Październik na Fest 2016
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Posty: 8018
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 17:54
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował;: 728 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Październik na Fest 2016
W sobotę 29 października w pubie Arkadia odbędzie się Święto Piwa Październik na Fest 2016. Szczegóły wkrótce
PS. Gdzie jest ikonka piwo
PS. Gdzie jest ikonka piwo
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Administrator
-
Rajca
- Reakcje:
- Posty: 1045
- Rejestracja: 18 sty 2011, o 08:36
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował;: 432 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
TuLukaszB pisze:W sobotę 29 października w pubie Arkadia odbędzie się Święto Piwa Październik na Fest 2016. Szczegóły wkrótce
PS. Gdzie jest ikonka piwo
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Posty: 8018
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 17:54
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował;: 728 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Impreza odbędzie się 22 października w Starej Damie (dawna Fama). Planowany program:
godz. 18.00 - 19.00 - warsztaty piwowarskie
godz. 19.00 - 19.30 - tczewskie piwowarstwo, historia i przyszłość. Prezentacja pamiątek po tczewskim browarze
godz. 19.30 - 20.00 - rozmowa z ekspertem, właścicielem browaru kraftowego.
godz. 20.00 - degustacja różnych gatunków piw wraz z opowieścią piwowarów o ich specyfice.
Po degustacji rozpocznie się część nieoficjalna czyli rozmowy kuluarowe przy złocistym trunku
godz. 18.00 - 19.00 - warsztaty piwowarskie
godz. 19.00 - 19.30 - tczewskie piwowarstwo, historia i przyszłość. Prezentacja pamiątek po tczewskim browarze
godz. 19.30 - 20.00 - rozmowa z ekspertem, właścicielem browaru kraftowego.
godz. 20.00 - degustacja różnych gatunków piw wraz z opowieścią piwowarów o ich specyfice.
Po degustacji rozpocznie się część nieoficjalna czyli rozmowy kuluarowe przy złocistym trunku
- Za ten post autor LukaszB otrzymał podziękowanie:
- niespokojna66 (3 paź 2016, o 14:00)
- Ocena: 12.5%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Posty: 8018
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 17:54
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował;: 728 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Przedstawiamy ostateczny program naszej piwnej imprezy. 15 - 19 Warsztaty piwne czyli warzenie piwa na żywo. Niezwykła okazja do nauki samodzielnego tworzenia piwa domowego. Każdy uczestnik zostanie zaproszony na późniejszą degustacje piwa, które powstało tego dnia (koszt uczestnictwa 10 zł, zgłoszenie - wiadomość o treści WARSZTATY). O 19.30 oficjalne otwarcie imprezy - krótka historia Wolnego Browaru i tczewskiego piwowarstwa. O 20 impreza rozdziela się na dwie części. Jedną z nich będzie godzinna degustacja 8 piw regionalnych wraz z komentarzem doświadczonego degustatora (koszt uczestnictwa to 15 zł, zgłoszenia – wiadomość o treści DEGUSTACJA). Równocześnie, w części bezpłatnej, opowieść o piwnych pamiątkach i pokaz najlepszych okazów, a także rozmowa o zakładaniu własnego browaru. O 21 kończy się część oficjalna i rozpoczynają piwne rozmowy kuluarowe. Dla piwowarów domowych będzie specjalny kącik z radami od bardziej doświadczonych kolegów, a pierwsze osoby które przyniosą swoje wyroby otrzymają piwną niespodziankę. Przez cały czas imprezy dostępne będzie 11 piw regionalnych z browarów Spółdzielczego, Ambera, Gościszewa, Ale Browaru i Browar w Grodzisku
- Ocena: 25%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Posty: 4184
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Fotki miała wrzucić Aja, która uczestniczyła w warsztatach, ale występuje błąd - załączniki nie załączają się
Także fotorelację zamieszczam ja (fot. by Aja & me)
Warsztaty: Yarro, nasz forumowy kucharz Wsypujemy śmieci z worka
Także fotorelację zamieszczam ja (fot. by Aja & me)
Warsztaty: Yarro, nasz forumowy kucharz Wsypujemy śmieci z worka
- Ocena: 12.5%
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Posty: 4184
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Jeszcze skrzydło nietoperza i będzie git
Co jest na tym talerzyku?
Niczym w kuchni dobrej gospodyni
Y ten tego... Na grudzień będzie
I po warsztatach:
- Ocena: 12.5%
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Posty: 4184
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Pan w czarnej koszulce, to przedstawiciel właścicieli sklepu z Czarlina, w którym można zaopatrzyć się w lokalne piwka (jeśli dobrze kojarzę):
No i czas na degustację
- Ocena: 12.5%
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Posty: 4184
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Posty: 4184
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Yarro degustuje:
Opowieści
Po degustacji...
Praca barmana:
Zrzuta wędzonego dla emeryta
This is the end
- Ocena: 12.5%
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 09:45
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Październik na Fest 2016
Jakby kogoś interesowało wrzucam recepturę i parametry.
Składniki: woda, słody jęczmienne Pale Ale i Abbey, słód pszeniczny, chmiele Green Bullet i Pacifica, drożdże Safale US-05.
Parametry: gęstość początkowa 13,7 blg, gęstość końcowa 3,6 blg, alkohol 5,6%, goryczka 38IBU, barwa 11EBC.
Receptura: American Pale Ale (10A)
================================================================================
Gęstość początkowa 13,661 P
Gęstość końcowa 3,535 P
Alkohol (ABV) 5,6%
Bitterness 38,3 IBU (Tinseth)
Barwa 10,9 ebc (Morey)
Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 4,000 kg Tak Nie 80% 3,4 ebc
Słodownia Strzegom - pszeniczny Słód 1,500 kg Tak Nie 83% 3,0 ebc
Biscuit Malt Słód 300,000 g Nie Nie 79% 45,3 ebc
Waga słodów: 5,800 kg
Chmiele
================================================================================
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Green Bullet 11,0% 30,000 g Gotowanie 50,000 min Granulat 38,3
Pacifika 4,8% 10,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 0
Drożdze
================================================================================
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Safale S-05 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa
Dodatkowo poszło 80g chmielu pacifica na zimno na 6 dni.
Składniki: woda, słody jęczmienne Pale Ale i Abbey, słód pszeniczny, chmiele Green Bullet i Pacifica, drożdże Safale US-05.
Parametry: gęstość początkowa 13,7 blg, gęstość końcowa 3,6 blg, alkohol 5,6%, goryczka 38IBU, barwa 11EBC.
Receptura: American Pale Ale (10A)
================================================================================
Gęstość początkowa 13,661 P
Gęstość końcowa 3,535 P
Alkohol (ABV) 5,6%
Bitterness 38,3 IBU (Tinseth)
Barwa 10,9 ebc (Morey)
Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 4,000 kg Tak Nie 80% 3,4 ebc
Słodownia Strzegom - pszeniczny Słód 1,500 kg Tak Nie 83% 3,0 ebc
Biscuit Malt Słód 300,000 g Nie Nie 79% 45,3 ebc
Waga słodów: 5,800 kg
Chmiele
================================================================================
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Green Bullet 11,0% 30,000 g Gotowanie 50,000 min Granulat 38,3
Pacifika 4,8% 10,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 0
Drożdze
================================================================================
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Safale S-05 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa
Dodatkowo poszło 80g chmielu pacifica na zimno na 6 dni.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 17:26 przez riot, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kopiuj/wklej nie wyszło :)
Powód: kopiuj/wklej nie wyszło :)
F.Franco do Hitlera: Sądziłem, że Niemcy są wyżsi.