(...)Wiatrak obok mostów wiślanych jest najbardziej rozpoznawalnym zabytkiem miasta i jego symbolem. Ciekawostką jest fakt, że w 1986 roku wysunęła się jedna z blokujących tryby wiatraka belek i śmigła ruszyły na wietrze. Jak wspomina Jan Trojak, śmigła się kręciły, a tryby zmieliły kilka drewnianych belek zanim zatrzymał mechanizm(...)
Czy tylko ja zauważyłem, że zdjęcie jest odwrócone (lustrzane odbicie)? Czy tylko mi się tak wydaje?
Widzimy tu obecny "Dom Harcerza" po prawej stronie wiatraka, a w rzeczywistości jest po lewej.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
Jak budowano Szkołę Specjalną to skrzydła wiatraka były jeszcze "obudowane" ...
...więc zdjęcie wykonano później po remoncie wiatraka.
Tu można iść dalej Widzimy że zdjęcie jest wykonane z góry, więc z wyższych pięter bloku przy Al. Zwycięstwa 20, a ten blok powstał ( wg Kronik TMZT) w 1973 roku - fotografię więc wykonano po roku 1973.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"