Budowa "starego" mostu przez Wisłę
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Jest więcej detali, które się nie zgadzają.
Nie raz mam wrażenie, że to nie ten sam most.
Także plany z Berlina, krótko mówiąc są do niczego. A szkoda, byłby dobry materiał.
Także plany z Berlina, krótko mówiąc są do niczego. A szkoda, byłby dobry materiał.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
W tym przypadku wyjaśnieniem różnic może być to, że według opisu berliński rysunek przedstawia portal widziany od strony wody.Kristoph pisze:Pragnę tutaj coś pokazać, o czym wiele razy mówiłem.
I tak podam tylko jeden przykład: jaka różnica jest między tymi planami, a oryginalnym mostem
Przykład portalu: ilość okienek i tych tajemniczych otworów (do dziś nie wiemy do czego służyły)
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Rysunki z berlińskiego Muzeum Architektury nie są stricte planami, wg których budowano most lecz, jakbyśmy to dziś powiedzieli, "wizualizacją" projektu, ilustrującą poświęcony mu obszerny artykuł Carla Lentze, opublikowany w 1855 r. w prestiżowym czasopiśmie technicznym "Zeitschrift für Bauwesen". Do czasu kiedy zaczęto wznosić pierwsze wieże na filarze 3 w 1856 r., rzeczywisty projekt mógł ulec zmianom i uproszczeniom, tym bardziej, że wieże na filarach 4 i 5 wybudowano dopiero w roku 1858, a więc już po otwarciu mostu. Nie można też wykluczyć, że choroba króla pruskiego - głównego sponsora budowy mostu oraz ustanowienie regencji osłabiły dynamikę projektu, tym bardziej, że główny cel inwestycji - linia kolejowa został osiągnięty.Kristoph pisze:Jest więcej detali, które się nie zgadzają.
Rysunki, mimo, że nie zawierają wszystkich widocznych obecnie ( oraz już niewidocznych, jak portalowe reliefy) detali są prawdopodobnie jedynym dostępnym dziś, a więc bezcennym źródłem wiedzy o moście tczewskim.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, o 21:01 przez mirza3, łącznie zmieniany 1 raz.
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Właśnie, nie róbmy zamieszania, ja już też nic wklejać nie będę.
Na planie widnieją 6 malutkich okienek pod krenelażem, a w oryginalnych fotkach, czy pocztówkach jest aż ich 8.
I gdzie w tym przypadku wyjaśnić różnicę. Plan a most różnią się moim zdaniem znacznie.
Proszę sobie prześledzić portal z profilu, obojętnie z której strony.be-good pisze:W tym przypadku wyjaśnieniem różnic może być to, że według opisu berliński rysunek przedstawia portal widziany od strony wody.
Na planie widnieją 6 malutkich okienek pod krenelażem, a w oryginalnych fotkach, czy pocztówkach jest aż ich 8.
I gdzie w tym przypadku wyjaśnić różnicę. Plan a most różnią się moim zdaniem znacznie.
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Czy ten artykuł jest gdzieś dostępny do wglądu?mirza3 pisze:Rysunki z berlińskiego Muzeum Architektury nie są stricte planami, wg których budowano most lecz, jakbyśmy to dziś powiedzieli, "wizualizacją" projektu, ilustrującą poświęcony mu obszerny artykuł Carla Lentze, opublikowany w 1855 r. w prestiżowym czasopiśmie technicznym "Zeitschrift für Bauwesen".
Mostów jest wiele, ale Tczewski jest tylko jeden !
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
"Najbliżej", a przy tym przyzwoicie skopiowany znajduje się w Dolnośląskiej Bibliotece Cyfrowej:Jak.osa pisze:Czy ten artykuł jest gdzieś dostępny do wglądu?
- artykuł Lentze - str. 445
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Ponad 160 lat temu wielkopolska prasa dość szczegółowo opisuje budowę naszego i malborskiego mostu:
Ciekawy opis przygotowań do budowy z 1845 roku pochodzi również z tamtej krainy, linkuję z: viewtopic.php?p=30055#p30055
Ciekawy opis przygotowań do budowy z 1845 roku pochodzi również z tamtej krainy, linkuję z: viewtopic.php?p=30055#p30055
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Ciekawostka na temat mostów w Tczewie i Malborku
w Archiwum Państwowym w Gdańsku znajduje się projekt z 1834 r. - projekt mostów wiszących.
w Archiwum Państwowym w Gdańsku znajduje się projekt z 1834 r. - projekt mostów wiszących.
- Załączniki
-
- 21.jpg (90.7 KiB) Przejrzano 2120 razy
- 21.jpg (90.7 KiB) Przejrzano 2120 razy
- Ocena: 12.5%
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 95 razy
- Kontakt:
Zet, masz pewnosc, ze taka data sie pojawiła w dokumentach? Bo jesli tak, to chyba jakis bład...zet48 pisze:Ciekawostka na temat mostów w Tczewie i Malborku
To nie mogla byc taka wczesna data, skoro pomysł Lentzego na most wiszacy pojawil sie w latach 40-tych, a nie 30-tych. Wtedy to nawet nie myslalno o tej linii...
W książce Ramma czytam, że w 1837 roku dopiero wydano w Niemczech rozporządzenie o jednolitym rozstawie kół dla kolei. W 1838 była ustawa o kolei. W latach 1839-42 powstawały prywatne linie kolejowe. Po raz pierwszy o połączeniu Berlina z Królewcem zaczęto mówić w 1842 roku. Jednak tak naprawdę początek państwowych kolei był dopiero w 1848 roku. Pierwsze projekty Lentzego na temat mostow kolei wschodniej pochodza z okolo 1844 roku. Wiec ja mysle, ze zamiast 1834 powinna byc tu data 1844, moze ktos w archiwum sie pomylil?
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Być może to pomyłka w Archiwum. Zdjęcia dostałem od osoby tam pracującej, to skany materiałów które APG udostępniło w sieci (między innymi na swoim profilu na FB). Datę spisałem z opisu zdjęcia z maila.
Edit
Na facebookowym profilu Archiwum podało (prócz daty 1834 rok) dodatkowo index zbioru "APG 1126_801" oraz wymiary: mapa rkp., 95x42 cm
" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit
Na facebookowym profilu Archiwum podało (prócz daty 1834 rok) dodatkowo index zbioru "APG 1126_801" oraz wymiary: mapa rkp., 95x42 cm
" onclick="window.open(this.href);return false;
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"