Czołem. Z racji pisanej pracy mam (prawie) codzienną styczność z dokumentami dotyczącymi delegatury Komisji Specjalnej do Walki z Nadużyciami i Szkodnictwem Gospodarczym w Gdańsku pomyślałem sobie, że może kogoś z forum interesuję coś na temat działalności inspektora miejskiego na pow. Tczewski. Co prawda wertując protokoły i repertoria DKSG nie trafiłem na jakieś "spektakularne" działania komisji w Tczewie ale może ktoś z was ma wiedzę albo może coś tam gdzieś tam słyszał o akcjach KS w naszym mieście.
Na chwilę obecną nie wiele udało mi się ustalić na temat inspektoratu tczewskiego - czas goni a ja głównie skupiam się na działalności i kadrach gdańskich.
PS. Mam gdzieś arkusze statystyczne zdawane do biura wykonawczego KS w Warszawie dotyczące powiatu Tczewskiego za rok 1947.
PS.2.Jeśli dobrze pamiętam to ktoś piszę pracę na temat pierwszych lat władzy ludowej w Tczewie. Dostanę jakiś namiar, mail ?
Inspektor miejski Komisji Specjalnej
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Inspektor miejski Komisji Specjalnej.
@makapaka - zapraszamy na jutrzejsze piąte urodziny Dawnego Tczewa a następnie na kuluarowe rozmowy 
viewtopic.php?p=57823#p57823
viewtopic.php?p=57823#p57823
-
makapaka
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Bardzo chętnie tyle, że między 18.00 a 19.00 jestem zajęty, jeżeli spotkanie przedłużyłoby się to chętnie dołącze.
F.Franco do Hitlera: Sądziłem, że Niemcy są wyżsi.
-
mzk
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 124 razy
- Kontakt:
Gratuluje pomysłu. Ja również zajmowałem (zajmuje się?) działalnością Inspektoratu przez ostatnie pięć lat, choć pewnie nie tak dogłębnie jak Pan. Może mała rada. Niech Pan przeanalizuje listę ofiar Komisji - na podstawie danych z APG i IPN, pod kątem politycznej działalności niektórych osób przechodzących w jej zainteresowaniu (jednej szczególnie), a samego tczewskiego inspektora/delegata (jak Pan wie tytulatura była zmienna). Nota bene, zajmowałem się kiedyś życiorysem szefa tczewskiej Komisji - jest to na tyle osobliwa postać, że radziłbym poświęcić mu osobno nawet mały podrozdział, szczególnie jego upadkowi...
Jeżeli mógłbym jakoś pomóc, to zapraszam do Sekcji Historii Miasta Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie.
z poważaniem,
Marcin Kłodziński
Jeżeli mógłbym jakoś pomóc, to zapraszam do Sekcji Historii Miasta Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie.
z poważaniem,
Marcin Kłodziński