Chciałbym napisać "mamy to", ale nie mamy.Krzyszwars pisze: ↑15 gru 2025, o 16:17@ spaff - mam nadzieję, że czegoś się dowiesz. Trzymam kciuki, bo w Internecie ani w różnych pismach niczego nie znalazłem![]()
Możliwe że się zmobilizuję i zapytam Urząd Wojewódzki, choć powyższe podcięło mi skrzydła.Urząd Miasta Starogard Gdański pisze:W odpowiedzi na wniosek z dnia 30 listopada 2025 r. o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej prac prowadzonych na cmentarzu wojskowym z okresu I wojny światowej, zlokalizowanym przy ul. Tczewskiej w Starogardzie Gdańskim, Urząd Miasta Starogard Gdański uprzejmie informuje, że nie jest w posiadaniu dokumentów ani informacji wskazanych w treści wniosku.
W szczególności Urząd nie dysponuje dokumentacją dotyczącą:
• demontażu lub usunięcia betonowych krzyży nagrobnych z grobów żołnierzy poległych podczas I wojny światowej,
• uzgodnień lub zgłoszeń związanych z tego rodzaju działaniami.
Z posiadanych informacji wynika, że dokumentacja dotycząca tego rodzaju obiektów o charakterze wojennym i historycznym może znajdować się w zasobach administracyjnych Oddziału ds. Obywatelstwa i Egzekucji Administracyjnych Wydziału Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców w Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku.
Z posiadanych zasobów przekazujemy skany dokumentów dot.:
• prac renowacyjnych mogił Żołnierzy Armii Radzieckiej w 2010 r.
• prac renowacyjnych polegających na odtworzeniu ogrodzenia w/w cmentarza w 2013 r.
Jestem w posiadaniu jeszcze kilku dokumentów, które otrzymałem z miasta Starogard, ale nic nie wnoszą, mogę przesłać prywatną wiadomością.
W załącznikach trochę cenzury zapodał urząd a i ja trochę cenzury dodałem od siebie.