Lekcje historii lokalnej
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 713 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Lekcje historii lokalnej
Dzisiaj, na zaproszenie Forum Inicjatyw Społecznych zaprezentowałem Dawny Tczew podczas spotkania z seniorami w kafejce FISu przy ul. Łaziennej. Tematem, prezentacji były nieistniejące budynki i ich historia oraz budowle, które zmieniły się w sensie negatywnym niestety. Kilka osób pamiętało pożar młyna parowego i szpitala, a także przechadzało się wśród ruin dworca Dyskusja zakończyła się na Żydach i masonach w sensie pozytywnym oczywiście Każdy z seniorów dostał pakiet ze szlakami spacerowymi
Jutro o 14 mam kolejne spotkanie, jeżeli jakiś forumowicz ma czas i aparat zapraszam
Jutro o 14 mam kolejne spotkanie, jeżeli jakiś forumowicz ma czas i aparat zapraszam
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Re: Lekcje historii lokalnej
Takie spotkania z seniorami powinny być organizowane także przez nas dla nas - forumowiczów. Najlepsze źródło informacji
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
joola, ja chętnie z każdym starszym człowiekiem pogadam. Najważniejsze są wspomnienia z Tczewa
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Dziwnej treści o'powieści, a poważniej -
naprawdę, po uzyskaniu siedziby/ miejsca spotkań (co jest o wiele bliższe niż Wam się wydaje) proponuję zapraszanie Seniorów mieszkających od dzieciństwa w Tczewie - sam mam "w zanadrzu" kilka osób, które mogłyby opowiadać GODZINAMI.
naprawdę, po uzyskaniu siedziby/ miejsca spotkań (co jest o wiele bliższe niż Wam się wydaje) proponuję zapraszanie Seniorów mieszkających od dzieciństwa w Tczewie - sam mam "w zanadrzu" kilka osób, które mogłyby opowiadać GODZINAMI.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Mam nadzieję, że więcej forumowiczów zgłosi kandydatury do takich spotkań. Ważne są także osoby z kolejnej epoki, wszak PeeReL także ma swoje ciekawostki. Szukajmy tych ludzibe-good pisze:...sam mam "w zanadrzu" kilka osób, które mogłyby opowiadać GODZINAMI.
Siedziba zapowiada się smakowicie
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Nie tylko będziemy zapraszać, ale również rejestrować wspomnienia dla potomnych
Wkroczymy do niej tanecznym krokiem
Wkroczymy do niej tanecznym krokiem
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Na wczorajszym spotkaniu było 30 seniorów, dzisiaj zawijo się 19 Każdy otrzymał komplet folderów z naszymi szlakami spacerowymi
- Załączniki
-
- spotkanko.jpg (221.64 KiB) Przejrzano 2979 razy
- spotkanko.jpg (221.64 KiB) Przejrzano 2979 razy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Dzisiaj miało miejsce kolejne spotkanie, tym razem rozmawialiśmy o mniejszościach narodowych i religijnych zamieszkujących kiedyś nasze miasto oraz o masonach
PS. Poznałem siostrzeńca p. Żabińskiego, który prowadził kino przed wojną
PS. Poznałem siostrzeńca p. Żabińskiego, który prowadził kino przed wojną