Zdjęcie udostępnione na naszym FB przez pana Adama - jego ciocia nad Wisłą przed wybuchem II wojny światowej. W tle m. in. jakaś jednostka pływająca i wspólna brama obu mostów po stronie lisewskiej:
Na forum jest jedna wzmianka o tym wydarzeniu, ale to w wątku o zupełnie innej tematyce, dlatego to wkleję tu ten przypadkowo napotkany artykuł choć to nie temat o tym.
Dziennik Bałtycki, 9 kwietnia 2004 r.
"Frederic Chopin" - luksusowy statek wycieczkowy - zawinął wczoraj do Tczewa i Gdańska. Jednostka odbywała właśnie pierwszy rejs z Warszawy.
Po drodze, pod Gniewem, "Frederic" został ostrzelany z dział przez "regiment szwedzki". W ten sposób gniewianie chcieli zwrócić uwagą armatora,
aby statek zatrzymywał się także w ich mieście. Kapitan jednostki zrewanżował się „szwedzkim żołnierzom”, wykonując na rzece pełny obrót statkiem.
Turystów w Tczewie powitała Wesoła Kapela, koncertująca na wiślanym bulwarze, a pierwszych trzech pasażerów powitano kwiatami i obdarowano albumami o mieście. W Tczewie statek cumował do godziny 18. W tym czasie turyści udali się na autokarową wycieczkę do Malborka.
A około godziny 19 „Frederic Chopin” wpłynął na terytorium Gdańska. Zacumował w Przegalinie, gdzie znajduje się śluza umożliwiająca
przedostawanie się statków z głównego nurtu Wisły na Martwą Wisłę. Dzisiaj pasażerowie zwiedzą miasto, a wszyscy zainteresowani będą mogli zobaczyć statek - około godziny 8 stanie on przy nabrzeżu, na Motławie.
- Ten statek to rzeczny boeing - powiedział nam Stanisław Piraciński, jeden z dwóch kapitanów.
- Sterowany jest... dżojstikiem. Kto płynął luksusowym Chopinem? Cudzoziemcy: 35 turystów z Niemiec i Anglii. Jestem nauczycielem i mam ferie, dlatego wybrałem się w podróż Wisłą - powiedział "Dziennikowi" Werner Prell, niemiecki turysta. - Zaliczam kolejną europejską rzekę.
A ta przyjemność kosztuje: od 900 do 2,5 tys. euro za rejs.
Tanio nie było, ale fajnie by było widywać takie regularne rejsy na Wiśle, nawet jeśli byłyby dostępne dla najbogatszych - rozmarzyłem się
Załączniki
Za ten post autor spaff otrzymał podziękowania (total 2):
piozykow (4 lut 2025, o 12:09) • treviss (13 lut 2025, o 12:34)