Osiedle Inwalidzkie
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Osiedle Inwalidzkie
Inwalidzkie to tylko mały fragment na obrzeżach miasta, kilka domków spółdzielni sprzed I wojny światowej na ulicy Reja i Ceglarskiej plus budynki folwarczne bliżej Wisły. Nazwa jak widać nigdy się nie przyjęła. Pamiętaj że Czyżykowo jakie znasz wtedy w zasadzie nie istniało, budownictwo wielorodzinne wokół czyżykowskiego folwarku rozpoczęli Niemcy w czasie II wojny (Nowowiejska itp) a uzupełniono to później stawiając bloki na celowo rozebranym folwarku (Masz jego zabudowania na mapce z 1934).
- Załączniki
-
- INWAL.JPG (193.44 KiB) Przejrzano 2275 razy
- INWAL.JPG (193.44 KiB) Przejrzano 2275 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Osiedle Inwalidzkie
be-good pisze:Inwalidzkie to tylko mały fragment na obrzeżach miasta, kilka domków spółdzielni sprzed I wojny światowej na ulicy Reja i Ceglarskiej plus budynki folwarczne bliżej Wisły. Nazwa jak widać nigdy się nie przyjęła. Pamiętaj że Czyżykowo jakie znasz wtedy w zasadzie nie istniało, budownictwo wielorodzinne wokół czyżykowskiego folwarku rozpoczęli Niemcy w czasie II wojny (Nowowiejska itp) a uzupełniono to później stawiając bloki na celowo rozebranym folwarku (Masz jego zabudowania na mapce z 1934).
Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć że właścicielami Folwarku była rodzina Prois lub Preis .
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
http://dawnytczew.nazwa.pl/index.php?op" onclick="window.open(this.href);return false; ... &Itemid=91gociewiak pisze: Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć że właścicielami Folwarku była rodzina Prois lub Preis .
Tu napisano, że PREUSS (czytaj PROJS) był właścicielem cegielni, ciężko podać czy łączyło się to z własnością folwarku jako takiego, ale jest to prawdopodobne.
- Załączniki
-
- zeisgend.JPG (140.73 KiB) Przejrzano 2313 razy
- zeisgend.JPG (140.73 KiB) Przejrzano 2313 razy
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Podczs analizy szczegółów zawartych na planie Tczewa i okolic z początku lat 30 ubiegłego wieku ( tak sądzę, gdyż nie ma on opisu), natknąłem się na obszar nazwany Osiedlem Inwalidzkim , w obrębie dzisiejszego Czyżykowa. Skąd wzięła się ta nazwa ?
Ponadto uwagę moją zwróciło oznaczenie terenu strzelnicy wojskowej na Górkach, której żywot prawdopodobnie już niedługo się zakończy.
Ponadto uwagę moją zwróciło oznaczenie terenu strzelnicy wojskowej na Górkach, której żywot prawdopodobnie już niedługo się zakończy.
- Załączniki
-
- Plan miasta i okolic
- 0000001_61_2.jpg (405.73 KiB) Przejrzano 2379 razy
- Plan miasta i okolic
- 0000001_61_2.jpg (405.73 KiB) Przejrzano 2379 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Rejon ulicy Reja i Ceglarskiej w okolicy Wisły został zabudowany według jednego pomysłu 100 lat temu przez Niemiecką Spółdzielnię Osadniczą.
Pierwotnie Reja nazywała się Liebrichtweg, mieszkali tam Spanke, Kiepler, Rostock, Reinfandt, Krause, Parnow, Kunkel i... Badziong (ten ostatni chyba z niedużym stażem niemieckości
).
Nazwa Osiedle Inwalidzkie "nie chwyciła", być może inspirowana była chęcią uczczenia niepełnosprawnych weteranów wojen w latach 1914 - 1920(?), w międzywojniu w Tczewie działał Związek Inwalidów Wojennych.
Z życia wiem, że mieszkańcy ulicy w odniesieniu do swojego kawałka Tczewa używali i używają określenia "kolonia"
To miejsce na mapie z 1910, stan na 1908 - tu to jeszcze prawie "dziewicze" tereny.
Pierwotnie Reja nazywała się Liebrichtweg, mieszkali tam Spanke, Kiepler, Rostock, Reinfandt, Krause, Parnow, Kunkel i... Badziong (ten ostatni chyba z niedużym stażem niemieckości

