Impreza odbędzie się 22 października w Starej Damie (dawna Fama). Planowany program:
godz. 18.00 - 19.00 - warsztaty piwowarskie
godz. 19.00 - 19.30 - tczewskie piwowarstwo, historia i przyszłość. Prezentacja pamiątek po tczewskim browarze
godz. 19.30 - 20.00 - rozmowa z ekspertem, właścicielem browaru kraftowego.
godz. 20.00 - degustacja różnych gatunków piw wraz z opowieścią piwowarów o ich specyfice.
Po degustacji rozpocznie się część nieoficjalna czyli rozmowy kuluarowe przy złocistym trunku
Przedstawiamy ostateczny program naszej piwnej imprezy. 15 - 19 Warsztaty piwne czyli warzenie piwa na żywo. Niezwykła okazja do nauki samodzielnego tworzenia piwa domowego. Każdy uczestnik zostanie zaproszony na późniejszą degustacje piwa, które powstało tego dnia (koszt uczestnictwa 10 zł, zgłoszenie - wiadomość o treści WARSZTATY). O 19.30 oficjalne otwarcie imprezy - krótka historia Wolnego Browaru i tczewskiego piwowarstwa. O 20 impreza rozdziela się na dwie części. Jedną z nich będzie godzinna degustacja 8 piw regionalnych wraz z komentarzem doświadczonego degustatora (koszt uczestnictwa to 15 zł, zgłoszenia – wiadomość o treści DEGUSTACJA). Równocześnie, w części bezpłatnej, opowieść o piwnych pamiątkach i pokaz najlepszych okazów, a także rozmowa o zakładaniu własnego browaru. O 21 kończy się część oficjalna i rozpoczynają piwne rozmowy kuluarowe. Dla piwowarów domowych będzie specjalny kącik z radami od bardziej doświadczonych kolegów, a pierwsze osoby które przyniosą swoje wyroby otrzymają piwną niespodziankę. Przez cały czas imprezy dostępne będzie 11 piw regionalnych z browarów Spółdzielczego, Ambera, Gościszewa, Ale Browaru i Browar w Grodzisku
Za ten post autor LukaszB otrzymał podziękowania (total 2):
riot (15 paź 2016, o 00:26) • be-good (18 paź 2016, o 19:24)
Ocena: 25%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Jakby kogoś interesowało wrzucam recepturę i parametry.
Składniki: woda, słody jęczmienne Pale Ale i Abbey, słód pszeniczny, chmiele Green Bullet i Pacifica, drożdże Safale US-05.
Parametry: gęstość początkowa 13,7 blg, gęstość końcowa 3,6 blg, alkohol 5,6%, goryczka 38IBU, barwa 11EBC.
Receptura: American Pale Ale (10A)
================================================================================
Gęstość początkowa 13,661 P
Gęstość końcowa 3,535 P
Alkohol (ABV) 5,6%
Bitterness 38,3 IBU (Tinseth)
Barwa 10,9 ebc (Morey)
Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 4,000 kg Tak Nie 80% 3,4 ebc
Słodownia Strzegom - pszeniczny Słód 1,500 kg Tak Nie 83% 3,0 ebc
Biscuit Malt Słód 300,000 g Nie Nie 79% 45,3 ebc
Waga słodów: 5,800 kg
Chmiele
================================================================================
Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU
Green Bullet 11,0% 30,000 g Gotowanie 50,000 min Granulat 38,3
Pacifika 4,8% 10,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 0
Drożdze
================================================================================
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Safale S-05 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa
Dodatkowo poszło 80g chmielu pacifica na zimno na 6 dni.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 17:26 przez riot, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:kopiuj/wklej nie wyszło :)
F.Franco do Hitlera: Sądziłem, że Niemcy są wyżsi.