Bulma pisze:Te hydranty z tyłu wyglądają kropka w kropkę jak ten, który dawniej stał na rogu Sambora i 1 Maja, może jeden z nich to właśnie on? Ostatnio się nawet zastanawiałam nad jego losem, a tu patrz, taka niespodzianka, eksponatem został
Ten drugi to może być hydrant ze Starowiejskiej. Cieszy mnie niezmiernie, że nie trafiły na złom, tylko znalazły się pod dobrą opieką
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
LukaszB pisze:Na terenie ZWiKu przy Czatkowskiej znajduje się mała wystawa starego sprzętu
Świetny pomysł, ale do ZWiKu raczej nikt ciekawski nie trafi. Może lepiej byłoby przygotować tę ekspozycję w bardziej publicznym miejscu, np. na dziedzińcu Fabryki Sztuk
Jeszcze jeden stary hydrant (niestety nie wiem z którego roku i jakiej produkcji) znajduje się przy ulicy Czatkowskiej (w okolicach przystanku autobusowego "cegielnia"). Niestety, nie mam na razie zdjęć, ale wkrótce je zamieszczę.
Mostów jest wiele, ale Tczewski jest tylko jeden !
Kolejny Bopp, tym razem z Wyspiańskiego. Ulica została podłączona do wodociągów w latach dwudziestych XX wieku. Czyżby były jakieś zapasy niemieckich hydrantów
Załączniki
wyspiańskiego.jpg (259.08 KiB) Przejrzano 3951 razy
wyspiańskiego.jpg (259.08 KiB) Przejrzano 3951 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Kilka tygodni temu dowiedziałem się, że jeden z hydrantów wystawionych na terenie ZWiKu przy Czatkowskiej stał kiedyś na placu Piłsudskiego. W żaden sposób nie mogłem sobie wyobrazić gdzie mógł on stać ...aż do dziś.
Przeglądając stare fotografie natknąłem się na znane wszystkim zdjęcie arkad na dawnym placu Grunwaldzkim - możemy zobaczyć ze przy końcu tych arkad (dziś to rejon przystanku autobusowego) stał wspomniany wcześniej hydrant.
Załączniki
19.jpg (152.76 KiB) Przejrzano 3899 razy
19.jpg (152.76 KiB) Przejrzano 3899 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"