Nazwa Osiedle Inwalidzkie "nie chwyciła", być może inspirowana była chęcią uczczenia niepełnosprawnych weteranów wojen w latach 1914 - 1920(?), w międzywojniu w Tczewie działał Związek Inwalidów Wojennych.
Z życia wiem, że mieszkańcy ulicy w odniesieniu do swojego kawałka Tczewa używali i używają określenia "kolonia"
To miejsce na mapie z 1910, stan na 1908 - tu to jeszcze prawie "dziewicze" tereny.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 602 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Nazwa Liebrechtweg była całkiem słuszna, ponieważ prowadziła w kierunku terenów, które posiadał niejaki Liebrecht. Może dodatkowo był radnym?
Nazwa osiedle inwalidzkie mogła brać się stąd, ze działki pod budowe mogły być w zamiarze przeznaczone dla byłych żołnierzy. Wiąże się to też z nazwa kolonia, jako osiedleniem (kolonizowaniem) ziemi przez przybyszów z zewnątrz. To są tylko moje przypuszczenia

Nazwa osiedle inwalidzkie mogła brać się stąd, ze działki pod budowe mogły być w zamiarze przeznaczone dla byłych żołnierzy. Wiąże się to też z nazwa kolonia, jako osiedleniem (kolonizowaniem) ziemi przez przybyszów z zewnątrz. To są tylko moje przypuszczenia
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Moje przypuszczenia znalazły potwierdzenie. Zwróćcie uwagę na pieczątkę na dokumencie
- Załączniki
-
- inwalidzi.jpg (216.71 KiB) Przejrzano 2313 razy
- inwalidzi.jpg (216.71 KiB) Przejrzano 2313 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Na skraju inwalidzkiego, wolne tłumaczenie:
Rysunek budowy werandy, pokoju gościnnego oraz toalet przy bezalkoholowym gospodarstwie/ gospodzie na wcześniejszej działce Petersschena w Czyżykowie...
(Foto od ŁukaszaB)
Rysunek budowy werandy, pokoju gościnnego oraz toalet przy bezalkoholowym gospodarstwie/ gospodzie na wcześniejszej działce Petersschena w Czyżykowie...
(Foto od ŁukaszaB)
- Załączniki
-
- dom.jpg (195.79 KiB) Przejrzano 2305 razy
- dom.jpg (195.79 KiB) Przejrzano 2305 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Wątek poleżał półtora roku...
Dla mnie - (człowieka który przeżył na Osiedlu Inwalidzkim ćwierć wieku nie wiedząc, że dawniejszymi czasy tak właśnie je zwano) sporym objawieniem jest wiadomość, że tamten "fyrtel" w różnych źródłach prasowych nazywano przed wojną ZAMKIEM NAD WISŁĄ
...
Wiem, wiem że moje opowieści o topielcach nie zrobią nigdy kariery...
Dla mnie - (człowieka który przeżył na Osiedlu Inwalidzkim ćwierć wieku nie wiedząc, że dawniejszymi czasy tak właśnie je zwano) sporym objawieniem jest wiadomość, że tamten "fyrtel" w różnych źródłach prasowych nazywano przed wojną ZAMKIEM NAD WISŁĄ

Wiem, wiem że moje opowieści o topielcach nie zrobią nigdy kariery...

-
- Burmistrz
- Reakcje:
W czasach krzyżackich na Czyżykowie istniał dwór, może ta nazwa w jakiś sposób do tego faktu nawiązuje?be-good pisze: tamten "fyrtel" w różnych źródłach prasowych nazywano przed wojną ZAMKIEM NAD WISŁĄ