Chris pisze:Nie jest to kompletny indeks akt.
To fakt, o Tczewie poczytamy nie tylko pod nr 525. Możemy szukać: 300, 1664, 1625, 3126, 2313, 526, 528... Warto zapoznać się z publikacją "750 lat Tczewa w archiwaliach" pod red. L. Potykanowicz-Suda - to taki wstęp + str. www archiwum.
Moje uwagi w temacie źródeł informacji:
MBP Tczew - ul. J.Dąbrowskiego. Na pięterku znajduje się Sekcja Historii Miasta i przyjazna emka

Można poczytać, wypożyczyć, niekiedy niestety tylko zobaczyć (notatki są dozwolone). Sporo informacji.
Archiwum w Gdańsku jest w trakcie przeprowadzki (będą po sąsiedzku). Pamiętajcie, że materiały wydawane są w pełnych godzinach, a zamówienia przyjmowane są do godz. 13.00. Sporo formalności do ogarnięcia - wpis do książki, wypełnienie formularza A4 z danymi wizytującego (dowód osobisty!). Przerwa od 11.45 do 12.00. Najpierw należy określić się: co chcemy wiedzieć, jaki przedział czasowy, temat... Następnie dostajemy od pracownika archiwum teczkę, w której znajduje się spis dokumentów z danego zakresu (patrz post Chrisa). Po zapoznaniu wypisujemy zamówienie na dokumenty (na jednym "cedelku" ten sam dokument z dokładnym określeniem nr akt i dane własne - patrz pierwszy wiersz kolumny teczki). Przy jednym zamówieniu dopuszcza się 5 teczek/tematów. Jeśli chcemy robić fotki dokumentów - składamy osobny dokument/wniosek na wykonywanie zdjęć przekazanych nam dokumentów. Można zamówić kopie dokumentów (są ramy czasowe kopiowania - chyba do 1845 r.

) - kosztuje i czeka się od 2-3 tyg.
Info dla palaczy: na przerwie można zapalić peta z pracownikiem - miły gość
Toruń - z tego, co zauważyłam i wiem, są tam bogate zbiory dot. naszego miasta.
Pelplin - wybieram się (mocno prywatnie także). Ze str. www nie wynikają ani dni, ani godz. pracy archiwum. Może ktoś coś wie więcej na ten temat? Jak tam się poruszać, kiedy można się zameldować?
Oczywiście kolejnym źródłem informacji jest: POCZTA PANTOFLOWA

Jednak te informacje polecam przez sito przepuścić i udać się do źródła