Dziś jeden z moich kolegów poprosił mnie o apel do forumowiczów dotyczący odnalezienia fotografii nieistniejącego już jego rodzinnego domu zaznaczonego
kolorem żółtym na mapie z roku 1904. Został on rozebrany w latach 60 -tych ubiegłego wieku ze względu na zły stan techniczny. Obok , w narożnej posesji znajdowały się stajnie i budynki gospodarcze firmy transportowej Koszmidera . W tym miejscu stoi dziś okazały budynek mieszkalny, pobudowany na początku lat 90. Perypetie z jego budową , to osobna historia, w której w jakimś sensie również uczestniczyłem.
Poszukuję zdjęć domu na ul. Sambora
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Poszukuję zdjęć domu na ul. Sambora
- Załączniki
-
- 0000001-312.JPG (578.67 KiB) Przejrzano 752 razy
- 0000001-312.JPG (578.67 KiB) Przejrzano 752 razy
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Re: Poszukuję zdjęć domu na ul. Sambora
Mój informator pamięta dom drewniany, obok była stajnia , stał on blisko domu pana Koszmidra, który w większości woził węgiel. Miał dwa konie i wóz. Kiedyś auta posiadali tylko bardzo bogaci ludzie.Na przeciw, po drugiej stronie była brama i jeszcze jeden murowany dom, który stał zaraz przy ulicy, jednak wszystko było w złym stanie technicznym, ludzie zostali przeniesieni do innych mieszkań. Jednym z mieszkańców tego domu był pan, który wyświetlał filmy w kinie "Wisła".Niestety nie mam żadnych zdjęć.Big Zbig pisze:Dziś jeden z moich kolegów poprosił mnie o apel do forumowiczów dotyczący odnalezienia fotografii nieistniejącego już jego rodzinnego domu zaznaczonego
kolorem żółtym na mapie z roku 1904. Został on rozebrany w latach 60 -tych ubiegłego wieku ze względu na zły stan techniczny. Obok , w narożnej posesji znajdowały się stajnie i budynki gospodarcze firmy transportowej Koszmidera . W tym miejscu stoi dziś okazały budynek mieszkalny, pobudowany na początku lat 90. Perypetie z jego budową , to osobna historia, w której w jakimś sensie również uczestniczyłem.
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Re: Poszukuję zdjęć domu na ul. Sambora
Dodam, że ten budynek na rogu Zamkowej i Sambora nie pasuje do otoczeniaBig Zbig pisze:Dziś jeden z moich kolegów poprosił mnie o apel do forumowiczów dotyczący odnalezienia fotografii nieistniejącego już jego rodzinnego domu zaznaczonego
Z panoramy z początku wieku wyciąłem ten fragment miasta. Nie widać zbyt wiele
- Załączniki
-
- róg s i z.jpg (52.95 KiB) Przejrzano 716 razy
- róg s i z.jpg (52.95 KiB) Przejrzano 716 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II