Tczewskie nazwy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 712 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Re: Tczewskie nazwy
Trudna zagadka - gdzie w Tczewie znajdowało się miejsce o potocznej nazwie BYKI
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
- Kontakt:
Mniej więcej w okolicach łuku torów jak się startuje linią Tczew-Chojnice. Ulica Malinowska. Te rejony.
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
BYKI były dwa. Zakład Unasienniania Zwierząt znajdował się na rogu ul. Malinowskiej i Al. Solidarności przed dzisiejszym mechanikiem. Drugi był na ul. Rokickiej. Pracownicy mieszkali w bloku zakładowym przy ul. Gdańskiej 16.LukaszB pisze:Trudna zagadka - gdzie w Tczewie znajdowało się miejsce o potocznej nazwie BYKI
- Za ten post autor mirek_tcz otrzymał podziękowanie:
- niespokojna66 (10 kwie 2018, o 16:31)
- Ocena: 12.5%
-
- Burmistrz
- Reakcje:
No byku nawet nie wiedziałem że były dwa
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Przyznaj punkt geo za poprawną odpowiedź . Opowiadałam mu o "stacji BYKI", którą widziałam z pociągu, wracając ze Starogardu.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Znalazłem książkę online, którą ostatnio namiętnie wertuję, bo można tam przeczytać skarby nieobecne w jakichkolwiek popularnych polskojęzycznych "tczewskich" publikacjach; to Historia Powiatu Tczewskiego dra Fr. Schultza sprzed ponad 110 lat (zbiory tczewskiej MBP).
Skąd nazwa MALINOWO?
Demokratyczna większość bez głębszego zastanowienia krzyknie, że od malin...
Ludzie bardziej zainteresowani historią miasta, a ci stanowią - przyznajmy to - dość nieliczną grupę, powiedzą zgodnie z prawdą, że to fonetycznie spolszczone AMALIENHOF (= gospodarstwo Amalii) .
Tyle, że WG mnie nikt do dziś nie napisał w popularnej polskojęzycznej literaturze, kim była ta upamiętniana przez prawie 200 lat na planach i mapach Amalia .
Pozwolicie... Nazwę części naszego obecnego miasta dała pani Amalie Rundt, żona jednego z dwunastu (1826) suchostrzyckich gospodarzy - Gottlieba Rundta.
Posiadał on od roku 1824 dwa łany chełmińskie ziemi. No i właśnie nazwał swoją złożoną z czterech razem zakupionych parceli, poszerzoną do 970 mórg działkę, imieniem swojej połowicy .
Skąd nazwa MALINOWO?
Demokratyczna większość bez głębszego zastanowienia krzyknie, że od malin...
Ludzie bardziej zainteresowani historią miasta, a ci stanowią - przyznajmy to - dość nieliczną grupę, powiedzą zgodnie z prawdą, że to fonetycznie spolszczone AMALIENHOF (= gospodarstwo Amalii) .
Tyle, że WG mnie nikt do dziś nie napisał w popularnej polskojęzycznej literaturze, kim była ta upamiętniana przez prawie 200 lat na planach i mapach Amalia .
Pozwolicie... Nazwę części naszego obecnego miasta dała pani Amalie Rundt, żona jednego z dwunastu (1826) suchostrzyckich gospodarzy - Gottlieba Rundta.
Posiadał on od roku 1824 dwa łany chełmińskie ziemi. No i właśnie nazwał swoją złożoną z czterech razem zakupionych parceli, poszerzoną do 970 mórg działkę, imieniem swojej połowicy .
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Odnalazłem źródło nazwy tej strugi. W Mitologii Słowian Aleksandra Gieysztora znalazłem informacje, że w XIII pod Tczewem przepływał strumień Stribog. Nazwa pochodzi o słowiańskiego bóstwa Strzybóg.treviss pisze:Mnie natomiast zastanawia gdzie ma źródło Drybok?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Jaki miejsce nosi nazwę Kopenhaga
-
- Burmistrz
- Reakcje:
"Sportowych wspomnień czar Sahara to boisko w centrum Suchostrzyg (ul. Żwirki) na którym odbywały się mecze "międzypaństwowe". Grali tutaj na siebie chłopcy z Warskiego na tych z Jaworowej, z Rutkowskiego czy też z Kasztanowej.
Fot. Stanisław Zaczyński. Więcej zdjęć jest dostępnych pod adresem: fotoalbum.mbp.tczew.p"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Ze względu na budowę Wiślanej Trasy Rowerowej "żelazny mostek" przechodzi do historii