Znaleziono 157 wyników

Powrót

autor: Jadzia
30 wrz 2011, o 19:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pomnik ku czci zamordowanych w latach 1939-45 ("Spocony"

Mówisz i masz. O to chodzi?
Spocony.jpg
Spocony 2.jpg
Spocony kolor.jpg
Spocony kronika.jpg
Spocony kronika 2.jpg
autor: mzk
4 lis 2011, o 05:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Szanowni Państwo, Chciałbym się z Wami podzielić czymś, co w ostatnim czasie wywołało na mojej twarzy spory uśmiech podczas wertowania archiwalnych dokumentów. Jak wygląda nasz "nowy" dworzec każdy widzi. Dla wielu z Państwa jest on ważnym dla komunikacji kolejowej, strategicznym punktem g...
autor: LukaszB
16 sty 2012, o 23:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zabytkowe wyposażenie budynków

W starszych domach można odnaleźć równie stare elementy wyposażenia. Przykład z ulicy Gdańskiej, piękny włącznik na światło, którego zachowały się aż trzy sztuki :yahoo Musicie uwierzyć, że jest na nich napisane Licht
autor: Blondi
22 lut 2012, o 16:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Zauważyłam taką ciekawostkę.
Otóż na zewnętrznej ścianie kościoła od ulicy Gdańskiej widnieje Krzyż z nieco ciemniejszej cegły niż pozostałe.
Krzyż 1.jpg
Krzyż 2.jpg
Krzyż 3.jpg
Można wiele razy przechodzić obok kościoła nie zauważywszy go.
autor: zet48
25 lut 2012, o 17:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Plac Hallera

Były to głównie potłuczone średniowieczne naczynia, resztki jedzenia i zwierzęce kości. Wracając do pl. Hallera to mam ciekawostkę. Płaskorzeźby (teraz przykryte banerem sklepowym) ma tylko jedna kamienica ...ale dziś wiemy że taką ozdobę miały 3 kamienice. Pierwsza to znana nam płaskorzeźba na kami...
autor: Łukasz
20 mar 2012, o 11:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Kościuszki

Zagadka po długim czasie...
Gdzie wykonano to zdjęcie?
fontanna.jpg
autor: Łukasz
23 mar 2012, o 10:51
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Kościuszki

Myślę, że zagadka jest raczej nie do przeskoczenia, sam bym też nie wpadł na odpowiedź. A więc... Fontanna mieściła się za budynkiem poczty, dziś z dawnego placu, dziedzińca czy skweru nic w zasadzie nie pozostało. Zbudowano bowiem budynek oddzielający podwórze budynków Kościuszki 22 i 23 oraz ogród...
autor: Ramses74
14 lip 2012, o 14:27
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zespół Szkół Technicznych

Wmurowywanie kamienia węgielnego i nauczyciele szkoły razem z uczniami.
D.W. :whistle
autor: Jadzia
1 lis 2012, o 22:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Plac Hallera

Panowie w przedwojennym klimacie :hi Przed kamienicą Maciejewskiego (foto od zaprzyjaźnionego przesympatycznego pana):
Fab.jpg
Fab1.jpg
Te wystawy... :)
autor: Big Zbig
21 lis 2012, o 17:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stare przedmioty z tczewskich domów

W jednym z wcześniejszych postów przedstawiłem skrzynkowy aparat fotograficzny AGFA, którym ojciec mój wykonał setki zdjęć. Teraz chciałbym przedstawić jego autofotografię wykonaną tym aparatem z wykorzystaniem lustra w sklepie Finstera ( wcześniej Borkowskiego) w Nowem nad Wisłą.