Morzeszczyn

Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Re: Morzeszczyn

Post autor: spaff »

To potropiłem jeszcze temat szkoły.

W załączeniu uchwała Nr XXI/142/2016 o zmianie nazwy ulicy 22 Lipca, pomyślałem że może ulica 22 Lipca 15 (fiszka mówi o 22 Lipca) to obecna Kociewska 15:

Obrazek

Okazuje się że nie, bo według CEIDG Pan Piotr rozpoczynał działalność gospodarczą pod adresem 22 Lipca 14A (obecna Kociewska 15).

Za to ten budynek obok na lewo taki trochę w stylu tego schulhausu, tylko jakiś taki zapadnięty i zamurowany.

Na działce o adresie Kociewska 17 (na prawo od sklepu) przytulonej do adresu Kociewska 19/1 stał taki budynek kiedyś (też zapadnięty i jakiś taki drewniany):

Obrazek

Reasumując, wyszło mi: wiem że nie wiem.

Poniżej naniosłem w Paincie adresy odczytane dzisiaj na Google Streetview z roku 2012 i z roku 2025:

Obrazek
Załączniki
Uchwała Nr XXI/142/2016 Rady Gminy Morzeszczyn z dnia 16 listopada 2016 r.
Kociewska 15, Morzeszczyn, lipiec 2025 Google Streetview
Kociewska 15, Morzeszczyn, lipiec 2025 Google Streetview
Kociewska 17, Morzeszczyn, lipiec 2012 Google Streetview
Kociewska 17, Morzeszczyn, lipiec 2012 Google Streetview
Kociewska, Morzeszczyn, Google Maps
Kociewska, Morzeszczyn, Google Maps
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowanie:
Wałasz (8 sty 2026, o 21:59)
Ocena: 12.5%

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Podziękował;: 490 razy
Otrzymał podziękowań: 464 razy
Kontakt:

Post autor: Wałasz »

Budynek szkolny z fiszki adresowej zabytku ma m.in. widoczną cechą w postaci schodków. To nie był obiekt z charakterystyczną niską ścianą parterową, jaka cechowała zwłaszcza obiekty do ok. poł. XIX w. Architektura bardziej wskazuje tu na koniec XIX w. lub początek XX w.
Ogólnie, pomysł ze sprawdzaniem uchwał - super. Zwłaszcza że od pewnego czasu są one łatwiej dostępne. Trzeba przy tym mieć na uwadze, że numeracja budynków mogła ulegać częściowej lub całkowitej zmianie przez okres 2 poł. XX w. Jak sam szukałem dokumentu zmiany nazwy ulic i numeracji przed 2005 r. w Bałdowie, to nie udało mi się, a nawet urząd gminy Tczew nie był w stanie odpowiedzieć. W tym drugim przypadku - bez komentarza...
Ale generalnie, na bazie mojego doświadczenia z Bałdowem i Knybawą - jeżeli poszukujemy jakiegoś obiektu, którego nie możemy znaleźć, a temat bardzo nas interesuje, najlepiej porozmawiać z obecnymi lub byłymi mieszkańcami wsi. A jeżeli nie znamy nikogo takiego, to można spróbować skontaktować się z sołtysem, który może coś wiedzieć lub podpowiedzieć właściwą osobę. Domy i inne obiekty czasem przebudowano do tego stopnia, że nie są one rozpoznawalne. Stąd pomoc lokalnych mieszkańców może się okazać nieoceniona...
Za ten post autor Wałasz otrzymał podziękowanie:
spaff (9 sty 2026, o 17:02)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Tylko by zagadywać ludzi to trzeba mieć nawijkę a na dodatek ja w ogóle nie mam odwagi tak zagadywać :P
Wałasz pisze: 9 sty 2026, o 10:12 Jak sam szukałem dokumentu zmiany nazwy ulic i numeracji przed 2005 r. w Bałdowie, to nie udało mi się, a nawet urząd gminy Tczew nie był w stanie odpowiedzieć.
No ja nadrążyłem się by uzyskać uchwałę nr X/45/75 i wiedzę o tym co ona zawierała, myślałem że w niej będzie jakieś info o numeracji posesji. W załączeniu uchwała.
Załączniki
Uchwała nr X/45/75 Gminnej Rady Narodowej w Morzeszczynie z dnia 23 grudnia 1975 r.
Uchwała nr X/45/75 Gminnej Rady Narodowej w Morzeszczynie z dnia 23 grudnia 1975 r.
Załącznik do uchwały nr X/45/75 Gminnej Rady Narodowej w Morzeszczynie z dnia 23 grudnia 1975 r.
Załącznik do uchwały nr X/45/75 Gminnej Rady Narodowej w Morzeszczynie z dnia 23 grudnia 1975 r.
Wałasz (19 mar 2026, o 10:22)

