Pomnik Wilhelma I
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
Pomnik Wilhelma I
Pomnik Kriegerdenkmal 1864,1866 i 1870/71 "Wilhelm I "
Autor pomnika : Georg Renatus Mayer-Steglitz
Data 14.05.1899
Materiał : Miedź
Koszty 19.000 Marek,sponsorowane przez powiat i miasto.
D.W.
Autor pomnika : Georg Renatus Mayer-Steglitz
Data 14.05.1899
Materiał : Miedź
Koszty 19.000 Marek,sponsorowane przez powiat i miasto.
D.W.
- Załączniki
-
- 63528.jpg (506.39 KiB) Przejrzano 3650 razy
- 63528.jpg (506.39 KiB) Przejrzano 3650 razy
-
- 478536.jpg (374.47 KiB) Przejrzano 3650 razy
- 478536.jpg (374.47 KiB) Przejrzano 3650 razy
-
- Pomnik Wilhelm I.jpg (57.8 KiB) Przejrzano 3728 razy
- Pomnik Wilhelm I.jpg (57.8 KiB) Przejrzano 3728 razy
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, o 16:16 przez Ramses74, łącznie zmieniany 7 razy.
Prawo dżungli,najsilniejszy i najszybszy wygrywa.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Pomnik Wilhelma I
Czy to nie był pomnik Wilhelma I ?
Na mojej pocztówce widnieje właśnie Wilhelm I ... 30 stycznia 1920 roku marynarze polscy ściągnęli z cokołu figurę Wilhelma ...i zamocowano na nim tablice upamiętniającą odzyskanie niepodległości...Odsłonięto ją w pierwsza rocznice tego wydarzenia
napis na tablicy głosił ...
" W rocznicę powrotu Tczewa na łono Polski jako widomy znak tryumfu i miłości ukochanej Ojczyzny Tablice tę ofiarują mieszkańcy miasta Tczewa i powiatu "
...dodaje zdjęcie z pisma "Świat w Obrazach" dodatku ilustrowanego do "Gońca Pomorskiego"
Na mojej pocztówce widnieje właśnie Wilhelm I ... 30 stycznia 1920 roku marynarze polscy ściągnęli z cokołu figurę Wilhelma ...i zamocowano na nim tablice upamiętniającą odzyskanie niepodległości...Odsłonięto ją w pierwsza rocznice tego wydarzenia
napis na tablicy głosił ...
" W rocznicę powrotu Tczewa na łono Polski jako widomy znak tryumfu i miłości ukochanej Ojczyzny Tablice tę ofiarują mieszkańcy miasta Tczewa i powiatu "
...dodaje zdjęcie z pisma "Świat w Obrazach" dodatku ilustrowanego do "Gońca Pomorskiego"
- Załączniki
-
- 9_103.jpg (55.86 KiB) Przejrzano 3778 razy
- 9_103.jpg (55.86 KiB) Przejrzano 3778 razy
-
- 3_149.jpg (28.28 KiB) Przejrzano 3778 razy
- 3_149.jpg (28.28 KiB) Przejrzano 3778 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Tu Wilhelm I z innym orłem, nie umiem ustalić, który z nich był pierwszy.
- Załączniki
-
- Inny orzeł.jpg (96.85 KiB) Przejrzano 3763 razy
- Inny orzeł.jpg (96.85 KiB) Przejrzano 3763 razy
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
- Kontakt:
Oczywiście, że Wilhelm I Nie ma nad czym deliberować.zet48 pisze:Czy to nie był pomnik Wilhelma I ?
Na mojej pocztówce widnieje właśnie Wilhelm I ...
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 11 razy
- Kontakt:
płaski był starszy, bo na zdjeciach z 1920 stoi tam orzel rezba(Tczew w Starej fotografii).
A pomnik należał do Wilhelma II
A pomnik należał do Wilhelma II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Masz na to jakiś dowód ? ...treviss pisze:A pomnik należał do Wilhelma II
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 11 razy
- Kontakt:
Sprawdziłem faktycznie pomyliłem się, mój błąd motywuje tym, że raczej Wilhelm II był przedstawiany z idiotycznym nakryciem głowy, lub nawet orłem, ale temu pierwszemu też tak sie zdarzało. Dotarłem nawet do autora pomnika. Był nim Georg Meyer-Steglitz, który oprócz naszego Wilhelma, stworzył także np. Bismarka dla Słupska. Nasz pomnik zbudowany był w 1899 roku.
Dirschau/Westpreußen (Tczew, Polen), Denkmal für Kaiser Wilhelm I. und Kriegerdenkmal, Einweihung 1899
Dirschau/Westpreußen (Tczew, Polen), Denkmal für Kaiser Wilhelm I. und Kriegerdenkmal, Einweihung 1899
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Jakoś tak się stało, że zniknął mój wczorajszy post dotyczący potraktowania pomnika przez polskich żołnierzy w 1920 roku i reakcji niemieckich obywateli Tczewa.
Teraz to już nie moje słowa a Pana Krzysztofa Kordy, cyt:
'Już 29 stycznia Polacy wkroczyli do Starogardu i zająć mieli Tczew, strategiczny węzeł kolejowy. Ale pociąg pancerny przywiózł na dworzec jedynie 1. Batalion Morski. Nie dotarły kawaleria i piechota: pogoda była niesprzyjająca, -15 stopni, zamiecie. Doszło do incydentu, który zantagonizował miejscowych Polaków i Niemców: marynarze obwiązali łańcuchami pomnik cesarza Wilhelma i oderwali mu głowę. Uroczyste wkroczenie wojsk polskich, witanych przez polską ludność, nastąpiło 30 stycznia. Dzień później kolejarze tczewscy - w większości Niemcy - ogłosili strajk, żądając naprawy pomnika i odszkodowania. Dopiero groźba wysiedlenia ich w ciągu 24 godzin spacyfikowała strajk."
Teraz to już nie moje słowa a Pana Krzysztofa Kordy, cyt:
'Już 29 stycznia Polacy wkroczyli do Starogardu i zająć mieli Tczew, strategiczny węzeł kolejowy. Ale pociąg pancerny przywiózł na dworzec jedynie 1. Batalion Morski. Nie dotarły kawaleria i piechota: pogoda była niesprzyjająca, -15 stopni, zamiecie. Doszło do incydentu, który zantagonizował miejscowych Polaków i Niemców: marynarze obwiązali łańcuchami pomnik cesarza Wilhelma i oderwali mu głowę. Uroczyste wkroczenie wojsk polskich, witanych przez polską ludność, nastąpiło 30 stycznia. Dzień później kolejarze tczewscy - w większości Niemcy - ogłosili strajk, żądając naprawy pomnika i odszkodowania. Dopiero groźba wysiedlenia ich w ciągu 24 godzin spacyfikowała strajk."
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
- Kontakt:
Dodam tylko za K. Ickiewiczem, że strajk trwał od godziny 10.00 do 17.00, do czasu gdy Polacy zagrozili wywiezieniem wszystkich urzędników niemieckich w ciągu 24 godzin za Wisłę, na tereny, które wtedy jeszcze nie powróciły do Polski. Stanowisko niemieckie zostało zmienione, a polskie ultimatum okazało się skuteczne – pociągi kursowały dalej zgodnie z planem, a w mieście zaczęto przejmować władzę w całym tego słowa znaczeniu.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"