Niech mnie ktoś oświeci - z którego miejscs zostało zrobione zdjeciemirek_tcz pisze:Od sympatyka Dawnego Tczewa
Wiatrak
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 242 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
- Kontakt:
Re: Wiatrak
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Zdjęcie zostało zrobione z ul.Piaskowej lub z terenów dzisiejszego Metrixu.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Na pokazanej przez Niespokojną66 rycinie przedstawiono w oddali wiatrak z ulicy Sportowej:
http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 767#p40767" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 767#p40767" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Z kronik dostępnych na MBP - informacje o wiatraku/młynie na 30-go Stycznia (Dzierżyńskiego)/Sportowej???
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
(...)Wiatrak obok mostów wiślanych jest najbardziej rozpoznawalnym zabytkiem miasta i jego symbolem. Ciekawostką jest fakt, że w 1986 roku wysunęła się jedna z blokujących tryby wiatraka belek i śmigła ruszyły na wietrze. Jak wspomina Jan Trojak, śmigła się kręciły, a tryby zmieliły kilka drewnianych belek zanim zatrzymał mechanizm(...)
http://www.zulawy.info" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Czy tylko ja zauważyłem, że zdjęcie jest odwrócone (lustrzane odbicie)? Czy tylko mi się tak wydaje?
Widzimy tu obecny "Dom Harcerza" po prawej stronie wiatraka, a w rzeczywistości jest po lewej.
Widzimy tu obecny "Dom Harcerza" po prawej stronie wiatraka, a w rzeczywistości jest po lewej.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 713 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Na jakie lata możemy datować to zdjęcie? W 1962 roku oddano do użytku szkołę specjalną widoczną za wiatrakiem. Ktoś potrafi podać datę graniczną?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Jak budowano Szkołę Specjalną to skrzydła wiatraka były jeszcze "obudowane" ...
...więc zdjęcie wykonano później po remoncie wiatraka.
Tu można iść dalej Widzimy że zdjęcie jest wykonane z góry, więc z wyższych pięter bloku przy Al. Zwycięstwa 20, a ten blok powstał ( wg Kronik TMZT) w 1973 roku - fotografię więc wykonano po roku 1973.
...więc zdjęcie wykonano później po remoncie wiatraka.
Tu można iść dalej Widzimy że zdjęcie jest wykonane z góry, więc z wyższych pięter bloku przy Al. Zwycięstwa 20, a ten blok powstał ( wg Kronik TMZT) w 1973 roku - fotografię więc wykonano po roku 1973.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 713 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Wiatrak przy 30go Stycznia na mapie geodezyjnej z 1881 roku
- Załączniki
-
- wiatr sportowa.jpg (144.28 KiB) Przejrzano 4166 razy
- wiatr sportowa.jpg (144.28 KiB) Przejrzano 4166 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II