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

spaff pisze: 18 mar 2026, o 18:47 Tylko by zagadywać ludzi to trzeba mieć nawijkę a na dodatek ja w ogóle nie mam odwagi tak zagadywać :P
Na pewno nie polecałbym zaczepiać ludzi na ulicy i pytać o takie sprawy. :lol: Jeżeli temat nas interesuje, a nie znamy nikogo, kto by nas polecił lub odpowiedział na pytania, warto - jak już wspomniałem wcześniej - najpierw skontaktować się z sołtysem lub kimś z rady sołeckiej, przedstawić sprawę i poprosić o pomoc.
spaff pisze: 18 mar 2026, o 18:47 No ja nadrążyłem się by uzyskać uchwałę nr X/45/75 i wiedzę o tym co ona zawierała, myślałem że w niej będzie jakieś info o numeracji posesji. W załączeniu uchwała.
Z tego, co się orientuję, do 2005 r. zmiana numeracji nieruchomości (w tym z powodu wprowadzenia nazw ulic uchwałą) następowała w drodze decyzji administracyjnej, wydawanej indywidualnie dla każdego przypadku, np. nr 1 staje się Polną 5. Niestety, nie zawsze tworzono zbiorczy dokument / listę z odpowiednikami numeracji i ulic. Często tylko wydawano decyzję po decyzji, nie raz nawet dobrze indeksując to w dokumentacji kancelaryjnej. Nierzadko coś ołówkiem na mapach zaznaczano, a potem te plany były archiwizowane, a w ich miejsce nowe z aktualnymi adresami i klapa - bo o starej zapomniano. To mogło utrudniać potem łatwe odnalezienie właściwego adresu, zwłaszcza jeśli nie powstało zestawienie zbiorcze.

Generalnie, wiele zależało od pomysłowości i ogarnięcia urzędnika, a z tym mogło być różnie. I nie tylko w sprawie samej zmianie numeracji. Przykładowo akta budowlane w UM Tczew były prowadzone w odniesieniu do aktualnego adresu nieruchomości, natomiast w gminie - lista chronologiczna z imionami i nazwiskami osób. Obecnie zmiana następuje w drodze zawiadomienia, ale jest już system informatyczny, w którym teoretycznie powinno być wszystko zapisane - przynajmniej od momentu, w którym wprowadzono dane do systemu. Z tym że tu też jest różnie i nie zawsze nawet urzędnicy wiedzą, jak wyciągać dane archiwalne z systemu. Czasami wymaga to trochę bardziej skomplikowanych działań po stronie informatyka.

W Morzeszczynie - jak widać - nadanie nazw ulic nastąpiło daleko przed zaprowadzeniem systemu informatycznego w urzędzie gminy, zatem można spróbować co najwyżej zwrócić się jeszcze z zapytaniem o w trybie informacji publicznej, czy UG dysponuje ewidencjami lub innymi dokumentami, pozwalającymi na ustalenie odpowiedników numeracji budynków po nadaniu nazw ulic. Ale jeśli tam nic nie znajdą, to można próbować jeszcze:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/153733
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/154177
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/154178
spaff (19 mar 2026, o 17:50)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Wałasz pisze: 19 mar 2026, o 10:22 W Morzeszczynie - jak widać - nadanie nazw ulic nastąpiło daleko przed zaprowadzeniem systemu informatycznego w urzędzie gminy, zatem można spróbować co najwyżej zwrócić się jeszcze z zapytaniem o w trybie informacji publicznej, czy UG dysponuje ewidencjami lub innymi dokumentami, pozwalającymi na ustalenie odpowiedników numeracji budynków po nadaniu nazw ulic.
Pewne ruchy poczyniłem, poszedłem trochę "w inną mańkę", zobaczymy co z tego wyniknie.

