Nie jest najgorsza. Autor ostro jedzie po Polakach - "pomagierzy Hitlera" to jedno z określeń...LukaszB pisze:Zabieram się za Anagramy z Warszawy. Opowieść kablistyczna . Zobaczymy czy dobre
Co aktualnie czytasz - recenzje
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Re: Co aktualnie czytasz - recenzje
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
no to do sk.....bańca napiszęzielu pisze:Nie jest najgorsza. Autor ostro jedzie po Polakach - "pomagierzy Hitlera" to jedno z określeń...LukaszB pisze:Zabieram się za Anagramy z Warszawy. Opowieść kablistyczna . Zobaczymy czy dobre
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
Niesia
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
- Kontakt:
Sądząc po wcześniejszych wypowiedziach można pomyśleć, że należy się chwalić tylko "ambitnymi" lekturami.
A ja na przekór pochwalę się lekturą może nie do końca lekką, ale poniekąd kobiecą. Aktualnie mam "na tapecie" trylogię "rosyjską" Paulliny Simons. Książki pokazują historię miłości Tatiany (17-letniej mieszkanki Leningradu) i Aleksandra (oficera Armii Czerwonej). Ich losy naznaczone są ciężarem przeżywania oblężenia Leningradu przez Armię Hitlerowską, walkę z wszechobecnym głodem i troską o rodzinę, którą ten wielki głód po kolei "zabiera", a następnie walką o "normalne" życie. Nie wiem na ile prawdziwe są fakty historyczne zawarte w książkach, ale do mnie (laika z dziedziny historii) przemówiły i to bardzo...
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()

"Na świecie nie ma nic piękniejszego od pobudzania ludzi do śmiechu."
Achard Marcel (1899-1974)
Achard Marcel (1899-1974)
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
"Stalin - dwór czerwonego cara" Simona Sebaga Montefiorego, czyli geniusz zbrodni w domowych pieleszach z rodziną i najbliższymi współpracownikami. Mocna rzecz jak na lekturę na Święta, ale kiedyś trzeba było nadrobić zaległości...
![Obrazek]()
... zwłaszcza gdy czytało się już drugą część biografii Stalina (chronologicznie pierwszą) tego samego autora, czyli "Stalin - młode lata despoty".
![Obrazek]()

... zwłaszcza gdy czytało się już drugą część biografii Stalina (chronologicznie pierwszą) tego samego autora, czyli "Stalin - młode lata despoty".

-
Jak.osa
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Dzisiaj zacząłem czytać.
- Załączniki
-
- 46740.jpg (89.81 KiB) Przejrzano 1048 razy
- 46740.jpg (89.81 KiB) Przejrzano 1048 razy
-
Kamil z Militis L.
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
A ja obecnie czytam "Krucjaty Północy" Erica Christiansena. Książka opowiada dzieje zapomnianych krucjat, które odbywały się min. w XIII wieku na terenach Skandynawii, Prus, Litwy i Rusi. Polecam 
Tczewskie Bractwo Rycerskie Militis Litoris
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
Jacek Komuda - pierwsza szabla polskiej literatury. Nie lukruje jak Sienkiewicz. Jeden z moich ulubionych polskich autorów.
Obecnie czytam trzecią część jego cyklu "Orły na Kremlu". Z niecierpliwością czekam na dwie ostatnie. Chyba już same tytuły mówią o czym jest ten pięcioksiąg.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Obecnie czytam trzecią część jego cyklu "Orły na Kremlu". Z niecierpliwością czekam na dwie ostatnie. Chyba już same tytuły mówią o czym jest ten pięcioksiąg.

-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
A ja aktualnie przeglądam: INSYGNIA I ODZNAKI II WOJNY ŚWIATOWEJ
- Załączniki
-
- Książka.jpg (31 KiB) Przejrzano 1010 razy
- Książka.jpg (31 KiB) Przejrzano 1010 razy
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Super, może będziesz mógł pomóc w temacie: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 7583#p7583Próbujemy rozpoznać kilka indywiduów właśnie po naramiennikach i naszywkachKristoph pisze:A ja aktualnie przeglądam: INSYGNIA I ODZNAKI II WOJNY ŚWIATOWEJ
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
Kristoph
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Ten poszukiwany ma mundur dyplomatyczny, a w tej książce takich nie ma.