Ostateczny kupujący na 99% używał oprogramowania do natychmiastowej reakcji na cudze oferty

be-good pisze:O ile potrafię łączyć znane mi fakty, moglibyśmy mieć tu do czynienia z takim scenariuszem:LukaszB pisze:Zastanawia, jaka to była patrolka w 1919 roku i dlaczego ją dwaj mężczyźni zaczepiali
W połowie lutego 1919 w rozhuśtanych politycznie Niemczech zaistniała tzw. Republika Weimarska, wcześniej na całym obszarze kraju wszechobecne były tzw. Rady Robotników i Żołnierzy (taka istniała również w naszym mieście do wiosny tegoż 1919 roku).
Trudno jest mi ustalić, kiedy dokładnie tczewska Rada uległa rozwiązaniu (w niektórych miejscach trwało to miesiącami i wiązało się z poważnymi konfliktami), ale prawdopodobnie miało to miejsce na krótko przed opisanym tu wydarzeniem.
Wspominanie przez prasę tego, że robotnik Block był wcześniej marynarzem, mogłoby sugerować jego sympatię wobec odchodzącej rady robotniczo-żołnierskiej i tym samym niechęć wobec nowej Republiki Weimarskiej;
w domyśle "patrolka" byłaby już przedstawicielem nowego, republikańskiego porządku, a Block i Jork być może uczestnikami i ofiarami swoistej "debaty politycznej" odbywającej się na ulicach naszego miasta.
Myślę, że nasi forumowi historycy bez trudu wyłapaliby "dziury" w moim rozumowaniu.
be-good pisze:Być może kilka postów powyżej otwiera nowy wątek - Niepokoje społeczne w Tczewie w latach 1919 - 1920.LukaszB pisze: Cała sprawa wydała mi się podejrzana. Jest duże prawdopodobieństwo, że były marynarz był aktywnym uczestnikiem Rady Robotniczo - Żołnierskiej, a wcześniej działał aktywnie w takiej radzie w marynarce (wojennej). Koniec II Rzeszy rozpoczął się właśnie od bunty marynarzy. Żołnierze z patrolu "nawoływali do spokoju" więc może mamy do czynienia z jakąś demonstracją? Nie wydaje mi się także, aby żołnierze regularnie patrolowali miasto, raczej zostali wezwani. Może dwóch panów sobie podpiło i przypomniały im się dawne czasy?
Z wątku suchostrzyckiego linkuję inną wzmiankę z 27 sierpnia 1919 roku, po tym jak między robotnikami a Grenzschutzem doszło do strzelaniny, jak czytamy również śmiertelnej w skutkach:
Patrz: viewtopic.php?p=21646#p21646" onclick="window.open(this.href);return false;