Jednak chyba dzisiaj rozwiązałem zagadkę drogą nieurzędową.

Oto wyniki śledztwa internetowego (będą dwa posty):

Zacznijmy od fiszki, którą włączył do tematu @Wałasz:

Obrazek

d. szkoła, dom mieszkalny, budynek gospodarczy

Chyba rewers fiszki:

Obrazek

Fiszka udostępnia 2 zdjęcia:

Obrazek

Drugie zdjęcie:

Obrazek

Co widzimy na drugim zdjęciu? Widzimy jakąś dróżkę w lewo, widzimy jakiś budynek gospodarczy, ale i widzimy jakiś budynek w oddali po prawej stronie. Jednak przede wszystkim widzimy skarpę między budynkiem a główną drogą i wydaje się że ta główna droga łukiem skręca w lewo. Wspomniany budynek w tle przypomina układem okien i drzwi a przede wszystkim pasem oddzielającym parter od piętra obecną Kociewską 9

Obrazek

Całkiem pasuje zdjęcie z Google Streetview:

Obrazek
Załączniki
Morzeszczyn, 22 Lipca 15, szkoła, ob. budynek mieszkalny - fiszka
Morzeszczyn, 22 Lipca 15, szkoła, ob. budynek mieszkalny - fiszka
Morzeszczyn, 22 Lipca 15, szkoła, ob. budynek mieszkalny
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska) 22 Lipca 15
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska) 22 Lipca 15
Ostatnio zmieniony 19 mar 2026, o 22:21 przez spaff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Co całkiem pasuje na zdjęciu z Google Streetview? Otóż to:

Obrazek

Zanim dojdzie do ostatecznego rozstrzygnięcia przypominam zdjęcie od którego rozpoczęły się te rozważania, zdjęcie budynku o którym już teraz mogę powiedzieć że nie istnieje (na zdjęciu widać kamienną podbudowę ścian):

Obrazek

Dysponuję zdjęciem lotniczym z 1972 roku, w które zaopatrzyłem się w ramach kolei Morzeszczyn - Gniew:

Obrazek

Na zdjęciu widać mój typ gdzie był zlokalizowany Schulhaus i jego budynek gospodarczy który również widać na zdjęciu z fiszki (warto zwrócić uwagę łuk głównej drogi):

Obrazek

Pora na ostateczne rozstrzygnięcie, budynek nie przetrwał, ale szczegół z jego zdjęcia tak:

Obrazek

Droga włączająca się w tym miejscu wciąż jest drogą jednokierunkową (chodnik też się zgadza):

Obrazek

Schulhaus zlokalizowany przy ulicy 22 Lutego 15 w Morzeszczynie był budynkiem w pobliżu drogi i współczesnego budynku przy ulicy Osiedle Kwiatowe 21.
Załączniki
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska 9) 22 Lipca 9
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska 9) 22 Lipca 9
Schulhaus z oryginału
Schulhaus z oryginału
Zdjęcie lotnicze z dnia 11.10.1972
Zdjęcie lotnicze z dnia 11.10.1972
Zdjęcie lotnicze z dnia 11.10.1972 - ul. 22 Lipca 15 w Morzeszczynie
Zdjęcie lotnicze z dnia 11.10.1972 - ul. 22 Lipca 15 w Morzeszczynie
Morzeszczyn, 22 Lipca 15, szkoła, ob. budynek mieszkalny.4 - znak drogi jednokierunkowej
Morzeszczyn, 22 Lipca 15, szkoła, ob. budynek mieszkalny.4 - znak drogi jednokierunkowej
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska 9) 22 Lipca 9 - znak droga jednokierunkowa
Google Streetview - Morzeszczyn, ul. (Kociewska 9) 22 Lipca 9 - znak droga jednokierunkowa
Ostatnio zmieniony 19 mar 2026, o 22:23 przez spaff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

spaff pisze: 19 mar 2026, o 21:39 Oto wyniki śledztwa internetowego (będą dwa posty)
Zadeklarowałem 2 posty, nad którymi pracowałem kilkanaście tygodni, a tu nagle teraz muszę napisać trzeci, który załatwia sprawę w mig.

