Halo, halo! Pani mnie słyszy? Słyszy mnie pani, jó? Ja słyszałóm, że od pani moga zwónić wszandzi i mówjić zez wszystkymi. Słabo słyszyć? A nie poznaje mnie pani? Móm trzymać kele łucha? A jak ja móm ta pupa trzymać, zez tym powrózkam do góry czy na dół? Słyszy mnie pani? Halo! Tera jó? A pani, jaki ja móm głos, gruby czy cianki? Cianki? A ja myślałóm, że móm gruby. Nó, jó, ja chciałóm mówjić zez komandantym straży łogniowy. Móm poczekać, zara bandzie?
Poczekóm. A wej, uż je tam. Cześć komandancie..., nó wejta, i ty mnie tyż nie poznajesz? A zgodnij, to ci powiam. Jó, to ja, Nastek. Nó móm, móm tylyfón, móm. A jak to dobrze je jano tan dynks podniesa, palcam poryróm, trytyty, trytyty i uż mówja z kim chca i chdzie chca i nie brukuja za każdym łajnam latać. O, jó, walnego mnie to kosztowało, kosztowało. Dziesiańć tysiancy wziani, a naczelnikowji cielaka dałóm takygo odpojónego, ale tylyfón móm. A jaki ja móm głos, gruby czy cianki? Cianki? A ja myślałóm, że móm gruby. Ale komandancie, ty coś tak po cichamu gadasz, może jezdeś chory, przeziambnianty? Że jajami ci sia łodbjija? A toć musi z gamby. To jidź do doktora i daj sia podszukać. Tan Stachu? A toć na góra właziył i zlejciał zez trepów i gyra sobje złómał i tera leży w szpitalu. Marynka? Z nió je gorzy. Szla-chtoweli świnia, a óna sia tam fśyrtała i z dupó w war wlejciała i ma skóra zlazła i tyż leży w szpitalu. Na jedny siani leżó. Nó niy, chłopy apartnie i baby apartnie. Ta mója? A była tam, była i rajstopy kupsiła, to mówja ci, jak obuwelim, to te stopy to wleźli, jano tan raj nie chciał wlyźć i w rozpórku łoczko puściyło i rajstopy pankli. Tera pojedó do ty "Praktyczny Pani" to łoczko nabrać. A co tam u was słychać, komandancie? Nowe statki żeśta sobie sprawjyli? Tylyfóny w kuchni majó? Żeby tylyfón w jiźbie, to by nie mówjił ale tylyfony w kuchni...aach trygle, co smażó bez tłuszczu... teflóny, aaa dziwi, dziwi. Szlołchy mata pokrancóne? Sikawka wóm zapcheli. Nó toć zawdy wóm gadałóm, że te dźwjyrze tam nie só zakytowane i durch apan stojó i te szury wóm tam włażó i cyrkus grajó. Koło wóm spadło od woza sikawkowygo? Mówjisz, że wsadzita? A długo to bandzie dyrowało, zanim bandzieta fertych? Godzina? No to zawjijajta sia komandancie, żebyśta zdóżyli, bo u mnie stodoła sia pali, po to ja zwónia do cia.
Co mówjisz? Móm podtrzymywać łogań, aż przyjedzieta? Nó, to wej, a toć móm prawje na łoborze leżyć dwa fury chrustu na zima to banda podkładać, jano czy to siangnie chrustu na godzina, to ja nie wjam. To róbta chwatko, zawjijajta sia i przyjedźta wnet, jó? Bo zawdy przyjedzieta, jak uż je po łogniu i sia nie pali...halo!! Uż go ni ma. Położył ta pupa. Ja tyż położa.
BERNARD JANOWICZ