Von Kries
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Von Kries
W roku 1943 Alfred von Kries z Waćmierka zasiadał w radzie nadzorczej Akcyjnego Przedsiębiorstwa - Cukrownia Pelplin (obok tej nazistowskiej świni Reinholda Isendicka). W radzie można też było znaleźć przedstawicieli kilku innych znanych niemieckich rodów z okolicy.emka pisze:Czy ktoś wie, jakie imię nosił von Kries, właściciel gorzelni w Waćmierku (lata drugiej wojny światowej)? Alfred?
Informacja znajduje się na samym dole tego źródła: http://www.albert-gieseler.de/dampf_de/ ... 2432.shtml
Coś, co naprawdę może się wiązać - nie wiem, czy czytałaś:
viewtopic.php?p=35492#p35492" onclick="window.open(this.href);return false;

Plus nie związane z Twoim pytaniem, ale też fajne: viewtopic.php?p=20348#p20348" onclick="window.open(this.href);return false;
-
emka
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Tak, przejrzałam, dzięki za linka odnośnie cukierni - myślę, że bardzo pomoże on mojej czytelniczce.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
To pewnie dla ciebie jasne, ale pisałem o przejętej przez Niemców cukrowni w Pelplinieemka pisze:Tak, przejrzałam, dzięki za linka odnośnie cukierni...