Magazyn buraków cukrowych przedsiębiorstwa Cukrownia Pelplin (plac buraczany) w Tczewie - Suchostrzygi Dworzec

Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.

Autor Tematu
spaff
Najemca
Najemca
Reakcje:
Podziękował;: 85 razy
Otrzymał podziękowań: 76 razy
Kontakt:

Magazyn buraków cukrowych przedsiębiorstwa Cukrownia Pelplin (plac buraczany) w Tczewie - Suchostrzygi Dworzec

Post autor: spaff »

Tak mniej więcej między wiaduktem kolejowym nad ulicą Jagiellońską a starym przejazdem drogowo-kolejowym na Suchostrzygach w przeszłości znajdował się plac buraczany. Pamiętam że na placu była zlokalizowana waga i przyległy budynek. Obecnie rzadko kto zapuszcza się w te okolice Tczewa, publiczny chodnik jest zarośnięty tak że trzeba iść po asfalcie, co nikomu nie przeszkadza. W latach dziewięćdziesiątych XX wieku co rok na jesieni plac zapełniał się pryzmami buraków. Buraki były przywożone przyczepami prowadzonymi ciągnikami rolniczymi. Zazwyczaj ciągnik ciągnął dwie przyczepy. Na krótką przyczepę rolniczą przypadały dwie siatki z grubej liny, które były podnoszone za pomocą żurawi/dźwigów w celu ich wysypania na plac. Było to wydarzenie wyjątkowe, bo pojazdy z gospodarstw wyjeżdżały w trasę po pełnym przeglądzie z podłączonymi i sprawdzonymi światłami.
;)

Szokiem dla mnie było gdy jako już stary człowiek zostałem wyjaśniony, że tych buraków nigdy nie zabierały pociągi tylko były przeładowywane na transport samochodowy ciężarowy.

Na forum można znaleźć informację, że nie w sezonie miała miejsce tu giełda jak w Pruszczu - nic takiego nie kojarzę.

Lokalizacja placu na Geoportalu:

Obrazek

Obrazek

Później na początku XXI wieku po zaprzestaniu stosowania placu do celów buraczanych znalazł się podmiot, który użytkował teren placu - zdjęcie poniżej:

Zdjęcie z roku 2012 z zasobów Google Streetview:

Obrazek

Zdjęcia z roku 2025:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj mnie zastanawia jak ogarnianie pryzm buraków cukrowych miało się do tych linii średniego napięcia 15 kV tam znajdujących się. Ponadto kilka lat temu podsłuchałem że był inwestor zainteresowany inwestycją w tym rejonie i chciał dokonać przebudowy tych linii średniego napięcia na kablowo-ziemne.

Mapa przeze mnie ocenzurowana:

Obrazek

Obrazek
Załączniki
G1.png
G3.png
1.jpg
2.jpg
3.jpg
PLAC2.jpg
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowania (total 2):
Wałasz (26 sty 2025, o 10:43) • zielu (26 sty 2025, o 19:47)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika

zielu
Moderator
Moderator
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 186 razy
Otrzymał podziękowań: 256 razy
Kontakt:

Re: Magazyn buraków cukrowych przedsiębiorstwa Cukrownia Pelplin (plac buraczany) w Tczewie - Suchostrzygi Dworzec

Post autor: zielu »

Ciekawe, co się stało z tymi psiakami z bramy... :)
Za ten post autor zielu otrzymał podziękowanie:
spaff (26 sty 2025, o 19:49)
Ocena: 12.5%
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
ODPOWIEDZ