Ul. Garncarska
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Ul. Garncarska
Gdzie znajduję się w Tczewie "krzywy domek" ?
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Re: Ul. Garncarska
Proszę bardzo :Driot pisze:zet jakaś fota dla ułatwienia
- Załączniki
-
- SDC14451.jpg (73.57 KiB) Przejrzano 845 razy
- SDC14451.jpg (73.57 KiB) Przejrzano 845 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Chyba wciąż nie wiemy. Moim zdaniem "zapadłości w chodniku" to jednak nie to samo co zapadnięcie się "części" budynku. Tam to wygląda jakby brakowało całego rzędu cegieł 

-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 601 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Krzywy domek (dobra nazwa
) budził moje zainteresowanie od dawna. Myślałem, że ta "obsuwa" powstała dużo wcześniej, a spowodowało ją zawalanie się lub tąpniecie jakiegoś tunelu
Dom po drugiej stronie Garncarskiej też ma ten sam problem. Nie widać tego, bo pękniecie powstała przy połączeniu dwóch budynków, które teraz się od siebie odklejają.

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Trzeba sprawdzić czy w linii tych dwóch budynków znajdują się studzienki kanalizacyjne. Może załamał się kanał pod ulicą? Warto też skontaktować się z którąś z rodzin tam mieszkających, może coś jest w piwnicy tego domu i pozwolą nam to zobaczyć?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 601 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Genialne zdjęcie z allegro "Tczew - Uroczystości, biskup gdański 1930r."
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 201 razy
- Otrzymał podziękowań: 292 razy
- Kontakt:
Taka ciekawostka, że Konrad Wiśniewski z Krótkiej 15 był właścicielem domu na ob. Czatkowskiej 3A. Kupił w 1929 r. nieruchomość po zmarłym J. Grosskopfie od młyna parowego i spichlerza na Gdańskiej, przebudował i powstała willa. Od blisko 2-ch lat budynek ten jest wystawiony na sprzedaż. Aktualne ogłoszenie: https://gratka.pl/nieruchomosci/dom-tcz ... b/18751979
- Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowania (total 4):
- riot (14 lis 2022, o 13:06) • piozykow (15 lis 2022, o 20:56) • LukaszB (16 lis 2022, o 22:34) • niespokojna66 (17 gru 2022, o 14:11)
- Ocena: 50%