Znaleziono 256 wyników
- 28 gru 2025, o 11:13
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne
Chciałem to zamieścić wcześniej, ale zawsze odkładałem na później. Skoro już Spaff poruszył ten wątek , to szybko wyjaśnię, o co chodzi zainteresowanym. Z usługą "Geoportal" są związane różne serwisy internetowe - sam najczęściej korzystam z tego: https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2....
- 29 gru 2025, o 10:13
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Park Miejski
Z racji tego, że grafika, którą zamieścił Spaff, została pokazana również na profilu FB "Dawnego Tczewa" , chciałbym jeszcze dodać, iż chyba udało się tą zagadkę już wcześniej rozwiązać w tym wątku: https://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?t=2761 Pewności 100% nie mam, ale prawdopodob...
- 29 gru 2025, o 19:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Kościuszki
W 1818 r. nastąpiło wyodrębnienie parceli o nr hip. D125 (ob. tereny Kościuszki 4-9). W tym czasie można się spodziewać reorganizacji zabudowań i powstania nowych, co potwierdzałaby mapa Lentzego z ok. 1845 r., gdzie widzimy stojący już obiekt na terenie ob. Kościuszki 4 i 5. Wszystko wskazuje na t...
- 30 gru 2025, o 11:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne
W moim odczuciu E-mapa jest zdecydowanie przyjemniejsza w obsłudze. W pasek przeglądarki internetowej wpisuję adres: nazwa_gminy.e-mapa.net (np. tczew.e-mapa.net lub mtczew.e-mapa.net) i tylko pozostaje mi wybranie obrębu i wpisanie numeru działki bez szukania tego miejsca w Geoportalu - tak samo p...
- 31 gru 2025, o 15:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kino "Wisła"
Polecam ciekawy artykuł Piotra Skuczyńskiego na temat kina w Świeciu, gdzie z racji pokrewieństwa właścicieli pojawiają się również wzmianki o tczewskiej rodzinie Gandrass: https://extraswiecie.pl/historia/kino-ktorego-juz-nie-ma-od-astorii-do-wisly-przy-duzym-rynku Przy okazji wątek tczewskich Gand...
- 2 sty 2026, o 22:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne
Jedno z tych zdjęć posiadam (Czyżykowo-Górki) - nabyłem je jak tylko dowiedziałem się o takiej możliwości, potem więcej już nie kupowałem. Ogółem mnóstwo detali do analiz. Do wielu spraw, o których pisałeś, nie potrafię się na ten moment ustosunkować. Na Suchostrzygach widać jeszcze pozostałości daw...
- 6 sty 2026, o 10:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Morzeszczyn
Pałac to nie powinien być ten gmach z 1886 r., sąsiadujący z Urzędem Gminy Morzeszczyn - ul. Kociewska 14 ? Tak by wynikało z przedwojennych planów. W 1929 r. to był ośrodek liczącego 542 ha majątku ziemskiego. W ostatnim okresie należał do rodziny Röhrig , o której jest nawet ciekawy artykuł . W fi...
- 7 sty 2026, o 21:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Z tą szkołą to może pomyłka i to nie jest zdjęcie z Morzeszczyna, a może ja źle sugeruję że tam jest napisane, że to szkoła. Chyba nie, bo jeśli dobrze widzę, budynek na pocztówce (Schulhaus) wykazuje podobieństwo do pokazanego w fiszce adresowej zabytku i opisanego jako szkoła w Morzeszczynie do o...
- 9 sty 2026, o 10:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Budynek szkolny z fiszki adresowej zabytku ma m.in. widoczną cechą w postaci schodków. To nie był obiekt z charakterystyczną niską ścianą parterową, jaka cechowała zwłaszcza obiekty do ok. poł. XIX w. Architektura bardziej wskazuje tu na koniec XIX w. lub początek XX w. Ogólnie, pomysł ze sprawdzani...
- 18 sty 2026, o 09:57
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew
Policyantowl który mu na to zwrócił uwagę, oświadczył, że jeżeli mu się nie pozwoli na sprzedaż kartofli w tej formie, to weźmie je do domu, bo może ze swym towarem zrobić, co chce. Grubo jednak się omylił, gdyż kartofle obłożono aresztem i sprzedano policyjnie po cenie ustanowionej. Oprócz tego cz...