. W swój pierwszy rejs wypłynął rego samego dnia do Gdyni.

Za czy przed portem?be-good pisze:To lokalizacja bardzo blisko mostów.

Daleko w tle widzisz tą fajną nieistniejącą wieżyczkę przy wejściu do basenu portu. Twoje zdjęcie wg mnie jest robione z kolejowego mostu, zdjęcie drugie - spod niego. Odległość widocznego pomostu od mostów wg mnie - maksymalnie 100 metrów.LukaszB pisze:Za czy przed portem?