Straszna katastrofa kolejowa pod Starogardem to zamach zbrodniczy.
25 zabitych i 60 rannych. — Pociąg tranzytowy przechodzący koło Starogardu wykoleił się.
— Katastrofa dziełem rąk zamachowców. — Rozluźnili oni spoidła szyn i porzucili je obok w lesie.
— Parowóz, wóz służb« w y i pięć wagonów uległo katastrofie. - Olbrzymi nasyp wysokości
8 metrów zwiększył katastrofę. — Z Polaków 2 ofiary. — Spraw cy komuniści ujęci?
(...)
Zamach na linii wąskotorowej daleko od Tczewa ale chyba i tak pasuje do wątku:
Gazeta Toruńska 1914, R. 50 nr 47
— Kwidzyn. Za wykrycie sprawców znanego zamachu kolejowego dokonanego na linii między Marezą a Gniewem, wyznaczyła prokuratorya 500 mk., a zarząd małej kolejki 50 m. nagrody.
— Kwidzyn. Przy pociągu zdążającym (oryginalnie: "zdąrzającym") z Marezy do Gniewu, wypadła z szyn lokomotywa, nie pociągając na szczęście za sobą żadnych złych następstw. Wypadek spowodowało trzech wyrostków, którzy poukładali na tor tablice przestrzegawcze, pług, bronę oraz inne przedmioty. Policya wpadła już na ślad swawolników, lecz dotychczas ująć ich nie zdołała.
Do okolic Tczewa daleko, szkoda że nie ma wątku o Ostbahnie, ale tu to zostawię, sprawa dotycząca miejscowości Strych:
Dziennik Bałtycki, 1999, nr 276
Zamach na Hitlera
Brytyjski wywiad
- Miałem tyle lat co pan, gdy szedłem na wojnę - rozpoczął swą opowieść dziś 88-letni Alojzy Jędrzejewski ps. „Jawor ”, - Nie przypuszczałem
wówczas, że niemiecka okupacja trwać będzie kilka lat, a co dopiero, że wezmę udział w zamachu na Hitlera...
Mieszkający w Gdyni Alojzy Jędrzejewski to ostatni żyjący uczestnik zamachu na Hitlera dokonanego w czerwcu 1942 r. w okolicach Kalisk na Kociewiu. Ten mało znany epizod II wojny światowej na Pomorzu potwierdziły ujawnione w ub. r. archiwa brytyjskiego wywiadu.
(...)