Nagrobki

Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Re: Nagrobki

Post autor: Wałasz »

MateuszB. pisze: 28 kwie 2025, o 18:50 Kolejny błąd w książce? Strona 294 piszecie, że w 2012 znaleźliście nagrobki na Chopina, na forum posty z roku 2011. Jeju tak ciężko napisać dobrze książkę? :ireful
:(

Można by się spodziewać, iż komentarz pana Marcina z tego wątku będzie ładnym podsumowaniem sprawy, ale widać ciągnie się ona dalej.
Miałem w ręku wiele książek z różnych lat wydania i jest coś takiego jak errata, w której prostuje się zwłaszcza drobniejsze błędy, pomyłki i przeoczenia redakcyjne, które nie zostały zauważone przed zatwierdzeniem publikacji do druku. Takie rzeczy, zwłaszcza w natłoku informacji, zdarzały się i zdarzają. Obecnie niektóre wydawnictwa publikują nawet erraty on-line po sygnałach otrzymanych od czytelników. Takim przykładem jest Helion:
- https://helion.pl/errata/jasini?srsltid ... VHtOX-1GLA
- https://helion.pl/errata/andrrg?srsltid ... O3fae_RnY_
Na ile znam Kolegów i Koleżanki, którzy weszli w skład zespołu tworzącego monografię "Dawny Tczew. Ludzie-Miejsca-Wydarzenia", z pewnością wykazaliby otwartość na sugestie odnośnie poprawy. Zrobienie listy miejsc do korekty - nawet w formie prostej erraty - byłoby świetnym pomysłem. Idąc za wspomnianym wyżej przykładem Heliona, taką erratę łatwo można by opublikować na portalu, zwłaszcza że książka dostępna jest on-line...
Rzecz jednak w czymś innym: można jednak odczuć różnicę, gdy uwagi krytyczne wyrażane są w sposób życzliwy (jak pasjonat pasjonatowi), a gdy przekazywane są w sposób ofensywny, stwarzający barierę i zniechęcający do jakichkolwiek działań.
Pozdrawiam
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
spaff (30 kwie 2025, o 23:06)
Ocena: 12.5%

mzk
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 124 razy
Kontakt:

Post autor: mzk »

To niestety coraz bardziej przypomina jakąś personalną niechęć niż merytoryczną dyskusję.
Kończąc moją aktywność w tej przestrzeni chciałbym powiedzieć, że za chwilę (w tym roku) pojawi się moja książka - 600 stron. Jest już chyba po czwartej redakcji, drugiej korekcie i po składzie (ma nawet okładkę). I proszę mi uwierzyć, że nadal można w niej pewnie znaleźć błędy. Nawet gdybym ja teraz z linijką czytał na głos wers po wersie, to bym pewnie nie znalazł większość z nich. Niestety tak się zdarza. Ostatnimi "redaktorami" są zawsze czytelnicy. Oni je wyłapują...tylko zwykle mniej emocjonalnie. Widzę, że moja praca na starcie już nie spełni wymogów "dobrej książki". Szkoda, Mam nadzieję, że ktoś jej jednak da szansę.
Weźmy na przykład wydaną w 1998 r. "Historię Tczewa". Proszę mi uwierzyć, że gdybym chciał, to na moje lamenty dot. przekręconych imion, nazwisk, dat itp. - przynajmniej w okresie będącym w moim naukowym zainteresowaniu - nie starczyłoby miejsca na tym zacnym forum. Tylko nawet gdybym się na to zdecydował, to nie zmienia faktu, że mamy przed sobą pracę monumentalną, niezwykle ważną. I co najważniejsze - która spełniła swoją rolę. A niech wszystkie przekręcone nazwiska, literówki, "cyfrówki" kierują znajdujących ich czytelników do swoich własnych odkryć. Zadawania nowych pytań.
Za ten post autor mzk otrzymał podziękowania (total 2):
Wałasz (30 kwie 2025, o 12:21) • spaff (30 kwie 2025, o 23:06)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika

Autor Tematu
LukaszB
Burmistrz
Burmistrz
Reakcje:
Podziękował;: 769 razy
Otrzymał podziękowań: 608 razy

Post autor: LukaszB »

MateuszB. pisze: 28 kwie 2025, o 18:50
LukaszB pisze: 22 lip 2011, o 17:04 Mogę powiedzieć, że na 100% na Chopina odkryliśmy fragmenty nagrobków. Dzisiaj wraz z be-goodem ( :dzieki ) wykopaliśmy fragment, który nie pozostawia żadnych wątpliwości. Zadziałaliśmy w kilku kierunkach - miejska konserwator wie o sprawie i poinformowała architekta mającego nadzór. Zielu ( :ok )do akcji wciągnął prezydenta Burczyka, który przekaże stosowne instrukcje firmie i robotnikom. Najważniejsze jest to, że cała nawierzchnia ulicy Chopina zostanie zdjęta, dzięki temu możemy wydobyć wszystkie nagrobki i zrobić to o czym dawno myśleliśmy - upamiętnić nieistniejacy cmentarz ewangelicki na którym założono Park Kopernika. Tam wciąz są ludzkie szczątki, to cały czas jest poświęcona ziemia. Chcemy stworzyć coś na wzór pomnika cmentarza nieistniejący cmentarzy, w mniejszej skali oczywiście - ułożyć płyty na lekko wyprofilowanej ziemi i umieścić informację. Macie jakieś pomysły jak powinna ona brzmieć?
Obrazek
Kolejny błąd w książce? Strona 294 piszecie, że w 2012 znaleźliście nagrobki na Chopina, na forum posty z roku 2011. Jeju tak ciężko napisać dobrze książkę? :ireful
No i jak tu żyć? :) ;)
Za ten post autor LukaszB otrzymał podziękowanie:
spaff (5 maja 2025, o 15:38)
Ocena: 12.5%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II

MateuszB.
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: MateuszB. »

LukaszB pisze: 5 maja 2025, o 12:36
MateuszB. pisze: 28 kwie 2025, o 18:50
LukaszB pisze: 22 lip 2011, o 17:04 Mogę powiedzieć, że na 100% na Chopina odkryliśmy fragmenty nagrobków. Dzisiaj wraz z be-goodem ( :dzieki ) wykopaliśmy fragment, który nie pozostawia żadnych wątpliwości. Zadziałaliśmy w kilku kierunkach - miejska konserwator wie o sprawie i poinformowała architekta mającego nadzór. Zielu ( :ok )do akcji wciągnął prezydenta Burczyka, który przekaże stosowne instrukcje firmie i robotnikom. Najważniejsze jest to, że cała nawierzchnia ulicy Chopina zostanie zdjęta, dzięki temu możemy wydobyć wszystkie nagrobki i zrobić to o czym dawno myśleliśmy - upamiętnić nieistniejacy cmentarz ewangelicki na którym założono Park Kopernika. Tam wciąz są ludzkie szczątki, to cały czas jest poświęcona ziemia. Chcemy stworzyć coś na wzór pomnika cmentarza nieistniejący cmentarzy, w mniejszej skali oczywiście - ułożyć płyty na lekko wyprofilowanej ziemi i umieścić informację. Macie jakieś pomysły jak powinna ona brzmieć?
Obrazek
Kolejny błąd w książce? Strona 294 piszecie, że w 2012 znaleźliście nagrobki na Chopina, na forum posty z roku 2011. Jeju tak ciężko napisać dobrze książkę? :ireful
No i jak tu żyć? :) ;)
Dokładnie ;)
ODPOWIEDZ