Wygląda na to, że odnowili tablice przed wizytą Prezydenta RP 1 września.
Most Tczewski
-
aga_piet
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Re: Most Tczewski
Taka wersja by mi pasowała, bo przyznaję że wcześniej ich nie zauważyłam (mimo częstego fotografowania w tym miejscu) a zdziwił mnie rok 2004
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
mieczyslaw
- Najemca

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Też tak podejrzewam! Tablice zostały powieszone po raz pierwszy po uznaniu mostu przez to amerykańskie towarzystwo, jako cennego zabytku. Wtedy naprawdę zamontowano tablice. Zainstalowano również tabliczki przy wieżach mostowych z krótkim opisem. Niestety, długo to nie przetrwało. Po jakimś czasie oklejono je foto-kopią tablic, które i tak były regularnie niszczone.
-
leoncjo
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
mieczyslaw pisze:Tak, wydaje mi się, że obie zostały zerwane już dawno temu i znajdowały się tylko puste miejsca po nich/ na nie.
W zeszłym roku tylko jednej tablicy nie było. Z tego, co pamiętam, zawsze kiedy tamtędy przechodziłem, górna tablica była na miejscu.aga_piet pisze:Taka wersja by mi pasowała, bo przyznaję że wcześniej ich nie zauważyłam (mimo częstego fotografowania w tym miejscu) a zdziwił mnie rok 2004![]()
-
riot
- Administrator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 436 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Czy ktoś jest w stanie określić rok wykonania tych zdjęć ?
- Załączniki
-
- ScanImage008.jpg (153.93 KiB) Przejrzano 1144 razy
- ScanImage008.jpg (153.93 KiB) Przejrzano 1144 razy
-
- ScanImage006.jpg (150.52 KiB) Przejrzano 1144 razy
- ScanImage006.jpg (150.52 KiB) Przejrzano 1144 razy
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Drugie zdjęcie pochodzi z okresu 1912-1939.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
W 1859 roku w Warszawie pisano na temat pruskich regulacji zapobiegających przerwaniu linii telegraficznej na dnie rzeki w pobliżu naszego mostu:
Jako laik zastanawiam się, dlaczego linia telegrafu nie została podpięta na moście
zbyt duże amplitudy temperatur dla ówczesnych przewodów, a zwłaszcza ich izolacji

Jako laik zastanawiam się, dlaczego linia telegrafu nie została podpięta na moście
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Z eBay.de:
Erwin Becker z Królowej Jadwigi nadaje do kraju, z którym Prusy miały wówczas relacje "kocham Cię i nienawidzę"... No, może w odwrotnej kolejności...
Le béret pięknie widoczny
...
Czytaj: viewtopic.php?p=11841#p11841" onclick="window.open(this.href);return false;
Erwin Becker z Królowej Jadwigi nadaje do kraju, z którym Prusy miały wówczas relacje "kocham Cię i nienawidzę"... No, może w odwrotnej kolejności...
Le béret pięknie widoczny
Czytaj: viewtopic.php?p=11841#p11841" onclick="window.open(this.href);return false;
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
O artykule "Most nad mostami" dr inż. Waldemara Affelta w piśmie "Spotkania z Zabytkami" nr. 11-12 z przełomu listopada i grudnia 2010 roku już na forum wspomniano.
Dla tych, którzy nie kupili pisemka w 2010 roku przedstawiam link do uboższego wydania ...uboższe bo to wydanie dla szkół, ale zawiera pełny tekst Affelta.
Od strony 18
http://www.spotkania-z-zabytkami.pl/fil ... _szkol.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Dla tych, którzy nie kupili pisemka w 2010 roku przedstawiam link do uboższego wydania ...uboższe bo to wydanie dla szkół, ale zawiera pełny tekst Affelta.
Od strony 18
http://www.spotkania-z-zabytkami.pl/fil ... _szkol.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Notatka z roku 1905, zapowiadająca rozbudowę mostów. Jak wiemy, ostatecznie przedsięwzięcie trwało aż do 1912 roku. Wymieniana jest firma z tradycjami z Zagłębia Ruhry odpowiedzialna za prace na mostach: http://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Harkort
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
coś o mostach...
- Załączniki
-
- Gazeta Toruńska 19 maja 1887
- mosty.jpg (19.64 KiB) Przejrzano 1058 razy