Widzę, że Zet uprzedził mnie z "moim" kościołem, ale dorzucam dwa inne

. Moja propozycja:
15 KOŚCIÓŁ ŚW. STANISŁAWA KOSTKI
Jednonawowy kościół z charakterystyczną ośmioboczną wieżą powstał dla konwentu dominikanów, sprowadzonych do Tczewa w 1289 roku przez księcia pomorskiego Mściwoja II. To budowla gotycka, XIV-wieczna, z pochodzącym z końca XV wieku prezbiterium. Po kasacie zakonu, do 1945 roku, kościół należał do tczewskich ewangelików. Do świątyni przylega mocno przebudowane skrzydło klasztoru dominikanów. Dzisiaj mieści się w nim szkoła muzyczna.
16. KOŚCIÓŁ PW. PODWYŻSZENIA KRZYŻA ŚWIĘTEGO
Trzynawowa gotycka świątynia to najcenniejszy zabytek miasta. Jej najstarszy fragment – wieża – pochodzi prawdopodobnie jeszcze z XIII wieku, a budowę całości zakończono przed 1364 rokiem. Wyposażenie kościoła ma głównie barokowy i rokokowy charakter. Cennymi zabytkami są m. in. ołtarz główny z 1690 roku, XV-wieczna Pieta i wyroby złotnicze: krzyż relikwiarzowy, dwa kielichy i patena oraz XVIII-wieczna ambona z personifikacjami ras ludzkich. Warto również zwrócić uwagę na pochodzące z końca XIV wieku freski przedstawiające osiem świętych niewiast – to unikalne przedstawienie w polskiej sztuce średniowiecznej. Świątynia kilkukrotnie padała ofiarą poważnych pożarów. Ostatni miał miejsce w 1982 roku, kiedy zniszczeniu uległa najwyższa, wówczas drewniana część wieży oraz dach nad nawami. W 2011 roku pod kaplicą Niepokalanego Poczęcia NMP odkryto kryptę grobową rodu Czarlińskich.