A ja dorzucę szczególik, ta tratwa pływała kilkaset lat wcześniej po Nogacie

Znowu ciekawostka, w Aktach Nadzoru... jako jeden z dwóch właścicieli tego domu za czasów pruskich podawany jest Franz Dietrich (poza J. Wagnerem).Ramses74 pisze:Dom rodzinny Dietricha przy ul.Chopina 30 ( Königsbergerstr. 30 )
D.W.
Ojciec,Franz Dietrich był dekarzem,kupił ten budynek razem z dużym placem na tyłach domu krótko przed narodzinami B.T.Dietrichabe-good pisze:Znowu ciekawostka, w Aktach Nadzoru... jako jeden z dwóch właścicieli tego domu za czasów pruskich podawany jest Franz Dietrich (poza J. Wagnerem).Ramses74 pisze:Dom rodzinny Dietricha przy ul.Chopina 30 ( Königsbergerstr. 30 )
D.W.
A na sierpień 1939 - Franciszek Dietrich.
B.T.Dietrich miał więc najbliższą rodzinę w międzywojennym, polskim Tczewie, nawet już po opuszczeniu miasta i udaniu się do Niemiec.
Na mapce zaczerwieniony jest także Stargard, gdzie Dietrich mieszkał po wyjeździe z Tczewa. Może nie wybrał tego miasta przypadkowo, tylko ze względów rodzinnych? Tylko jak do tego się ma wojenna zawierucha...be-good pisze:Moja Mama przyjaźniła się i chodziła do szkoły z urodzoną rok lub dwa lata po wojnie G. Dietrich (znam imię, ale nie wiem czy na Forum mogę je podać), która była jedynaczką i mieszkała właśnie w tamtym domu na Chopina; Mama nie wie nic o jej losach od przełomu lat 60tych / 70tych.
Tak więc akwarelista conajmniej do końca lat 60tych miał w Tczewie bardzo bliską rodzinę.
Może wciąż tu mieszka, tyle że nazwisko w tej gałęzi rodziny zanikło po zawarciu ślubu przez G.
Poza tym "okołotczewskich" Dietrichów jest blisko 40 i kto wie, czy w domu któregoś z nich nie ma zakurzonych obrazków po wujku...![]()
Teraz pytanie co robić.....Ramses74 pisze:Znalazłem dom aukcyjny w Schwerin/Niemcy,który ma na sprzedaż dwie akwarelę Dietricha![]()
![]()
![]()
Akwarela " Schützenhaus 1908 " i jedną całkiem nam nie znaną,tu link: http://katalog.auktionshaus-schwerin.co ... 06233/p/3/" onclick="window.open(this.href);return false;
D.W.