Wiatrak
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Wiatrak
Pochodzi z początku XIX w. założony na rzucie ośmioboku, drewniany, podpiwniczony, na ceglanej podmurówce. Posiada unikatowe pięcioramienne skrzydło.
- Załączniki
-
- DSCF8624.jpg (130.79 KiB) Przejrzano 6143 razy
- DSCF8624.jpg (130.79 KiB) Przejrzano 6143 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wiatrak
Tak naprawdę nie spotkałem przedwojennego zdjęcia tego wiatraka i najbliższej okolicy. Zachowało się natomiast zdjęcie wiatraka na Suchostrzygach, który stał na rozwidleniu dzisiejszej ulicy Jagiellońskiej i Rokickiej, tam gdzie obecnie pomnik Jana Pawła II.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Mówisz i masz ...zdjęcie z początków XX wiekukaras79 pisze:Tak naprawdę nie spotkałem przedwojennego zdjęcia tego wiatraka i najbliższej okolicy.
- Załączniki
-
- Wiatrak.jpg (116.33 KiB) Przejrzano 6125 razy
- Wiatrak.jpg (116.33 KiB) Przejrzano 6125 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Wiatrak w 1943 roku
- Załączniki
-
- 18.jpg (233.15 KiB) Przejrzano 6084 razy
- 18.jpg (233.15 KiB) Przejrzano 6084 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Na mapie z 1934 roku znalazłem coś ciekawego.
__Kółkiem żółto-czerwonym zaznaczyłem istniejący wiatrak na ul. Wojska Polskiego
___Kółkiem żółto-zielono-czerwonym zaznaczyłem inny wiatrak między ulicami 30-go Stycznia i Bałdowską.
Pytanie czy tam był wiatrak czy to tylko pomyłka.
__Kółkiem żółto-czerwonym zaznaczyłem istniejący wiatrak na ul. Wojska Polskiego
___Kółkiem żółto-zielono-czerwonym zaznaczyłem inny wiatrak między ulicami 30-go Stycznia i Bałdowską.
Pytanie czy tam był wiatrak czy to tylko pomyłka.
- Załączniki
-
- 1934.jpg (353.01 KiB) Przejrzano 6062 razy
- 1934.jpg (353.01 KiB) Przejrzano 6062 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 192 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Coś w tym może być, mapa sprzed I wojny pokazuje go gdzieś na górce koło obecnej ulicy (bodajże) Sportowej. Bałbym się jeszcze dwuznaczności słowa "MUEHLE", możliwe jest że to zwykły młyn, no ale kto takie buduje na górkach?
A tam gdzie mamy pomnik Papieża kolejny wiatrak:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 18:04 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Nawet zachowało się jego zdjęcie Wracając do tajemniczego wiatraka między ulicami 30-go Stycznia i Bałdowską to nawet na planie Tczewa z 1904 roku widnieje w tym miejscu młyn z wiatrakiem ...i ja go wcześniej nie widziałembe-good pisze:A tam gdzie mamy pomnik Papieża kolejny wiatrak:
Pytanie jak wyglądał? Bardzo słabo ale widać wiatrak przy dawnej szosie Starogadzkiej (obecnie 30-go Stycznia)
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 723 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Brawo!zet48 pisze: Bardzo słabo ale widać wiatrak przy dawnej szosie Starogadzkiej (obecnie 30-go Stycznia)
Kiedyś wiatraki służyły również jako "sygnalizatory". W zależności od pozycji skrzydeł przekazywały informacje o wydarzeniach u młynarza i w okolicy. Ciekawe co pokazuje nasz staruszek? Pewnie samotność:(
- Załączniki
-
- wiatraki_pozycja.jpg (27.56 KiB) Przejrzano 5748 razy
- wiatraki_pozycja.jpg (27.56 KiB) Przejrzano 5748 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Ciekawe jakie było ułożenie gdy skrzydło miało pięć ramion jak w przypadki tczewskiego Wiatraka?LukaszB pisze:Kiedyś wiatraki służyły również jako "sygnalizatory". W zależności od pozycji skrzydeł przekazywały informacje o wydarzeniach u młynarza i w okolicy. Ciekawe co pokazuje nasz staruszek? Pewnie samotność:(