Trochę inna polityka prasowa, kiedyś nie można było napisać NIC, teraz wolno CO SIĘ ZECHCE
Pytanie:
GDZIE MIAŁA ONA MIEJSCE?
A może znacie jakieś jeszcze konkrety?
Proszę o odpowiedź po godzinie 20:00.

To w zasadzie bardzo dobry trop, jeno trochę przypomina dyskusję, kto wynalazł radio, Marconi czy PopowLukaszB pisze:Lokomotywa Malleta? tylko jaki ma związek z chłodną

No i właśnie rzeczony Fritz Rimrott, w latach 1907-1908 był szefem KED w Gdańsku (Cesarska Dyrekcja Kolei?) a wcześniej królewieckim wynalazcą przegubowej lokomotywy; nie wiem czemu ale głównie widocznej na wąskotorowych liniachLukaszB pisze:Zmusiłeś mnie żebym po nocy szukał map. Ta z 1939 pokazuje ulicę Rimrotta, a więc lokomotywa była typu Mallet-Rimrott, taki kolejowy Mercedes - Benz

Nie sądzicie że gościu musiał mieć niezłe "chody" żeby dorobić się własnej ulicy? Nie pasuje zupełnie do Bismarków i Roonów - nie ten kaliber. Co on takiego zrobił dla Tczewa?be-good pisze:No i właśnie rzeczony Fritz Rimrott, w latach 1907-1908 był szefem KED w Gdańsku (Cesarska Dyrekcja Kolei?) a wcześniej królewieckim wynalazcą przegubowej lokomotywy; nie wiem czemu ale głównie widocznej na wąskotorowych liniachLukaszB pisze:Zmusiłeś mnie żebym po nocy szukał map. Ta z 1939 pokazuje ulicę Rimrotta, a więc lokomotywa była typu Mallet-Rimrott, taki kolejowy Mercedes - Benz![]()
Taka nazwa ulicy spółdzielni kolejarzy miała całkiem uzasadnione znaczenie...