Nagrobki
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Re: Nagrobki
3 września 2009 roku cierpiąc na bezsenność zabrałem statyw i aparat i wybrałem się na nocny spacer ulicami miasta. Około godziny 02:30 w Parku Kopernika natknąłem się na taki widok.
- Załączniki
-
- SDC14240.jpg (448.46 KiB) Przejrzano 1641 razy
- SDC14240.jpg (448.46 KiB) Przejrzano 1641 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Prawie na pewno to nagrobki protestanckie. No i tutaj wielkie podobieństwo, powiedziałbym jeden wykonawca...
Nazwisko Kieke jest fryzyjskie / północnoniemieckie / holenderskie - stąd małe prawdopodobieństwo pochodzenia nagrobków z cmentarza katolickiego lub kirkutu.
Nazwisko Kieke jest fryzyjskie / północnoniemieckie / holenderskie - stąd małe prawdopodobieństwo pochodzenia nagrobków z cmentarza katolickiego lub kirkutu.
- Załączniki
-
- OOOOOO.JPG (184.57 KiB) Przejrzano 1634 razy
- OOOOOO.JPG (184.57 KiB) Przejrzano 1634 razy
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 22:38 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Gdy zobaczyłem te nagrobki po wykonaniu zdjęć zgłosiłem to na policji ...Przyjechali, zrobili zdjęcia i zabrali płyty do samochodu. Mnie również poprosili abym z nimi pojechał. Na komendzie spisali zeznania i poprosili o pokazanie zdjęć z aparatu (chcieli upewnić się że to nie ja ukradłem to z pobliskiego ewangelickiego cmentarza ...pokazałem im zdjęcia razem z datami i dokładnymi godzinami ich wykonania). Po spisaniu zeznań poprosili mnie o usunięcie zdjęć nagrobków z aparatu, zrobiłem co chcieli ...w domu zaś z pomocą programu do odzyskiwanie utraconych danych odzyskałem zrobione w nocy zdjęcia. Dwa tygodnie później dostałem pismo o umorzeniu śledztwa z braku dowodów ...co stało się z nagrobkami nie wiem.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Poszukuję informacji na temat miejsca, gdzie można zobaczyć płyty nagrobne sfotografowane przez Iwo Dylkiewicza. Dla forumowicza , który wskaże jedną z lokalizacji przeznaczam nagrodę w wysokości 2500 DT. Można, podając dwie lokalizacje zdobyć 5000DT!.
Pierwsza lokalizacja Druga lokalizacja:
Pierwsza lokalizacja Druga lokalizacja:
- Załączniki
-
- Kilka mniejszych tablic z dawnego cmentarza ewangelickiego znalazło się na podwórzu.JPG (155.56 KiB) Przejrzano 1669 razy
- Kilka mniejszych tablic z dawnego cmentarza ewangelickiego znalazło się na podwórzu.JPG (155.56 KiB) Przejrzano 1669 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Okazało się, że najłatwiej skontaktować się z Panem Dylkiewiczem z ... Niemiec! Miejsce zostało odnalezion a 5000 DT wraz z wielkimi podziękowaniami wędruje do Ramzesa 
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Dzięki Ramsesowi
odnaleźliśmy miejsce gdzie znajdują sie nagrobki ze zdjęć Iwo Dylkiewicza. Jest tam ich więcej w mniejszych lub większych fragmentach
- Załączniki
-
- nagrobki 2.jpg (310.92 KiB) Przejrzano 1572 razy
- nagrobki 2.jpg (310.92 KiB) Przejrzano 1572 razy
-
- nagrobki 1.jpg (281.85 KiB) Przejrzano 1572 razy
- nagrobki 1.jpg (281.85 KiB) Przejrzano 1572 razy
-
- nagrobki.jpg (249.68 KiB) Przejrzano 1572 razy
- nagrobki.jpg (249.68 KiB) Przejrzano 1572 razy
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Wg mnie to też nagrobek:
- Załączniki
-
- nagrobki.jpg (283.52 KiB) Przejrzano 1567 razy
- nagrobki.jpg (283.52 KiB) Przejrzano 1567 razy
-
Bulma
- Obywatel

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Nie wiem, czy to tu powinnam podjąć ten wątek, mama nadzieję że mnie nie wyklniecie
Czy ktoś z Was słyszał może o cmentarzu ewangelickim, który znajdował się ponoć w miejscu "ogrodu" obecnego hospcjum, a dawnego szpitala kolejowego? Wcześniej widziałam na stronce wzmiankę o kościele baptystów na rogu Sambora. Moja babcia, która mieszka na Nowej twierdzi, że słyszała kiedyś, że właśnie tam w ogrodzie składali oni ponoć swoich zmarłych. Nikt kogo pytałam tego nie potwierdził, więc chciałam spytać kogoś innego kto interesuje się dawnymi losami miasta 
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Wydaje mi się mało prawdopodobne, bo w czasie, kiedy baptyści wybudowali kaplicę to w obecnym hospicjum mieścił się hotel. Baptyści mieli cmentarz na Czyżykowskiej choć już w międzywojniu przeszedł na własność miasta.Bulma pisze:Nie wiem, czy to tu powinnam podjąć ten wątek, mama nadzieję że mnie nie wyklniecieCzy ktoś z Was słyszał może o cmentarzu ewangelickim, który znajdował się ponoć w miejscu "ogrodu" obecnego hospcjum, a dawnego szpitala kolejowego? Wcześniej widziałam na stronce wzmiankę o kościele baptystów na rogu Sambora. Moja babcia, która mieszka na Nowej twierdzi, że słyszała kiedyś, że właśnie tam w ogrodzie składali oni ponoć swoich zmarłych. Nikt kogo pytałam tego nie potwierdził, więc chciałam spytać kogoś innego kto interesuje się dawnymi losami miasta
Wpadłem dzisiaj na cudzy rewir
- Załączniki
-
- kafelki.jpg (313.48 KiB) Przejrzano 1528 razy
- kafelki.jpg (313.48 KiB) Przejrzano 1528 razy
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Kolejna miejska opowieść znalazła potwierdzenie! Na Chopina jest wymieniany asfalt i spod niego wyłoniły sie... fragmenty nagrobków! Jutro po 10 idę przyjrzeć im się dokładniej