Kościół Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Kościół Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła
Kościół Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła to stosunkowo nowy kościół na tczewskiej ziemi - jednak największy w diecezji pelplińskiej.
8 sierpnia 1980 roku ustanowiono samodzielną parafię NMP Matki Kościoła i zaczęto budowę drewnianej kaplicy.
15 września 1982 roku po mszy św. w kaplicy następuje oficjalne rozpoczęcie budowy kościoła.
1 czerwca 1984 roku wmurowano kamień węgielny, dokonał tego biskup chełmiński Marian Przykucki.
Budowę kościoła ukończono w 1998 roku ...15 września nuncjusz apostolski abp Józef Kowalczyk i pierwszy biskup pelpliński Jan Bernard Szlaga dokonują konsekracji Kościoła.
Budowa Kościoła ...rok 1990:
8 sierpnia 1980 roku ustanowiono samodzielną parafię NMP Matki Kościoła i zaczęto budowę drewnianej kaplicy.
15 września 1982 roku po mszy św. w kaplicy następuje oficjalne rozpoczęcie budowy kościoła.
1 czerwca 1984 roku wmurowano kamień węgielny, dokonał tego biskup chełmiński Marian Przykucki.
Budowę kościoła ukończono w 1998 roku ...15 września nuncjusz apostolski abp Józef Kowalczyk i pierwszy biskup pelpliński Jan Bernard Szlaga dokonują konsekracji Kościoła.
Budowa Kościoła ...rok 1990:
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Re: Kościół Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła
kilka zaslyszanych informacji na temat tego kościoła:
Kościół miał przypominać łódź.
Budowa była kilka razy przerywana.
Podczas budowy podobno ktoś zginął.
Początkowo dzwony miały znajdować się na wieży kościelnej a nie przy kosciele jednak okazało się, że wieża jest zbyt słaba.
Początkowo dzwony miały znajdować się na wieży kościelnej a nie przy kosciele jednak okazało się, że wieża jest zbyt słaba.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Kościół przypomina lodź ...wg proboszcza może być to nawet wyobrażenie Arki.treviss pisze:kilka zaslyszanych informacji na temat tego kościoła:
Przerwy w budowie kościoła były krótkie i związane głównie z problemami jakie sprawiała pogoda i pora roku jaką jest zima.
Prace przerywano każdego roku na okres zimy
Jeśli chodzi o dzwony to początkowo miały one zawisnąć na wieży kościoła św. Józefa ale wieża okazała się zbyt słaba. Dzwony nabyła parafia NMP Matki Kościoła. Dzwony poświęcił pierwszy biskup pelpliński prof. Jan Bernard Szlaga - w czasie wizytacji 31 maja 1993 r. Dzwony otrzymały imiona: MARIA (900 kg - tonacja e), JÓZEF (700 kg - tonacja g) i JAN PAWEŁ (500 kg - tonacja f).
W maju 1984 r. zmarł nagle kierownik budowy Jan Gil (+20 V 1984).
Dodam ciekawostkę że kamień węgielny dla Tczewa poświęcił Papież Polak Jan Paweł II w Rzymie, dnia 6 października 1983 roku.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
kościół z daleka - szczególnie po zmierzchu - wygląda jak skocznia narciarska 

-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Czy o taki efekt "skoczni" Ci chodzi ?Łukasz pisze:kościół z daleka - szczególnie po zmierzchu - wygląda jak skocznia narciarska

- Załączniki
-
- DSC00028.jpg (37.88 KiB) Przejrzano 4341 razy
- DSC00028.jpg (37.88 KiB) Przejrzano 4341 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
W elektronicznych zasobach Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie pojawiła się kronika budowy Kościoła NMP Matki Kościoła na Suchostrzygach. Prawa do kroniki posiada parafia. Zachęcam do przejrzenia albumu: http://mbp.tczew.pl/digitalizacja/kroni ... _kosciola/
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Kościół Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła - budowa
- Załączniki
-
- Kościół Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła.jpg (209.98 KiB) Przejrzano 4273 razy
- Kościół Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła.jpg (209.98 KiB) Przejrzano 4273 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Zanim powstało Osiedle Bajkowe
- Załączniki
-
- Tczew fotografia nowa nr (505).jpg (33.27 KiB) Przejrzano 4256 razy
- Tczew fotografia nowa nr (505).jpg (33.27 KiB) Przejrzano 4256 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Co do wypadku śmiertelnego to nie słyszałem ale jest pan który porusza się na wózku inwalidzkim spadł z rusztowania , mieszka w bloku na Jagielońskiej w którym jest Przychodnia Lekarska .
Przynajmniej tak twierdził i mam nadzieję ,że mnie nie wprowadzil w błąd

![Obrazek]()
Przynajmniej tak twierdził i mam nadzieję ,że mnie nie wprowadzil w błąd

-
- Obywatel
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Fotka z budowy kościoła NMP 

- Załączniki