Witam,
W poszukiwaniu informacji o przodkach natrafiłem na informacje o książce "Kraina wędrujących dworów".
Chciałbym spytać o miejscowość Knybawa. Zastanawia mnie czy to tylko zbieg okoliczności lub zwykły przypadek że nazwa miejscowości Knybawa brzmi niemal identycznie jak nazwisko Knyba, występujące na Pomorzu. Czy byliby w stanie Państwo podać mi jakiś informacje na temat Knybawy? Źródła nazwy tej miejscowości. Czy moje przypuszczenia mają choć cień sensu. Wiedza Państwo o jakiś Knybach związanych z tą okolica? Inne odmiany nazwiska w przeszłości to Kneba, Kniba, Gnyba, Gneba, Kleba, Knebba, Knibba. Nie pogardzę tez jakimikolwiek informacjami związanymi z osobami o tym nazwisku.
Może mogą polecić Państwo jakiś źródła gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje na ten temat?
Z góry dziękuję za pomoc w poszukiwaniu własnych korzeni.
Pozdrawiam serdecznie
Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 490 razy
- Otrzymał podziękowań: 464 razy
- Kontakt:
Re: Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni
W książce, o której Pan wspomniał, omawiana jest etymologia nazwy wsi "Knybawa", jednak temat nie jest wyczerpany, gdyż jest to wciąż wielka zagadka (najstarsza znana nazwa z 1260 r. to Pnebawowe). Zwracam przy tym uwagę, że nazwiska popularyzują się nieco później, natomiast wieś znana jest już w XIII w. Z zachowanych źródeł z tamtego okresu i późniejszych nie ma odniesień do osób o imionachch, nazwiskach czy przydomkach Knyba itp.
- Ocena: 12.5%