Istnieje strona http://www.goerke.us, na której można znaleźć, między innymi, upublicznione zbiory fotografii związanych z rodzinną historią ludzi o tym nazwisku.
Ciekawostką jest, że Goerke - autor strony zwiedza nasze rewiry, był tu rok temu na wiosnę - sądząc po fotografiach w jego folderach genealogicznych.
Bulma pisze:Nie wiem, czy to tu powinnam podjąć ten wątek, mama nadzieję że mnie nie wyklniecie Czy ktoś z Was słyszał może o cmentarzu ewangelickim, który znajdował się ponoć w miejscu "ogrodu" obecnego hospcjum, a dawnego szpitala kolejowego? Wcześniej widziałam na stronce wzmiankę o kościele baptystów na rogu Sambora. Moja babcia, która mieszka na Nowej twierdzi, że słyszała kiedyś, że właśnie tam w ogrodzie składali oni ponoć swoich zmarłych. Nikt kogo pytałam tego nie potwierdził, więc chciałam spytać kogoś innego kto interesuje się dawnymi losami miasta
Na 30go Stycznia przed Muzeum Wisły w kilku miejscach jest zrywany asfalt. Z opowieści mieszkańców wynika, że mogą tam być fragmenty nagrobków - zachowajcie czujność
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
LukaszB pisze:Na 30go Stycznia przed Muzeum Wisły w kilku miejscach jest zrywany asfalt. Z opowieści mieszkańców wynika, że mogą tam być fragmenty nagrobków - zachowajcie czujność
Roboty drogowe rozpoczęły się na dobre, w kilku miejscach zerwano asfalt, ale nagrobków pod nim brak.
Załączniki
bruk.jpg (341.78 KiB) Przejrzano 5954 razy
bruk.jpg (341.78 KiB) Przejrzano 5954 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II