Zależy czy gaz jest lżejszy od powietrza np. tabun czy chlor dosłownie ścielą się po ziemi i pozostają długo w każdym zagłębieniu.
Gdzie wykonano to zdjęcie?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 602 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Re: Gdzie wykonano to zdjęcie?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Odręczny opis na odwrocie mówi "Uciekinierzy z Tczewa";Jadzia pisze: ↑20 lut 2017, o 19:15 Ciekawostka z Ebay. Podpisane jako Tczew. Gdzie zrobiono fotkę? Wskazówką jest tabliczka z danymi znanego tczewianina, czyli Józefa Słomiona. 1939 r.? Ktoś coś?s-l1600.jpgs af61209c2d17e40a80a325f6ee186676.jpgs bb7d28d43b799425d2a119d8378bf170.jpgs c2278e27bc53e94bdb7ba6b96fc8458d.jpg
po ubiorach, zazielenieniu drzew i obecności Niemców można wnosić, że to początek września 1939.
Napis na tablicy: "Zakład siodlarski i snycerski, Józef Słomion".
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Pytanie: gdzie w tamtym czasie Słomion urzędował i czy to ten Słomion?

-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Ja bym się zapytał nawet, czy to na pewno Tczew; wg opisu widzimy uciekinierów "z Tczewa" a nie w Tczewie.
Próbowałem "w necie" znaleźć rzemieślników o tym nazwisku w przedwojennym Nowem i Świeciu, ale póki co bez sukcesu.
Osoba sprzedająca to zdjęcie wystawia też kilka innych ujęć z polskimi jeńcami z Września z okolic Chojnic i z Borów Tucholskich.
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
"Tczewski "Józef Słomion kupił w 1920 roku budynek , gdzie aktualnie znajduje się Restauracja Bałtycka. Kontynuował po poprzednim właścicielu działalność restauratorską i handlową. Na jej zapleczu funkcjonował również skład opału (dziś - Klinika Stomatologiczna ). Był aktywnym członkiem Kurkowego Bractwa Strzeleckiego.Innych osób o tym samym imieniu i nazwisku w Tczewie nie odnotowałem. Idąc śladem ucieczki mieszkańców miasta i okolic we wrześniu 1939 roku oraz współczynnikiem gęstości występowania nazwiska Słomion, wydedukowałem,że fotografia mogła być wykonana w Czersku lub Śliwicach. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Już wiemy, uciekających tczewian widzimy przy budynku blisko centrum miejscowości Osie,be-good pisze: ↑22 lut 2017, o 06:54Ja bym się zapytał nawet, czy to na pewno Tczew; wg opisu widzimy uciekinierów "z Tczewa" a nie w Tczewie.
Próbowałem "w necie" znaleźć rzemieślników o tym nazwisku w przedwojennym Nowem i Świeciu, ale póki co bez sukcesu.
Osoba sprzedająca to zdjęcie wystawia też kilka innych ujęć z polskimi jeńcami z Września z okolic Chojnic i z Borów Tucholskich.
przy wylocie drogi na Tleń i Tucholę DW 238 na wschód

Patrz -

- Ocena: 25%
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 325 razy
- Otrzymał podziękowań: 328 razy
Ja też poszłam tym śladem, najpierw Śliwice przebiegłam, potem Osie, bo skądś kojarzyłam budynek...ale inny . Chyba wyjątkowo nie zgodzę się z Tobą, ta ulica biegnie w kierunku Miedzna,Lipinek, wylot na Tleń i Tucholę jest na drugim końcu miasta.Często tam byłam...
https://www.google.pl/maps/@53.5987698, ... 56!6m1!1e1

- Za ten post autor niespokojna66 otrzymał podziękowania (total 2):
- be-good (23 lut 2017, o 07:04) • LukaszB (23 lut 2017, o 12:40)
- Ocena: 25%
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Gratuluję udanej dedukcjiniespokojna66 pisze: ↑22 lut 2017, o 21:53 Ja też poszłam tym śladem, najpierw Śliwice przebiegłam, potem Osie, bo skądś kojarzyłam budynek...ale inny . Chyba wyjątkowo nie zgodzę się z Tobą, ta ulica biegnie w kierunku Miedzna,Lipinek, wylot na Tleń i Tucholę jest na drugim końcu miasta.Często tam byłam...![]()

P.S. Osie nie jest miastem.
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 325 razy
- Otrzymał podziękowań: 328 razy
Wiem
,miała być miejscowość.To duża wieś gminna.
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 602 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Poznajecie kamienice w tle procesji ?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II