Gniew
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Gniew
Zaraz za "Keramzytami" przy DK91 jadąc w kierunku Gniewa. Fotka z "Mapy Google".
- Załączniki
-
- POM Gniew.jpg (25.69 KiB) Przejrzano 7436 razy
- POM Gniew.jpg (25.69 KiB) Przejrzano 7436 razy
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Tradycją stała się już asysta Chorągwi Husarskiej Marszałka Województwa Pomorskiego podczas procesji odpustowej i mszy św. w Piasecznie. W tym roku miałem okazję z bliska zobaczyć tą formację historyczną, gdyż wraz z rodziną obecną na tej uroczystości,staliśmy obok miejsca ich postoju.Z tego też powodu uwaga moja była skupiona zarówno na liturgii , jak też na analizie ekwipunku husarzy oraz karności i dyscyplinie koni, które przez półtorej godziny zachowywały szyk w dwóch szeregach. Nic w tym dziwnego, zważywszy fakt, że 5 lipca tego roku minęło 13 lat od utworzenia Chorągwi.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
- Kontakt:
Archeologiczne znaleziska z Gniewa i okolic (Brody Pomorskie). Garnuszki sprzed 6 tys. lat - najstarsze całkowicie zachowane na Pomorzu:
Sierpy, półkosek oraz fragmenty radła i żarna nieckowatego z rozcieraczem:
(zbiory Muzeum Archeologicznego w Gdańsku)
Sierpy, półkosek oraz fragmenty radła i żarna nieckowatego z rozcieraczem:
(zbiory Muzeum Archeologicznego w Gdańsku)
- Za ten post autor zielu otrzymał podziękowanie:
- niespokojna66 (3 lis 2017, o 15:56)
- Ocena: 12.5%
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
W nawiązaniu do postu z dnia 24 września 2012 roku, załączam kolejną fotografię Łucji i Leona Glinieckich z roku 1935 (od lewej), w towarzystwie kilku żołnierzy z 2 batalionu 65 pp. Przed nimi idzie mały (10 letni) Staś, najmłodszy brat Łucji ( oraz mojego ojca). Prawdopodobnie wracają z niedzielnej mszy świętej. Ich wojenne i powojenne losy opisałem szczegółowo w kronice rodzinnej, z okazji Zjazdu Rodu w Lalkowach , w dniach 22/23 lipca 2000 roku.