Będąc niedawno w Lisewie Malborskim, postanowiłam obejrzeć gotycki kościół pw. św. Mikołaja. Niestety, był zamknięty. Sfotografowałam więc ossuarium (kostnicę, w której składano kości wydobyte z grobów), nieco młodsze od tego z Bystrza. Ma ono formę niedużej kwadratowej przybudówki, wciśniętej między ściany zakrystii i nawy głównej, otwartej na zewnątrz dwiema arkadami.
Obeszłam też więżę kościelną w poszukiwaniu śladów Kulmische Rute, czyli pręta chełmińskiego, o których to czytałam w internecie. Na południowej stronie wieży na wysokości oczu na gotyckich cegłach miały się znajdować dwa wyraźne pionowe żłobki. Odległość miedzy nimi powinna wynosić około 4 m i 30 cm. Przy prawym rowku miała być wyryta litera K, którą można odczytać jako skrót nazwy Kulmische Rute, czyli pręt chełmiński. Te dwie rysy były najprostszym wzorcem miary długości, która od XIII do XVIII w. była powszechnie używana na Pomorzu Gdańskim. W miastach takie wzorce umieszczano zazwyczaj na ratuszach, na wsi najodpowiedniejszym miejscem były mury kościołów. Kto miał wątpliwość, mógł przyjść i sprawdzić, czy miara, którą mu wymierzono łąkę lub pole, była prawidłowa.
Czy rysy, które znalazłam to Kulmische Rute? Na dodatek litera K jest przy lewym rowku

- ossuarium
- ossuarium.jpg (407.51 KiB) Przejrzano 1432 razy

- ossuarium
- ossuarium.jpg (407.51 KiB) Przejrzano 1432 razy

- litera K
- pret_l.jpg (251.6 KiB) Przejrzano 1432 razy

- litera K
- pret_l.jpg (251.6 KiB) Przejrzano 1432 razy

- pret_p.jpg (212.86 KiB) Przejrzano 1432 razy

- pret_p.jpg (212.86 KiB) Przejrzano 1432 razy

- pret chelminski2.jpg (311.71 KiB) Przejrzano 1432 razy

- pret chelminski2.jpg (311.71 KiB) Przejrzano 1432 razy