Kapliczki
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Kapliczki
Jeszcze jedna perełka(?) z tej ulicy:
Tego z nas nikt nie pamięta, ale z akt nadzoru budowlanego magistratu miasta Tczewa z lat 1879 -1950 (poz. 768) wynika, że na Wojska Polskiego stała:
Das Gotteshäuschen der Katholischen Kirchengemeinde in der Schöneckerstraße = Kapliczka Kościelnej Gminy Katolickiej przy ul. Skarszewskiej, z adnotacją: Wojska Polskiego róg Piaskowa, daty skrajne 1910-1911, obecnie obiekt nie istnieje.
Tego z nas nikt nie pamięta, ale z akt nadzoru budowlanego magistratu miasta Tczewa z lat 1879 -1950 (poz. 768) wynika, że na Wojska Polskiego stała:
Das Gotteshäuschen der Katholischen Kirchengemeinde in der Schöneckerstraße = Kapliczka Kościelnej Gminy Katolickiej przy ul. Skarszewskiej, z adnotacją: Wojska Polskiego róg Piaskowa, daty skrajne 1910-1911, obecnie obiekt nie istnieje.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, o 23:34 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Re: Kapliczki
Przeglądając stare gazety natrafiłam na informację o wspomnianej przez be-gooda kapliczce na Skarszewskiej . Niestety, nie znalazłam notatki o tym, gdzie ją przeniesiono.be-good pisze:Jeszcze jedna perełka(?) z tej ulicy:
- Załączniki
-
- kapliczka.jpg (158.03 KiB) Przejrzano 3940 razy
- kapliczka.jpg (158.03 KiB) Przejrzano 3940 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Udało mi się znaleźć jeszcze taką notatkę o rozebranej kapliczce;zunia pisze:Przeglądając stare gazety natrafiłam na informację o wspomnianej przez be-gooda kapliczce na Skarszewskiej . Niestety, nie znalazłam notatki o tym, gdzie ją przeniesiono.be-good pisze:Jeszcze jedna perełka(?) z tej ulicy:
jej wiek określony jest tu na co najmniej z epoki napoleońskiej:
- Załączniki
-
- KAP.Gazeta Toruńska 1911, R. 47 nr 167.jpeg (77.47 KiB) Przejrzano 4059 razy
- KAP.Gazeta Toruńska 1911, R. 47 nr 167.jpeg (77.47 KiB) Przejrzano 4059 razy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Ulica stworzona przez kapitalistę to obecna Piaskowa, więc Bożamęka była na miejscu obecnej jezdni. Ciekawe czy jej powstanie wiązało się z pobliskim miejscem straceń.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Do ludzi o nazwisku Klippel należało bardzo wiele posesji w tej okolicy,LukaszB pisze:Ulica stworzona przez kapitalistę to obecna Piaskowa, więc Bożamęka była na miejscu obecnej jezdni. Ciekawe czy jej powstanie wiązało się z pobliskim miejscem straceń.
widziałem w MBP plan, gdzie obrys tej kapliczki (tak mi się zdawało) zaznaczony był mniej więcej na działce Risto Cafe w jej pn - wsch rogu.
Poza tym jest ona widoczna na planie fortyfikacji miasta z 1817, na prawo od przedłużenia osi Gdańskiego Szańca.
(Strona główna, mapy http://www.dawnytczew.pl/index.php?opti ... 96&lang=pl ).
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Kiedy ŁukaszB będzie mniej zapracowany, poszuka w swoich archiwach lepszego ujęcia nadwiślanego zakrętu Czyżykowskiej z tej super mapy / planu sprzed 200 lat.
Według mnie, bardzo wiele wskazuje że w tamtym miejscu istniała wówczas taka kapliczka jak na innej rubieży miasta - obecnej ulicy Wojska Polskiego:
PATRZ: viewtopic.php?p=26181#p26181" onclick="window.open(this.href);return false;
Dwa tulące się "aniołki" pod wyraźnie eksponowanym krzyżem na później postawionym tam domu jakby chciały to potwierdzać...
viewtopic.php?p=10389#p10389" onclick="window.open(this.href);return false;
W końcu, ile znacie w naszym mieście budynków "cywilnych" ozdobionych tak wyraźnym krucyfiksem?
Według mnie, bardzo wiele wskazuje że w tamtym miejscu istniała wówczas taka kapliczka jak na innej rubieży miasta - obecnej ulicy Wojska Polskiego:
PATRZ: viewtopic.php?p=26181#p26181" onclick="window.open(this.href);return false;
Dwa tulące się "aniołki" pod wyraźnie eksponowanym krzyżem na później postawionym tam domu jakby chciały to potwierdzać...
viewtopic.php?p=10389#p10389" onclick="window.open(this.href);return false;
W końcu, ile znacie w naszym mieście budynków "cywilnych" ozdobionych tak wyraźnym krucyfiksem?
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Kiedy oryginał wspomnianej przez Ciebie mapy był gościnnie w Tczewie zrobiłem mu kilka zdjęć
Może teraz coś lepiej widać
- Załączniki
-
- DSCF7916.jpg (436.76 KiB) Przejrzano 3866 razy
- DSCF7916.jpg (436.76 KiB) Przejrzano 3866 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Takie skarby masz w domu : ) ...zet48 pisze:Kiedy oryginał wspomnianej przez Ciebie mapy był gościnnie w Tczewie zrobiłem mu kilka zdjęć
Teraz widać że jest tam przymiotnik Heiliger = Święty w odniesieniu najpewniej do zaznaczonego tam krzyża.
Gdybyś miał fragment planu z kapliczką na miejscu po szubienicy... -
najprawdopodobniej będzie tak samo opisana.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Potwierdzam
- Załączniki
-
- Fortyfikacje wraz z przyczółkami mostowymi wokół Tczewa z okresu wojen napoleońskich. Z zasobów Archiwum Państwowego w Gdańsku sygnatura APG 9,2_1667 cz.IIII.jpg (592.43 KiB) Przejrzano 3850 razy
- Fortyfikacje wraz z przyczółkami mostowymi wokół Tczewa z okresu wojen napoleońskich. Z zasobów Archiwum Państwowego w Gdańsku sygnatura APG 9,2_1667 cz.IIII.jpg (592.43 KiB) Przejrzano 3850 razy
-
- Fortyfikacje wraz z przyczółkami mostowymi wokół Tczewa z okresu wojen napoleońskich. Z zasobów Archiwum Państwowego w Gdańsku sygnatura APG 9,2_1667 cz.I.jpg (538.51 KiB) Przejrzano 3850 razy
- Fortyfikacje wraz z przyczółkami mostowymi wokół Tczewa z okresu wojen napoleońskich. Z zasobów Archiwum Państwowego w Gdańsku sygnatura APG 9,2_1667 cz.I.jpg (538.51 KiB) Przejrzano 3850 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
W nawiązaniu do Bożej Męki z ulicy Skarszewskiej - jednak w 1911 roku wzięto się za jej odbudowę, choć w innym miejscu:
GDZIE
GDZIE