Na wystawie "Dziecko w fotografii" w MBP pokazano ekstraklasowe zdjęcie narożnej kamienicy na ul. Chopina 33.
Wyraźnie widać detal z podobizną brodatej postaci.
Wiedząc, że budynek był drukarnią i siedzibą redakcji gazet, oraz szukając analogii/powiązań/podpowiedzi kim jest jegomość na płaskorzeźbie myślę, że z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że to sam Jan Gutenberg - pierwszy (europejski) drukarz. Identyczną podobiznę Gutenberga znajdziemy na - nomen omen - Domu Gutenberga w Skarszewach (do 1945 r. w budynku tym mieściła się drukarnia, gdzie w międzywojniu powstawał „Dziennik Skarszewski”). Nawet pejsy układają się tak samo
Chopina 33
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 238 razy
- Kontakt:
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Chopina 33
Zapewne "głowa" powstała w 1908 roku po przebudowie tej części kamienicy. Zburzono wtedy parterowy sklep Eisenstaedtów i na jego miejscu zbudowano secesyjną część z wieżyczką ...cofając jednocześnie linie zabudowy wyrównując ją do sąsiedniej kamienicy (wykorzystywanej jako drukarnia).
Poniższe plany po raz pierwszy zobaczyłem na stronie Wolnego Forum Gdańsk - później przejrzałem je jeszcze raz w archiwum UM.
Nie widać na nich płaskorzeźby ale mogła zostać dodana na sam koniec prac
Poniższe plany po raz pierwszy zobaczyłem na stronie Wolnego Forum Gdańsk - później przejrzałem je jeszcze raz w archiwum UM.
Nie widać na nich płaskorzeźby ale mogła zostać dodana na sam koniec prac
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Wrócę do "głowy" ...
...dzięki zbiorom MBP wiemy, że ten detal przetrwał wojnę.zielu pisze:Wyraźnie widać detal z podobizną brodatej postaci.
- Załączniki
-
- sbsf.jpg (77.94 KiB) Przejrzano 6716 razy
- sbsf.jpg (77.94 KiB) Przejrzano 6716 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Na fejsbókó rozwinęła się dyskusja na temat kamienicy Chopina 33 więc warto dom Eisensteadtów przedstawić na naszym forum. Wiele informacji i ciekawych zdjęć znalazłem na Wolnym Forum Gdańsk
Dom przy dawnej Marienburger Strasse 16 był pierwotnie parterowy z wysokim dwuspadowym dachem. Na wiosnę roku 1893 Johann Eisenstaedt wystąpił o zezwolenie na nadbudowę piętra początkowo tylko części budynku, ostatecznie jednak całej części mieszkalnej poza sklepem. W 1906 -1908 następny właściciel domu, którym został wydawca gazety "Dirschauer Zeitung", postanowił umieścić w nim i sąsiednim budynku (Chopinów 32) redakcji i drukarni. Rozebrano parterową część mieszczącą dawny sklep, a w jego miejscu wybudowano nietypową narożną secesyjną kamienicę.
Dom przy dawnej Marienburger Strasse 16 był pierwotnie parterowy z wysokim dwuspadowym dachem. Na wiosnę roku 1893 Johann Eisenstaedt wystąpił o zezwolenie na nadbudowę piętra początkowo tylko części budynku, ostatecznie jednak całej części mieszkalnej poza sklepem. W 1906 -1908 następny właściciel domu, którym został wydawca gazety "Dirschauer Zeitung", postanowił umieścić w nim i sąsiednim budynku (Chopinów 32) redakcji i drukarni. Rozebrano parterową część mieszczącą dawny sklep, a w jego miejscu wybudowano nietypową narożną secesyjną kamienicę.
- Załączniki
-
- rozbudowa_1908_naronik_139.jpg (77.89 KiB) Przejrzano 6633 razy
- rozbudowa_1908_naronik_139.jpg (77.89 KiB) Przejrzano 6633 razy
-
- rozbudowa_1908_rzut_boczny_911.jpg (38.47 KiB) Przejrzano 6633 razy
- rozbudowa_1908_rzut_boczny_911.jpg (38.47 KiB) Przejrzano 6633 razy
-
- rozbudowa_1908_rzut_gwny_129.jpg (85.64 KiB) Przejrzano 6633 razy
- rozbudowa_1908_rzut_gwny_129.jpg (85.64 KiB) Przejrzano 6633 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Tak budynek wyglądał w 2008 roku, zdjęcia feyg z Wolnego Forum Gdańsk
- Załączniki
-
- dom_eisenstaedt_1_771.jpg (108.79 KiB) Przejrzano 6631 razy
- dom_eisenstaedt_1_771.jpg (108.79 KiB) Przejrzano 6631 razy
-
- dom_eisenstaedt_3_507.jpg (94.26 KiB) Przejrzano 6631 razy
- dom_eisenstaedt_3_507.jpg (94.26 KiB) Przejrzano 6631 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II