Oświadczam że wszystko co następuje jest prawdą: w tym temacie szukałem adresu 22 Lipca 15, przypadkowo na Google Streetview kliknąłem w uliczkę, co do której byłem przekonany że nie ma jej w tej usłudze i tu nastąpiło zaskoczenie. Budynek Osiedle Kwiatowe 21 może i nie stoi w tym samym miejscu co 22 Lipca 15, ale w pamięci ma ten historyczny adres na elewacji budynku (w Geoportalu to ta sama działka):

Obrazek

Google Streetview: https://www.google.com/maps/@53.8402922 ... FQAw%3D%3D

SZOK! :)

Fajne jest uczucie, że wynik śledztwa jest kompatybilny z tym postem :)
Załączniki
Morzeszczyn, Osiedle Kwiatowe 21, 22 Lipca 15
Morzeszczyn, Osiedle Kwiatowe 21, 22 Lipca 15
Wałasz (20 mar 2026, o 10:01)

Wałasz
Budnik
Budnik
Reakcje:
Kontakt:

Gratuluję efektów intensywnego śledztwa. Przypominają mi się moje działania sprzed kilku lat, ale wtedy jeszcze nie znałem archiwalnych zdjęć lotniczych i starszych ortofotomap. Musiała jakiś czas temu mieć miejsce zmiana nie tylko ulicy 22 Lipca na Kociewską, ale również samej numeracji. Pewnie wiązało się to z rozbudową Osiedla Kwiatowego i Osiedla Słonecznego. Kociewska 15 jest teraz w zupełnie innym miejscu.
spaff (20 mar 2026, o 11:34)
Awatar użytkownika

spaff
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Kontakt:

Wałasz pisze: 20 mar 2026, o 10:02Musiała jakiś czas temu mieć miejsce zmiana nie tylko ulicy 22 Lipca na Kociewską, ale również samej numeracji. Pewnie wiązało się to z rozbudową Osiedla Kwiatowego i Osiedla Słonecznego. Kociewska 15 jest teraz w zupełnie innym miejscu.
Zdecydowanie miało miejsce coś takiego, bo kilka postów wcześniej zamieściłem uchwałę Rady Gminy Morzeszczyn z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie nazwy ulicy i w niej właśnie nie ma nic o numerowaniu nieruchomości. Nowy po dziś dzień istniejący budynek przy Osiedlu Kwiatowym 21 (22 Lutego 15) według Google Earth istniał w dniu 12 sierpnia 2010 r. a według Geoportalu już w lutym 2005 r. (w załączeniu zdjęcia).
Ciekawe czy do przenumerowania adresów doszło przed czy po zmianie nazwy ulicy. Możliwe że ta będąca w dobrym stanie numeracja namalowana na elewacji budynku pochodzi sprzed 2016 roku i wcale nie jest upamiętnieniem poprzedniego adresu, co sobie wkręciłem na fali podniecenia odkryciem ;)
Może jeszcze kiedyś wrócę tu do tego podtematu. Fajnie że udało się rozebrać na części pierwsze pocztówkę z czasów pruskich. Co do samej szkoły, szkoda że jej budynek nie przetrwał do 2026 roku.
Załączniki
Geoportal, ulica 22 Lutego 15, Morzeszczyn, 2005
Geoportal, ulica 22 Lutego 15, Morzeszczyn, 2005
Google Earth, ulica 22 Lutego 15, Morzeszczyn, 2010
Google Earth, ulica 22 Lutego 15, Morzeszczyn, 2010
ODPOWIEDZ