Moja śp. prababcia była pokojówką w tym hotelu. Ale żadne pamiątki się nie zachowały, ku mojej rozpaczy. A już w ogóle nie mogę przeboleć, że moja jedna babcia wszystkie stare zdjęcia wyrzuciła ("bo to tylko zajmuje miejsce i kto by takie śmieci trzymał ) a druga babcia rozdała wszystkie zdjęcia i pamiątki po rodzinie i weź teraz człowieku szukaj?! masakra
Wspaniałe!
Spragnione Pozdrowienia z Tczewa...
Taka kawalarska pocztówka. Hotel przydworcowy musiał być miejscem gdzie niejeden pan na delegacji polewał sobie piwko czekając na pociąg. A po prawej w tle dom Wodtkego...
W ciemno obstawiam, że Paragraf 11 musiał dotyczyć pijaństwa...
Nie dotyczyło ogólnie pijaństwa tylko " Paragraf 11 - Zakazywał (po niemiecku "Exkneipens "),czyli ciąg dalszy wieczoru,imprezy w innym miejscu niż w knajpie czy barze,znaczy się nie wolno było na ulicy chlać !
Źródło: http://de.wikipedia.org/wiki/Paragraph_11" onclick="window.open(this.href);return false;
D.W.
zet48 pisze:Myślę że to "spolszczenie" pruskiej pocztówki. Napis "Dworcowy" (pisany oczywiście po niemiecku) jest zasłonięty dorysowaną bramą i polskimi sztandarami/flagami. Myślę że ten fotomontaż był zrobiony pod publikę ...może chciano tym sposobem pokazać jak Tczew witał wojska "Błękitnej Armii" Generała Józefa Hallera.
A barwy narodowe na flagach są w odwrotnej kolejności :
Tak, na syczycie budynku sztandary są powieszone "na odwyrtkę".
Cała pocztówka z bramą i flagami wydaje się być mniej lub bardziej sprawnym fotomontażem z wczesnych lat dwudziestych:
W Starogardzie mieli bramę, co widać na zdjęciach poniżej. Wyglądała trochę inaczej, jednak może była inspiracją do fotomontażu? Osobiście nie widziałam nigdzie, poza tą jedną pocztówką, takiego widoku w Tczewie.
Be-good w wątku o pochodach majowych dodał fotografie na których znajduje się dawny Hotel Dworcowy.
Na tych zdjęciach widzimy że figury kobiet (na elewacji) przetrwały wojnę Do tej pory myślałem, że zostały w jakiś sposób zniszczone w ramach działań wojennych ...a tu okazuje się inaczej,
Dziś jak widzimy nie ma już tych figur ...ciekawe kiedy i dlaczego je usunięto z elewacji.
Załączniki
SDC13337.jpg (227.13 KiB) Przejrzano 1473 razy
SDC13337.jpg (227.13 KiB) Przejrzano 1473 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"