Mury obronne
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 761 razy
- Otrzymał podziękowań: 604 razy
Re: Mury obronne
Podczas prac przy budowie sali gimnastycznej dla liceum katolickiego odkryto mur obronny w miejscu gdzie go nie powinno być
Okazuje się, że przebiegał on inaczej niż na wszystkich dotychczas nam znanych szkicach. Szczegóły wkrótce 
- Załączniki
-
- mury.jpg (403.07 KiB) Przejrzano 25917 razy
- mury.jpg (403.07 KiB) Przejrzano 25917 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Jeden plan pokazuje że tam mółbyć mur
Pruski plan rozbudowy koszar pokazuje, że linia murów w tym rejonie była lekko krzywa
w dodatku pokazuje w okolicy dzisiejszej budowy dwie "otwarte" baszty lub ściany byłych spichlerzy. Może odsłonięte fragmenty to właśnie te "baszty"?
Pruski plan rozbudowy koszar pokazuje, że linia murów w tym rejonie była lekko krzywa
- Załączniki
-
- DSC_7911.JPG (316.8 KiB) Przejrzano 25903 razy
- DSC_7911.JPG (316.8 KiB) Przejrzano 25903 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 203 razy
- Otrzymał podziękowań: 269 razy
- Kontakt:
Gdzie na tej fotce widać mur, bo zmęczony jestem i nie widzę?LukaszB pisze:Podczas prac przy budowie sali gimnastycznej dla liceum katolickiego odkryto mur obronny w miejscu gdzie go nie powinno być![]()
Żeby nie było, że jestem całkiem ślepy - puszkę Szpeka dojrzałem od razu
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Jak dobrze rozumiem Łukaszowi chodzi o ten wystający z ziemi fundament ...widać że jest szeroki na ponad 1 metr, więc może to być mur obronny lub któryś z "wypustków" widoczny na palnie rozbudowy koszar z 1850 roku
- Załączniki
-
- mury (1).jpg (454.37 KiB) Przejrzano 25892 razy
- mury (1).jpg (454.37 KiB) Przejrzano 25892 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Dokładnie tam, jest już przykryty agrowłókniną i gotowy do zasypania. Miał ponoć 12m długości i chował się w skarpę, a został odkryty przez przypadek, bo koparka wykopała dół o 30cm za niskozet48 pisze:Jak dobrze rozumiem Łukaszowi chodzi o ten wystający z ziemi fundament ...widać że jest szeroki na ponad 1 metr, więc może to być mur obronny lub któryś z "wypustków" widoczny na palnie rozbudowy koszar z 1850 roku
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Z pomysłu Chrisa nałożyłem na siebie współczesny widok Tczewa z planem rozbudowy koszar z 1850 r. (ze zbiorów APG) ukazując przebieg linii murów obronnych.
Przepraszam ze jakość pliku
mam nadzieję że jest czytelny.
Przepraszam ze jakość pliku
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Po zburzeniu Laleczki na placu pozostały wielkie głazy użyte jako materiał budowlany przy fundamentach budynku. Czy mogą one pochodzić z dawnej bramy miejskiej przy ul. Jarosława Dąbrowskiego?
- Załączniki
-
- głazy (2).jpg (149.5 KiB) Przejrzano 25915 razy
- głazy (2).jpg (149.5 KiB) Przejrzano 25915 razy
-
- głazy.jpg (145.46 KiB) Przejrzano 25915 razy
- głazy.jpg (145.46 KiB) Przejrzano 25915 razy
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
To niewykluczone. "Laleczka" powstała w latach 30-tych XX wieku, ale wcześniej stał tam "wiejski" domek do którego fundamentów być może użyto kamieni z rozebranej (w I poł XIX w.) Bramy Wysokiej.
![Obrazek]()
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Czy ktoś z Was sądzi, że freski na murze obronnym mogą być podróbką ?
Poniżej zdjęcie ściągnięte kiedyś ze strony UM ...fota przedstawia po lewej fragment murów przez remontem, po prawej w trakcie remontu. Mimo kiepskiej jakości zdjęcia widać, że fresków przed remontem nie było. Ponadto - idąc za myślą zaprzyjaźnionej z nami archeolog - po co ktoś miałby ozdabiać zewnętrzną stronę muru bronnego?
Poniżej zdjęcie ściągnięte kiedyś ze strony UM ...fota przedstawia po lewej fragment murów przez remontem, po prawej w trakcie remontu. Mimo kiepskiej jakości zdjęcia widać, że fresków przed remontem nie było. Ponadto - idąc za myślą zaprzyjaźnionej z nami archeolog - po co ktoś miałby ozdabiać zewnętrzną stronę muru bronnego?
- Załączniki
-
- 1.jpg (225.13 KiB) Przejrzano 25889 razy
- 1.jpg (225.13 KiB) Przejrzano 25889 razy
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Jeszcze jedno zdjęcie murów w okolicy ul Wąskiej przed ich renowacją.
- Załączniki
-
- Źródło nieznane
- (1043).JPG (555.44 KiB) Przejrzano 25870 razy
- Źródło nieznane
- (1043).JPG (555.44 KiB) Przejrzano 25870 razy